Ανοίγει η πύλη του Άδη το 2019, στην Ιεράπολη της Τουρκίας: Θα είναι επισκέψιμη για το κοινό




Το 2019 αναμένεται να ανοίξει για το κοινό η πύλη του Άδη ή Πλούτωνα η οποία ανακαλύφθηκε στο Παμούκαλε (Ιεράπολη της αρχαίας Φρυγίας) στη νοτιοδυτική Τουρκία, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Μιλλιέτ η Ιταλίδα αρχαιολόγος Φρανσέσκο Ντ’Αντρία καθώς οι εργασίες ανασκαφής έχουν ολοκληρωθεί.

Η 75χρονη Ιταλίδα αρχαιολόγος, η οποία αφιέρωσε τα μισά χρόνια της ζωής της για τις ανασκαφές στην Ιεράπολη, ξενάγησε στο χώρο μια ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων συγκινημένη λέγοντας ότι θα συνεχίσει να έρχεται στην Τουρκία.

Κατά την ελληνορωμαϊκή μυθολογία η πύλη του Άδη θεωρείτο ως η είσοδος στον κάτω κόσμο. Σύμφωνα με την αρχαιολόγο, οι αναθυμιάσεις του διοξειδίου του άνθρακα δηλητηρίαζαν προκαλώντας θάνατο σε όποιον πλησίαζε το άνοιγμα της σπηλιάς με αποτέλεσμα οι αρχαίοι να το αποδίδουν σε υπερφυσικά φαινόμενα. Οι ιερείς έκαναν θυσίες στον Πλούτωνα οδηγώντας τα ζώα στη σπηλιά και φέρνοντάς τα πίσω νεκρά.

Οι αρχαιολογικές εργασίες ξεκίνησαν στην Ιεράπολη το 1957 και βρέθηκαν εκεί αρκετά χτίσματα της ρωμαϊκής και βυζαντινής εποχής, ωστόσο δεν βρέθηκε η πύλη του Άδη, μέχρι το 2000 που η Ιταλίδα αρχαιολόγος διαπίστωσε ότι πτηνά που πλησίαζαν το σημείο του ανοίγματος πέθαιναν και έτσι άρχισε εκεί τις ανασκαφές. Το 2013 άρχισε σιγά σιγά να εμφανίζεται η πύλη του Άδη και βρέθηκαν το άγαλμά του και το πιστό σκυλί του Κέρβερου.

Η Ιεάρπολης είχε μπει στη λίστα της παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ το 1988 και λόγω των ιαματικών νερών της προκάλεσε το ενδιαφέρον. Εκεί βρίσκεται και το αρχαίο θέατρο ενώ το χρόνο την επισκέπτονται 1,5 εκατομμύρια άτομα.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη
24/09/2018 13:26

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: