Δεκαεπτά χρόνια μετά την 9/11 : Συγκινητική τελετή με τους συγγενείς των θυμάτων της επίθεσης




Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης τίμησαν σήμερα τους περίπου 3.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, με μια λιτή τελετή στο μνημείο όπου βρίσκονταν κάποτε οι δίδυμοι πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Κάτω από το ψιλόβροχο και έναν συννεφιασμένο ουρανό, συγγενείς των θυμάτων, αστυνομικοί, πυροσβέστες και εκπρόσωποι των αρχών της πόλης συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη 17η επέτειο από την πιο πολύνεκρη επίθεση που έχει σημειωθεί ποτέ σε αμερικανικό έδαφος.

Το πλήθος συγκεντρώθηκε στην πλατεία έξω από το μουσείο που είναι αφιερωμένο στις επιθέσεις και τήρησε σιγή δύο λεπτών στις 08.46 και 09.03, την ώρα που τα δύο αεροσκάφη που είχαν καταλάβει οι αεροπειρατές έπεσαν διαδοχικά στους πύργους.

Στη σεμνή τελετή μετείχαν ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, ο νυν δήμαρχος και οι προκάτοχοί του, Μπιλ ντε Μπλάζιο, Ρούντι Τζουλιάνι – ο επονομαζόμενος και “δήμαρχος της Αμερικής” αφού κατείχε αυτό το αξίωμα την εποχή που διαπράχθησαν οι επιθέσεις – και Μάικλ Μπλούμπεργκ. Δεν εκφωνήθηκαν πολιτικές ομιλίες.

“Αυτή η ημέρα δεν είναι κατάλληλη για να μιλάμε για πολιτική (…) Χρειαζόμανστε ενότητα, είναι ο μοναδικός τρόπος για να διαχειριστούμε την οδύνη” είπε η Άλις Γκρίνγουολντ, η πρόεδρος του μνημείου, μιλώντας στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι New York 1.

Όπως κάθε χρόνο, οι συγγενείς των θυμάτων διάβασαν τα ονόματά τους και είπαν ο καθένας λίγα λόγια προς τιμή τους, μια τελετή που διαρκεί πάνω από τρεις ώρες.

Σε πολλούς εργασιακούς χώρους και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τηρήθηκε επίσης ενός λεπτού σιγή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
11/09/2018 17:34

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: