Από τις ΗΠΑ έως το Μάτι: Η αδιαφορία, η ανοχή και η υποκρισία σκοτώνουν ανθρώπους




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πλήττονται ξανά από καταστροφικό τυφώνα. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, λόγω της κλιματικής αλλαγής ο πλανήτης υπερθερμαίνεται, η στάθμη των ωκεανών ανεβαίνει και οι τυφώνες γίνονται ισχυρότεροι.

Κι όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν πιστεύει στην κλιματική αλλαγή και απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, τηρώντας την προεκλογική υπόσχεσή του.

Η Ευρώπη έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών και δοκιμάζεται η συνοχή της λόγω του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος και της ενίσχυσης των εθνικιστικών και ρατσιστικών δυνάμεων. Κι όμως, η ΕΕ και οι ηγέτες των ισχυρών κρατών της αγκαλιάζουν τον Ταγίπ Ερντογάν, έναν από τους βασικότερους προμηθευτές χρημάτων, ενέργειας και όπλων του Ισλαμικού Κράτους, κλείνοντας τα μάτια μπροστά στον επεκτατισμό και τα εγκλήματά του.

  • Η Ρωσία, η οποία επίσης υπήρξε στόχος των τζιχαντιστών, υποστηρίζει ότι το Ισλαμικό Κράτος επιδιώκει να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και ετοιμάζει νέο τρομοκρατικό δίκτυο σε όλο τον κόσμο. Κι όμως, ο πρόεδρος Πούτιν στηρίζει τον νεοσουλτάνο Ερντογάν, πουλώντας του υπερσύγχρονους πυραύλους S-400 και φτιάχνοντάς του πυρηνικούς σταθμούς και μάλιστα στη σεισμογενή περιοχή του Ακούγιου, απέναντι από την Κύπρο.

Οι προαναφερθείσες περιπτώσεις αποτελούν μερικά δείγματα άκρατης πολιτικής υποκρισίας και συμπεριφοράς. Πρόκειται για ηγέτες και κράτη που με τις αποφάσεις και τις επιλογές τους ευθύνονται -άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο- για πολέμους, εμφύλιες συρράξεις, απολυταρχικά καθεστώτα και για την προστασία διεφθαρμένων και απολυταρχικών καθεστώτων.

Υποκρισία υπάρχει σχεδόν σε κάθε επίπεδο της πολιτικής δράσης και σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής. Στη μονοκομματική Κίνα, για παράδειγμα, έχουν ακόμα το σφυροδρέπανο, αλλά χρησιμοποιούν τις πιο σκληρές κερδοσκοπικές πρακτικές του καπιταλισμού. Σε πολλά κράτη, ανάμεσά τους η Ελλάδα και η Κύπρος, τα σκάνδαλα έχουν γίνει αθλήματα και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικοί και παράγοντες που θεωρούνται πρωτεργάτες τέτοιων καταστάσεων που οδήγησαν στην κρίση και στα μνημόνια, εντούτοις επικρατεί η ατιμωρησία και ορισμένοι συνεχίζουν να πολιτεύονται λες και δεν συνέβη τίποτα.

  • Γι’ αυτή τη διεθνή ασχήμια, υποκρισία και ανασφάλεια (είτε από ακραία καιρικά φαινόμενα είτε από βαθιά φτώχεια, επεκτατικές επεμβάσεις και τρομοκρατικές επιθέσεις) ευθύνονται συμφέροντα και εξουσίες που καθορίζουν τη μοίρα λαών και χωρών. Την ίδια στιγμή όμως, η απάθεια και η αδιαφορία του κόσμου αποτελούν τους πολυτιμότερους συμμάχους τους.
  • Η άγνοια, η λήθη, η κοντή μνήμη και η ανοχή στην παρανομία, τη διαφθορά και σε εγκληματικές πολιτικές σκοτώνουν ανθρώπους και όνειρα από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ (με τους τυφώνες που γίνονται όλο και πιο επικίνδυνοι χρόνο με το χρόνο και με την αμερικανική ηγεσία να μη συμμετέχει πια στην παγκόσμια προσπάθεια για τη σωτηρία του πλανήτη) έως το Μάτι Αττικής (με ένα κράτος που παρανομεί και με πολίτες που για χρόνια τώρα έμαθαν να το στηρίζουν μέσα από μια ελληνικού τύπου νοοτροπία: Ε, και τι έγινε;)

Η αδιαφορία των ανθρώπων, και κυρίως όσων έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια κοινωνία, μπορεί να φέρει μεγάλα κακά και τραγωδίες σε ένα τόπο. Τις περισσότερες φορές, δεν σκοτώνει μόνο τους άλλους, αλλά και εμάς.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ρώσοι και Αμερικανοί πιέζουν τον “τζογαδόρο” Ταγίπ: Οι Ευρωπαίοι τα μόνιμα θύματά του…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: