Αποφασιστικός ο ΠΑΟ επικράτησε της Φενερμπαχτσέ με πέντε πόντους στο ΟΑΚΑ




Όσοι δεν αντιλήφθηκαν εχθές τη δυναμική, την αθλητικότητα και το βάθος πάγκου του φετινού Παναθηναϊκού, σήμερα το εμπέδωσαν για τα καλά και μάλιστα απέναντι σε ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς.

Οι «πράσινοι» επικράτησαν με 85-80 της Φενερμπαχτσέ στον τελικό του 1ου τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» στο ΟΑΚΑ, κατακτώντας την κορυφή και σηκώνοντας την πρώτη… κούπα ενόψει της πολλά υποσχόμενης νέας αγωνιστικής περιόδου.

Με υπεροχή στα επιθετικά ριμπάουντ, 26 ασίστ (11 του Καλάθη) και νέους πρωταγωνιστές, το «τριφύλλι» έχτισε μία διψήφια διαφορά ασφαλείας στο τελευταίο δεκάλεπτο για να φτάσει χωρίς… άγχος στη νίκη.

Εξαιρετική δουλειά από τον Λεκαβίτσιους (6π., 3ασ.), ο οποίος μετά το νευρικό του δεύτερο δεκάλεπτο, βρήκε τα πατήματα του και αντικατέστησε επάξια τον Καλάθη, όπως και από τους Λοτζέσκι (13π., 3/4τρ.), Παππά (12π.) και Τόμας (11π.), που πρόσθεσαν τα ονόματα τους δίπλα σε αυτό του Παπαπέτρου (11π.), ο οποίος έδειξε και σήμερα σταθερός. Σπουδαία εμφάνιση από Λάσμε (10π., 1 μπλοκ) και Γκιστ (3 μπλοκ) στην άμυνα.

Από τη Φενέρ, που παρατάχθηκε χωρίς τον Βέσελι (τραυματίστηκε εχθές), ξεχώρισαν οι Σλούκας (15π.) και Λοβέρν (15π.), με τον Έλληνα άσο όμως να αποχωρεί στο 37΄ με 5 φάουλ.

Τα δεκάλεπτα: 22-15, 42-41, 68-62,

Παρά το μουδιασμένο του ξεκίνημα, ο Παναθηναϊκός βρήκε ενέργεια σε άμυνα και επίθεση από τον Παπαπέτρου, ξεφεύγοντας με 10-4 στο 5΄. Τα «κολλητά» τρίποντα των Λοτζέσκι και Λεκαβίτσιους, κράτησαν σε απόσταση ασφαλείας τους «πράσινους», που έκλεισαν την περίοδο στο +7 (22-15), και τον Πασκουάλ ικανοποιημένο από την αμυντική προσφορά των Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο.

Με τον Καλάθη στον πάγκο στα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου (στη θέση του ήταν ο Λεκαβίτσιους), ο Παναθηναϊκός παρουσίασε πρόβλημα στη δημιουργία. Την ίδια στιγμή, η Φενέρ αξιοποίησε τα πολλά κενά της «πράσινης» ρακέτας και με πρωταγωνιστή τον Σλούκα προσπέρασε για πρώτη φορά στο 14΄ (27-28). Η επιστροφή του Καλάθη στο παρκέ έφερε ανάσα στον Παναθηναϊκό, αλλά ο Σλούκας συνέχισε τις εκτελέσεις από τα 6.75 (10π. στο α’ ημ.), ισοφαρίζοντας και πάλι σε 37-37 στο 18΄. Το «τριφύλλι» εκμεταλλεύτηκε στη συνέχεια τον Λάσμε (σ.σ. έγραψε με προσωπικές ενέργειες το 42-38), αλλά λάθη και αστοχία δεν επέτρεψαν στους «πράσινους» κάτι καλύτερο από το 42-41 του πρώτου ημιχρόνου. Στα αρνητικά αυτού του διαστήματος τα 3 φάουλ που συμπλήρωσε γρήγορα ο Καλάθης και οι μόλις 2 εύστοχες βολές σε 7 προσπάθειες του Παναθηναϊκού.

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε τις κακές επιλογές του στην επίθεση, είδε τη Φενέρ να πλησιάζει σε 47-46, αλλά «σώθηκε» από την κυριαρχία του στα ριμπάουντ και τους αιφνιδιασμούς (53-48 στο 25΄). Οι Τούρκοι πάντως έμειναν σε κοντινή απόσταση, ενώ το τρίποντο του Ντίξον τους έφερε στο 28΄ και πάλι στο -3 (58-55). Ωστόσο, η επιθετική έκρηξη του Παππά κράτησε το προβάδισμα για τον Παναθηναϊκό, που είδε τον Σλούκα να μειώνει από τα 6.75 σε 65-62, αλλά τον Λεκαβίτσιους να σημειώνει buzzer beater τρίποντο από το κέντρο του παρκέ για το 68-62 του τρίτου δεκαλέπτου. Να σημειωθεί ότι στο τελευταίο τρίλεπτο ο Καλάθης συμπλήρωσε 4 φάουλ και έκατσε στον πάγκο.

Με τον Λεκαβίτσιους να βγάζει ενέργεια σε άμυνα και οργάνωση, τον Λάσμε να… σβήνει τα φώτα στους ψηλούς της Φενέρ και τον Παπαπέτρου να δίνει σημαντικές λύσεις στην επίθεση ο Παναθηναϊκός ξέφυγε γρήγορα με +10 (72-62) και ακόμη κι όταν απειλήθηκε είδε τον Παππά να γράφει και πάλι το 76-66. Το έργο των «πράσινων» έγινε ακόμη πιο εύκολο όταν αποβλήθηκε με 5 φάουλ στο 37΄ ο Σλούκας, για να φτάσουν χωρίς άγχος στο τελικό 85-80.

*** Λίγο πριν το τζάμπολ ο Γιώργος Βασιλακόπουλος πήρε τη θέση του στα VIP του ΟΑΚΑ. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης συνοδευόταν από τον Θανάση Γιαννακόπουλο, ενώ στη συνέχεια είχε «ζεστή» συνομιλία με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

*** Στα VIP βρέθηκε και σήμερα ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ενώ τον τελικό παρακολούθησε και ο Γιώργος Καραγκούνης.

*** Για ακόμη μία φορά ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς αποθεώθηκε από τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού.

*** Μετά το τέλος του τελικού προβλήθηκε βίντεο με μεγάλες στιγμές του Παύλου Γιαννακόπουλου, για να ακολουθήσουν τα αναμνηστικά, οι βραβεύσεις των φιναλίστ και η απονομή του τροπαίου στον Παναθηναϊκό.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Λάτισεφς (Λετονία), Κορτές (Ισπανία), Γιόβτσιτς (Σερβία)

Οι συνθέσεις:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Τόμας 11 (1), Λάνγκφορντ 5, Λάσμε 10, Παπαπέτρου 11 (1), Παππάς 12 (2), Γκιστ 2, Βουγιούκας, Λεκαβίτσιους 6 (2), Λοτζέσκι 13 (3), Καλάθης 8 (1), Αντετοκούνμπο 3 (1), Μήτογλου 4.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Μέλι 7, Μαχμούτογλου 2, Ένις 9 (1), Κάλινιτς 7 (1), Σλούκας 15 (3), Γκούντουριτς 4, Γκιουλέρ , Ντίξον 10 (2), Ντουβερίογλου 7, Ντατόμε 4, Λοβέρν 15.

΄Ηταν κάτι παραπάνω από μπάσκετ, λέει ο Ομπράντοβιτς

Στη σημασία του τουρνουά στην μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου στάθηκε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μιλώντας στην Cosmote Tv αμέσως μετά τον τελικό ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την Φενέρμπαχτσέ: «Αυτό το τουρνουά ήταν κάτι παραπάνω από το μπάσκετ, όντως. Γι’ άλλη μία φορά, θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια Γιαννακόπουλου για όσα έχει κάνει για μένα, αλλά και για την τιμή που μας έκανε με την πρόσκληση γι’ αυτό το τουρνουά. Ο κύριος Παύλος Γιαννακόπουλος αξίζει και ακόμη περισσότερα από αυτά που έγιναν αυτές τις μέρες. Θα είναι μεγάλη ευχαρίστησή μου να είμαι εδώ και του χρόνου».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
28/09/2018 22:44

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: