Αλλεπάλληλες οι ασκήσεις των ομάδων ειδικών επιχειρήσεων των Ε.Δ. με Ισραηλινούς και Άραβες




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Οι ειδικές επιχειρήσεις αποτελούν ένα ιδιαίτερο και εντελώς ξεχωριστό τμήμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες μέσα από το πέρασμα των ετών έχουν κερδίσει σαφώς πολύτιμο έδαφος καθώς όλοι έχουν αντιληφθεί πως πάνω σ’ αυτό το προσωπικό μπορεί κανείς να επενδύσει ώστε αυτό με τη σειρά του ν’ ανταπεξέλθει με κάθε τρόπο στις νέες προκλήσεις που ανατέλλουν στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Αρκετές είναι οι δραστηριότητες που ανακοινώνονται επισήμως από τα επιτελεία, όχι μόνο της χώρας μας, για τις συνεκπαιδεύσεις που υπάρχουν σε εξέλιξη, περισσότερες όμως είναι εκείνες που δεν ανακοινώνονται και που έχουν ουσιαστικό στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε αντικείμενα που πολλές φορές δεν τα έχει ο ένας ή ο άλλος στρατός στα σχέδιά του κι εκεί «ποντάρει» ο ένας στον άλλον.

  • Η στρατηγικής σημασίας συνεργασία με την περίφημη «Maglan», μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων του Ισραήλ, που δέχτηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ, Ελληνικό αντίστοιχο ένοπλο τμήμα και όλοι μαζί είχαν την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουν εκτός από τεχνογνωσία, νέες ιδέες για πάσης φύσεως αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών και πως αυτές μπορούν να καθηλωθούν, αναδεικνύει την εμπιστοσύνη που κερδίζει η Ελλάδα στον αμυντικό τομέα με τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ένα από τα συμπεράσματα που βγαίνουν μέσα από τη συγκεκριμένη συνεργασία είναι πως το Ισραήλ μπορεί σε οτιδήποτε ζητηθεί από τις Ειδικές του Δυνάμεις, να το υποστηρίξει και να το κατασκευάσει άμεσα. Αυτό έχει ένα και μόνο βασικό αποτέλεσμα, την άμεση εκπαίδευση σε οτιδήποτε τυχόν νέο ζητηθεί από την ελίτ του στρατού του.

Το δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι Ισραηλινοί παραδέχονται κι αυτοί με τη σειρά τους την ραγδαία εξέλιξη των τμημάτων ειδικών επιχειρήσεων της χώρας μας, τα οποία ομολογουμένως σιωπηρά προσπαθούν καθημερινά για το καλύτερο που έχει να επιδείξει η Ελλάδα και ίσως αυτοί οι άνθρωποι είναι από τους λίγους που γνωρίζουν πως θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο αύριο αυτού του τόπου πάνω σε συγκεκριμένους τομείς που έχει αποφασιστεί πως θα βαδίσει η χώρα μας χέρι – χέρι με γειτονικές χώρες, υπερασπιζόμενη τα Εθνικά συμφέροντα.

  • Στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών, σύμφωνα με πηγές από το Ελληνικό πεντάγωνο, έχουν ξεκινήσει και οι προπαρασκευαστικές συζητήσεις και με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής ώστε να υπάρξει αρχικά σε διμερές επίπεδο συνεκπαίδευση τμημάτων ειδικών επιχειρήσεων τόσο στις δικές τους χώρες, όσο και στην Ελλάδα.

Ιορδανία και Αίγυπτος είναι χώρες που η Ελλάδα ήδη έχει συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν πάνω στην εκπαίδευση ειδικών επιχειρήσεων. Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών, η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, η Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών, η 31η Μοίρα επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης είναι μονάδες που δεν έχουν ταξιδέψει μόνο μια φορά στην Ιορδανία ή την Αίγυπτο και έχουν πάρει μέρος σε πολλές ασκήσεις ειδικών επιχειρήσεων, κυρίως στον αγώνα σε κατοικημένο τόπο (CQB) με πολλά σενάρια και κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργούνται από το κλίμα αυτών των περιοχών.

Πολύ πιθανό μετά την τελευταία Μέδουσα και την πρόσφατη Bright Star στο Αιγυπτιακό έδαφος με τη συμμετοχή και Ελληνικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων, να δούμε και πάλι αυτή τη συνεργασία να συνεχίζεται εντός των Ελληνικών τειχών, όπως σημειώνουν με ιδιαίτερο νόημα ανώτατες στρατιωτικές πηγές καθώς η χώρα μας χτίζει κομμάτι κομμάτι τις στρατηγικές συμμαχίες με τις προηγμένες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Έλληνες, Αιγύπτιοι και Κύπριοι ασκήθηκαν στη “Μέδουσα” σε σενάρια παρενοχλήσεων εντός ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: