Στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων κατά τη διάρκεια απεμπλοκής από ενέδρα σε περίπολο μάχης. Στο κεφάλι φέρει προσωπική action camera. Πηγή: Hellas Journal

Διαταγές για action κάμερες αλλά… χωρίς χρήμα: Οι ένστολοι βγάζουν ξανά το “φίδι από την τρύπα”

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Ο εμβολισμός του πλοίου ανοιχτής θαλάσσης «Γαύδος» και τα πειστήρια που υπήρχαν από τις κάμερες ασφαλείας του πλοίου, που κατέγραφαν συνεχώς οτιδήποτε στο κατάστρωμα και στον εγγύς θαλάσσιο χώρο, αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να φτάσει πλήθος διαταγών προς τις μονάδες με τις οποίες ενημερώνονταν διοίκηση και στελέχη, πως ό,τι κάνουν σε εκπαιδευτικό, επιχειρησιακό επίπεδο, θα πρέπει να καταγράφετε σε φωτογραφικές μηχανές, κυρίως action κάμερες προσαρμοσμένες πάνω σε εξοπλισμό κ.α.

Θα έλεγε κανείς πως αυτού του είδους οι διαταγές, ίσως αποτελούσαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προμηθευτούν οι προκεχωρημένες μονάδες με μέσα οπτικοακουστικού υλικού τελευταίας τεχνολογίας που γιατί όχι σε μια επερχόμενη πρόκληση, να υπήρχαν καταγεγραμμένα τα γεγονότα και να αποτελούν ατράνταχτα πειστήρια που μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες ίσως να είναι μοχλός πίεσης της Ευρώπης.

Το πιο βασικό παράδειγμα είναι τα βίντεο που μετέφερε ο Πάνος Καμμένος με τον εμβολισμό του «Γαύδος» και την επακούμβιση της Κανονιοφόρου Νικηφόρος από ακταιωρό της Τουρκίας στα Ίμια (σ.σ.βέβαια αυτή η λήψη είχε γίνει από το τουρκικό σκάφος και ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να σκεφτεί κανείς από το πλήρωμα της Τουρκίας το κακό που θα έκανε στους ίδιους) τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ με αποτέλεσμα πίσω από τις κλειστές πόρτες η Τουρκία να βρεθεί απόλυτα εκτεθειμένη και να προσπαθεί να δικαιολογήσει τ’ αδικαιολόγητα.

Η διαταγές αυτές όμως, «για την καταγραφή απρόβλεπτων γεγονότων», όπως λένε χαρακτηριστικά, απ’ ότι έχει φανεί έως στιγμής μάλλον απευθύνεται στο προσωπικό, θέτοντας υλικά που τυχόν έχουν αποκτήσει για τις προσωπικές τους στιγμές, να τα έχουν μαζί τους εν ώρα υπηρεσίας και ότι έχουν καταγράψει να το κατεβάζουν σε υπηρεσιακό υπολογιστή και ν’ αποστέλλεται, αν χρειάζεται στα επιτελεία.

Η διαταγή έχει φτάσει αλλά όχι υπηρεσιακό υλικό, ούτε χρήματα προς τις μονάδες καθώς οι ίδιες ότι μετρητό υπάρχει είναι καθαρά για λειτουργικά καθημερινά έξοδα κι όχι για αγορές από 50 έως 500 ευρώ.

Μια action κάμερα εκτός των απρόβλεπτων περιστατικών που μπορεί να καταγράψει, στη σύγχρονη εποχή μπορεί να λειτουργήσει και σαν μέσο για την λεγόμενη απενημέρωση, μετά το πέρας κάποιας άσκησης ώστε να φανούν τυχόν αδυναμίες και λάθη που τα έμπειρα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σίγουρα θα φροντίσουν ώστε να τα διορθώσουν στις επόμενες ασκήσεις.

Αυτό έχει μέχρι σήμερα ως αποτέλεσμα κυρίως οι action κάμερες που έχουν αγοραστεί με προσωπικά έξοδα από κάθε στέλεχος, να μην μένουν στο σπίτι αλλά να λειτουργούν και υπέρ πίστεως προς την πατρίδα…

Συμπέρασμα είναι πως οι σύγχρονοι μαχητές κυρίως στην εσχατιά της Ελλάδας, εκτός των υλικών που αγοράζουν από το υστέρημά τους για τον προσωπικό τους εξοπλισμό, ώστε να αυξήσουν την επιβιωσιμότητά τους σ’ ένα πιθανό πεδίο μάχης κι επειδή σέβονται τόσο τον εαυτό τους όσο και την υπηρεσία, το χέρι μπαίνει ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη για την αγορά μιας action κάμερας που εκτός των προσωπικών στιγμών με την οικογένειά του ένα στέλεχος, την βάζει πάνω σε σκάφος, σε εξαρτήσεις, σε κράνη, στο έδαφος, σε όπλα κτλ για εκείνο το «αναπάντεχο» που ίσως καταγράψει και θα βοηθήσει τη χώρα.

Τα «φαντάσματα» της 337 προστάτευσαν το Σινούκ με την υφυπουργό Άμυνας και τον Α’ ΓΕΣ

Be the first to comment on "Διαταγές για action κάμερες αλλά… χωρίς χρήμα: Οι ένστολοι βγάζουν ξανά το “φίδι από την τρύπα”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*