Δηλώσεις Τραμπ από το Air Force One για την έρευνα Μιούλερ, την επιστολή του Κιμ και την Κίνα




Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα ήταν έτοιμος να καθήσει με την επιτροπή που ερευνά πιθανή συνέργεια μεταξύ της ομάδας της προεκλογικής του εκστρατείας και της Μόσχας, υπό «ορισμένες προϋποθέσεις», αλλά και ότι δεν θέλει να πέσει σε «παγίδα για ψευδορκία».

«Θα το έκανα υπό ορισμένες προϋποθέσεις», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους εν πτήσει.

«Πιστεύω ότι αν συναντιόμασταν θα ήταν μία καλή συνάντηση», είπε προσθέτοντας: «Δεν θέλω να πέσω σε παγίδα για ψευδορκία».

Από το προεδρικό αεροσκάφος, ο Τραμπ κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς να ερευνήσει την υπόθεση των New York Times μετά την δημοσίευση του άρθρου στις σελίδες γνώμης της εφημερίδας με τίτλο: «Είμαι μέλος της αντίστασης μέσα στην κυβέρνηση Τραμπ».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι η υπόθεση του άρθρου θα πρέπει να ερευνηθεί ως θέμα εθνικής ασφαλείας και ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει κατά της εφημερίδας.

Και προσωπική επιστολή…

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στην προνομιακή του σχέση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας και πληροφόρησε τους δημοσιογράφους ότι περιμένει επιστολή του Κιμ Γιονγκ Ουν , η οποία πιστεύει ότι θα είναι θετική.

«Ξέρω ότι έρχεται μία επιστολή, μία προσωπική επιστολή του Κιμ Γιονγκ Ουν προς εμένα. Παραδόθηκε στα σύνορα…χθες. Είναι στον δρόμο. Είναι ένας κομψός τρόπος…πιστεύω ότι θα είναι μία θετική επιστολή».

Τραμπ και Κιμ είχαν αλληλογραφία κατά τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και είχαν ανταλλάξει μηνύματα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Χθες, ο Τραμπ ευχαρίστησε τον Κιμ μέσω του Twitter για την έκφραση «της ακλόνητης πίστης του προς τον Πρόεδρο Τραμπ».

Νέες απειλές προς την Κίνα

Ο Τραμπ δήλωσε ότι έχει έτοιμους δασμούς και για άλλα κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 267 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την ώρα που ο κόσμος περιμένει την απόφασή του για την επιβολή δασμών επί εισαγόμενων στις ΗΠΑ κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια για τα οποία μιλάμε, αυτό μπορεί να γίνει πολύ σύντομα ανάλογα με το τι τρέχει μ΄αυτά. Ως ένα σημείο, εξαρτάται από την Κίνα…Και σιχαίνομαι που το λέω, αλλά πίσω απ΄ αυτά έρχονται άλλα 267 δισεκατομμύρια δολάρια, αυτό είναι έτοιμο να γίνει αν το θελήσω. Αυτό αλλάζει την εξίσωση».

Νωρίτερα, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν θα λάβει αποφάσεις για την απειλούμενη επιβολή δασμών σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποτιμήσουν το αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης γι΄αυτές. Το γραφείο του Ειδικού Εκπροσώπου των ΗΠΑ για Θέματα Εμπορίου έχει δεχθεί 6.000 σχόλια κατά την περίοδο της δημόσιας διαβούλευσης που έληξε χθες το βράδυ.

Την ποινή του θα ακούσει από τον δικαστή Μος, ο πρώην συνεργάτης του Τραμπ Γιώργος Παπαδόπουλος

07/09/2018 20:40
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Επί του προεδρικού αεροσκάφους, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: