Διευθετούνται οι λογαριασμοί της Συνεργατικής Τράπεζας που δεν μεταφέρθηκαν στην Ελληνική




Λύση φαίνεται να δίνεται από την Ελληνική Τράπεζα, στο πρόβλημα 4562 λογαριασμών παρατραβήγματος οι οποίοι πάγωσαν από την πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) και δεν μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα αφού είχαν κατηγοριοποιηθεί ως μη εξυπηρετούμενοι.

Η λύση στο πρόβλημα, όπως ανέφερε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων, έχει δοθεί στα χαρτιά και αναμένονται οι σχετικές εγκρίσεις από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ), ώστε να προχωρήσει η μεταφορά των λογαριασμών.

Όπως εξήγησε, ορισμένοι λογαριασμοί παρατραβήγματος τους οποίους η ΣΚΤ ονομάζει τρεχούμενους λογαριασμούς, δεν μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα, αφού με βάση τους ορισμούς που ακολουθεί η τράπεζα και βασίζονται σε αυτούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είχαν κατηγοριοποιηθεί ως μη εξυπηρετούμενοι. Ο λόγος ήταν διότι ο χρεώστης είχε και άλλα δάνεια μη εξυπηρετούμενα στην ΣΚΤ.

Κάτι τέτοιο δημιούργησε προβλήματα σε ευάλωτες ομάδες ανθρώπων, όπως συνταξιούχοι, οι οποίοι βασίζονταν σε αυτή τη ρευστότητα για να επιβιώσουν. Το πάγωμα των λογαριασμών έγινε από την ΣΚΤ η οποία έχασε την τραπεζική της άδεια και δεν μπορούσε να παρέχει υπηρεσίες στου συγκεκριμένους λογαριασμούς.

Όπως ανέφερε ο κ. Μάτσης, μέσα στο Σαββατοκύριακο και μετά την καθοριστική παρέμβαση της Βουλής, έγινε δουλειά σε συνεργασία με τη διοίκηση της πρώην ΣΚΤ, το Υπουργείο Οικονομικών, την ΚΤΚ και ιδιαίτερα τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο και βρέθηκε η λύση στα χαρτιά. Η μεταφορά των λογαριασμών είπε, υπόκειται ακόμα σε ορισμένες εποπτικές εγκρίσεις από την ΚΤΚ .

Η λύση που βρέθηκε αφορά 4562 λογαριασμούς παρατραβήγματος, με συνολικό όριο περίπου 25 εκ ευρώ. και υπόλοιπο 21 εκατ. ευρώ. Από αυτούς 3673 είναι λογαριασμοί λιανικής τραπεζικής και 889 αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ωστόσο ο κ. Μάτσης ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί πελάτες με μη εξυπηρετούμενους λογαριασμούς, οι οποίοι έχουν διαμαρτυρηθεί για τη μη μεταφορά των λογαριασμών τους στην Ελληνική και οι οποίοι τυγχάνουν διαχείρισης από την Altamira.Όπως είπε, το πρόβλημα που λύθηκε ήταν το συγκεκριμένο που αναφέρθηκε το Σάββατο στη Βουλή.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
10/09/2018 13:12

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: