Χαιρετίζει μια «ιστορική ευκαιρία» για τα Σκόπια ο Γ.Γ. του NATO: Ζητά σεβασμό ο Γιοχάνες Χαν




Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την υποστήριξη που εκφράστηκε την Κυριακή στην αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη στη χώρα των Βαλκανίων, διαβλέποντας μια «ιστορική ευκαιρία» να δοθεί τέλος στη διαφορά της με την Ελλάδα για το ζήτημα αυτό.

«Προτρέπω όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τα κόμματα να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία με εποικοδομητικό τρόπο και με υπευθυνότητα», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ μέσω Twitter. «Η πόρτα του NATO είναι ανοικτή», συνέχισε, όμως πρώτα «όλες οι εθνικές διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν», τόνισε (1).

Οι πολίτες που πήραν μέρος στο δημοψήφισμα της Κυριακής ενέκριναν τη συμφωνία, αλλά η διαδικασία σημαδεύτηκε από μεγάλη αποχή.

Η ανάρτηση του Στόλτενμπεργκ στο Twitter:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί όλες τις πλευρές να «σεβαστούν» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε όλα τα μέρη να «σεβαστούν» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής για την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ, η οποία εγκρίθηκε μεν με μεγάλη πλειοψηφία, αλλά καταγράφηκε τεράστια αποχή.

«Συγχαίρω τους πολίτες οι οποίοι ψήφισαν σήμερα (σ.σ. χθες) στο συμβουλευτικό αυτό δημοψήφισμα ασκώντας τις δημοκρατικές τους ελευθερίες», ανέφερε μέσω Twitter ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, ο Γιοχάνες Χαν.

«Αναμένω από όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σεβαστούν αυτή την απόφαση» και να «προχωρήσουν στην εφαρμογή της, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και ενότητα πέραν πολιτικών παρατάξεων προς το συμφέρον της χώρας», πρόσθεσε, κρίνοντας πως το αποτέλεσμα έδειξε τη «μεγάλη υποστήριξη» προς τη συμφωνία με την Ελλάδα και προς την «ευρωατλαντική» ολοκλήρωση της πΓΔΜ (2).

Ο ευρωπαίος επίτροπος δεν έκανε καμιά αναφορά στην αποχή.

Το 90,72% των ψηφοφόρων που πήραν μέρος στο δημοψήφισμα ενέκρινε τη νέα ονομασία («Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας») της μικρής χώρας των Βαλκανίων, κατά τα προσωρινά αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής, με σχεδόν τις μισές ψήφους (43,57%) να έχουν καταμετρηθεί, ενώ το 6,26% την απέρριψε.

2. Οι αναρτήσεις του Γιοχάνες Χαν στο Twitter για το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ:

και

Η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο καλεί την αντιπολίτευση της πΓΔΜ να σεβαστεί τη βούληση της πλειοψηφίας των ψηφισάντων

Η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διατύπωσε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ και λύπη για τη μεγάλη αποχή, καλώντας ταυτόχρονα την αντιπολίτευση να σεβαστεί τη βούληση της πλειοψηφίας των ψηφισάντων.

Ο επικεφαλής της Ούντο Μπούλμαν δήλωσε:

«Είμαστε ευτυχείς που βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων υποστήριξε τη συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούνιο από τους πρωθυπουργούς (της πΓΔΜ, Ζόραν) Ζάεφ και (της Ελλάδας, Αλέξη) Τσίπρα σχετικά με την αλλαγή του ονόματος. Αυτή ήταν μια ιστορική συμφωνία που δίνει τέλος σε μια διαμάχη τριών δεκαετιών μεταξύ δύο γειτόνων και ξεκλειδώνει την πόρτα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ για τα Σκόπια. Δυστυχώς, η προσέλευση των ψηφοφόρων δεν έφτασε το 50%. Μια άνευ προηγουμένου παραπλανητική καμπάνια αποθάρρυνε πολλούς ανθρώπους να πάνε στις εκλογές. Τμήματα της αντιπολίτευσης που ανήκουν στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του προέδρου της χώρας μποϊκοτάρισαν το δημοψήφισμα και για μία ακόμη φορά αποδείχθηκαν καιροσκόποι και κοντόφθαλμοι εθνικιστές. Δυστυχώς, ο πρόεδρος (της πΓΔΜ, Γκιόργκι) Ιβανόφ κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην συμμετάσχουν στη λήψη αποφάσεων για το μέλλον της χώρας τους».

Ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών πρόσθεσε ότι τον ανησυχεί ιδιαίτερα η ρωσική παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία, σημειώνοντας ότι εκατοντάδες νέοι ιστότοποι εκτός πΓΔΜ προέτρεπαν το τελευταίο διάστημα τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βρυξέλλες, Belgium

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: