Αίφνης, ΗΠΑ και Ευρώπη φοβούνται το “όχι” από Σκόπια: Ο Πούτιν δεν είπε τον τελευταίο λόγο…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Όταν διάβασα την είδηση για την ανοικτή επιστολή του πρώην Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στο λαό των Σκοπίων (ΕΔΩ), στους «Μακεδόνες» έγραψε συγκεκριμένα ο Τζόρτζ Μπους ο τζούνιορ, κατέληξα σε ένα συμπέρασμα και θυμήθηκα δύο πράξεις του, που αφορούν την Κύπρο και την Ελλάδα, δύο αχαρακτήριστες πράξεις, που θύμωσαν τότε τους πολίτες στις δύο χώρες.

  • Το συμπέρασμα είναι ότι για να βγάλουν στο μεϊντάνι τον Μπους τον τζούνιορ, για να τον ξεσηκώσουν από την ησυχία της σύνταξης και να τον αναγκάσουν τον άνθρωπο να σταματήσει τη …ζωγραφική και να αρχίσει να γράφει ραβασάκια στους Σκοπιανούς ψηφοφόρους, πρέπει να έχουν σοβαρό πρόβλημα οι ξένοι πάτρωνες του Ζόραν Ζάεφ, με πρώτο τον Τζόρτζ Σόρος.

Έχουν κινητοποιήσει σύσσωμη τη διεθνή δυτική κοινότητα για να …πείσουν τους πολίτες των Σκοπίων να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα, έχουν δώσει μύριες υποσχέσεις, μέχρι και τον …παράδεισο έταξαν, αλλά φαίνεται ότι πάλι δεν βγαίνουν τα κουκιά. Δεν δικαιολογείται διαφορετικά ότι επιστράτευσαν ακόμα και τον Τζόρτζ Μπους, που είμαι βέβαιος πως δεν έχει ιδέα που είναι τα Σκόπια, ούτε και ότι διεξάγεται δημοψήφισμα. Αποκλείω να θυμάται καν ότι επί προεδρίας του αναγνώρισε νύχτα τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για να τιμωρήσει τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, επειδή δεν μπόρεσε -ούτε ήθελε είναι η αλήθεια- να επιβάλει το φιλοτουρκικό Σχέδιο Ανάν στους Ελληνοκύπριους.

Αναφέρθηκα στην αρχή του κειμένου σε δύο αχαρακτήριστες πράξεις της κυβέρνησης του Τζόρτζ Μπους.

  • Η πρώτη ήταν η τιμωρία της Ελλάδας και του Καραμανλή με την αναγνώριση των Σκοπίων, την επομένη της επανεκλογής του Τζ. Μπους, τον Νοέμβριο του 2004.

Ήταν η πρώτη πράξη του μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Μακεδονία» με την ψευτοδικαιολογία ότι κινδύνευαν από τους αλβανόφωνους, τους οποίους, βεβαίως, και τότε και τώρα έλεγχε απόλυτα η Ουάσιγκτον.

  • Η δεύτερη αχαρακτήριστη πράξη, ήταν το τηλεφώνημα του στον Τάσσο Παπαδόπουλο, πριν το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, από τον οποίο ζήτησε να υποστηρίξει το ρατσιστικό σχέδιο του Κόφι Ανάν.

Ο τότε πρόεδρος της Κύπρου του απάντησε ότι αν είναι γι’ αυτό που μου τηλεφωνείτε, η απάντηση είναι αρνητική. Η τηλεφωνική επικοινωνία κράτησε 35 τόσα δευτερόλεπτα.

Ο αντιπρόεδρος του Τζόρτζ Μπους, ο μέγας κυνηγός(!) Ντικ Τσέινι, ήταν αυτός που ξεπέρασε όλους σε φιλοτουρκισμό τότε, δίνοντας εντολή να γίνουν δεκτά όλα τα τουρκικά αιτήματα. Έτσι δημιουργήθηκε το κείμενο-έκτρωμα του Κόφι Ανάν, που πρόσφερε την Κύπρο στο πιάτο του Ταγίπ Ερντογάν, τότε πρωθυπουργού της Τουρκίας.

  • Το σχέδιο Ανάν, που υποστήριξε με πάθος ο σημερινός Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ηττήθηκε με ένα τρανταχτό 76% και ενώ οι Αμερικανοί …υποσχέθηκαν στους Κύπριους πολίτες ότι θα πέσουν κεραμίδια στα κεφάλια τους, τίποτα δεν συνέβη. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκεί όρθια και αποκρούει όλες τις απειλές του Ερντογάν.

Διακρίνω στους Αμερικανούς και στους Ευρωπαίους μία μεγάλη ανησυχία για το δημοψήφισμα στα Σκόπια. Πιστεύω ότι είναι υπαρκτοί οι φόβοι τους για την ισχύ της Ρωσίας ανάμεσα στους πολίτες της γειτονικής χώρας. Πιστεύω επίσης ότι όταν απειλούνται και όταν εκβιάζονται οι άνθρωποι, παίρνουν ανάποδες και αντιδρούν αρνητικά.

  • Φαίνεται ότι το δημοψήφισμα είναι ανοικτό σε κάθε αποτέλεσμα. Εάν οι ψηφοφόροι απαντήσουν όχι στο ερώτημα που έθεσε με ένα εκβιαστικό τρόπο η κυβέρνηση του Ζάεφ, τότε το στρατηγικό παιγνίδι στα Βαλκάνια θα πάρει άλλη τροπή. Η Ρωσία θα εισέλθει ξανά στον πόλεμο επικράτησης στην Βαλκανική, οι δυνάμεις του εθνικισμού θα ενισχυθούν και τα προβλήματα θα αυξηθούν.

Οι Αμερικανοί κάνουν λάθη, διότι υποστηρίζουν χώρες και δυνάμεις που δεν είναι πιστές, αλλά απομυζούν την υπερδύναμη. Το σπορ αυτό δεν το έμαθε καλά μόνο η Τουρκία. Οι Αλβανοί είναι χειρότεροι και από τους Τούρκους. Η τελευταία δημοσκόπηση για το σκοπιανό δημοψήφισμα «βγάζει» ένα σημαντικό συμπέρασμα: ότι οι αλβανόφωνοι υλοποιούν ένα καταστροφικό σχέδιο, υποστηρίζοντας μαζικά το «ναι»…

Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ξαφνικά τα Σκόπια έγιναν ο “ομφαλός της γης”: Η σύγκρουση των ΗΠΑ και της Ρωσίας στα Βαλκάνια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: