Αποφασιστικότητα για επανεκκίνηση στο Κυπριακό μετέφερε ο Αναστασιάδης στους πέντε του Σ.Α.




Την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς να εμπλακεί σε ένα διάλογο από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει μια καλή προετοιμασία, εξέφρασε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στους Μονίμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατέστησε ωστόσο σαφές ότι μιλούμε για λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και για τις έξι παραμέτρους του ΓΓ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση του γεύματος που παρέθεσε στους Μονίμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ιδιαίτερα δημιουργική τη συζήτηση.

«Είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε τις θέσεις και την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά το Κυπριακό. Επανέλαβα την αποφασιστικότητα μας να εμπλακούμε σε ένα διάλογο και να συνεχίσουμε από εκεί που έχουμε μείνει στο Κραν Μοντανά, νοουμένου ότι βεβαίως θα υπάρχει μια καλή προετοιμασία για να μην υπάρξει μια αποτυχία η οποία θα δημιουργήσει ενδεχόμενα τις ευκαιρίες για κάποια άλλα σχέδια όσων επεξεργάζονται ανάλογα σχέδια. Έχω καταστήσει σαφές ότι μιλούμε για λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, για τις έξι παραμέτρους του ΓΓ, βεβαίως μη παραλείποντας να επισημάνω και τα όσα εκκρεμούν, σημαντικές διαφορές που εκκρεμούν και που πρέπει οπωσδήποτε μέσα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για λύση να αντιμετωπιστούν. Ένα εξ αυτών είναι η απόσυρση, παραδείγματος χάρη, του Χάρτη εδαφικών αναπροσαρμογών από πλευράς του κ. Ακκιντζί που ήταν ένα εκ των προαπαιτουμένων για να συγκληθεί η Σύνοδος για την Κύπρο τον Ιανουάριο, και εν συνεχεία βεβαίως τον Ιούνιο – Ιούλιο του 2017».

Ανέφερε – απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την προσδοκίες του του από την αυριανή συνάντηση που θα έχει με τον ΓΓ του ΟΗΕ – ότι «είναι πάρα πολύ νωρίς για να πω. Εμείς θα διαβιβάσουμε την αποφασιστικότητα μας για επανέναρξη του διαλόγου, για την ανάγκη να υπάρξει τέτοιο κλίμα μακράν οποιωνδήποτε παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες καταστάσεις που δεν θα οδηγούν σε διάλογο, αλλά σε ενδεχόμενα αδιέξοδα».

Σε ερώτηση αν έχει αναπτύξει κάποιες ιδέες σε σχέση με τη διαδικασία στην περίπτωση που ο ΓΓ καταλήξει σε ένα αρνητικό αποτέλεσμα λόγω και της στάσης της Τουρκίας, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι στη σημερινή συνάντηση (με τους πέντε Μόνιμους Αντιπροσώπους) που θα αναπτύσσονταν νέες ενδεχόμενες πρωτοβουλίες, αλλά στον ΓΓ. Συνεπώς επιτρέψτε μου να επιφυλαχθώ για να αναπτύξω τις όποιες ιδέες αύριο».

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχουν πληροφορίες ότι η τουρκική πλευρά μελετά ή προωθεί άλλου είδους λύσεις πέραν και εκτός των πλαισίων, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτά θα τα βρείτε σε δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων της Τουρκικής Κυβέρνησης».

Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η συζήτηση κάλυψε τόσο τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό όσο και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο Πρόεδρος έμεινε ικανοποιημένος από τις προσεγγίσεις των «5» για την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης, πρόσθεσε η διπλωματική πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ανέφερε στους μόνιμους αντιπροσώπους πως `δεν τον ικανοποιεί να έλθει ο ΓΓ και να πει ότι η ειδική του απεσταλμένη Τζέιν Χολ Λουτ του μετέφερε πως δεν υπάρχει προοπτική γιατί η Τουρκία δεν συνεργάζεται, αυτό δεν τον ικανοποιεί`.

«Δεν ήλθα γι’ αυτό στη Νέα Υόρκη, αλλά για να προκύψει κάτι. Γι’ αυτό έχω και ιδέες για να βοηθήσω τη διαδικασία, αναφέροντας και κάποιες από τις ιδέες» ανέφερε ο Πρόεδρος σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΚΥΠΕ
27/09/2018 22:54

Ανησυχία για τη στασιμότητα στο Κυπριακό από Αναστασιάδη: Προς όφελος όλων η λύση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: