Αιχμές Ομπάμα κατά Ρεπουμπλικάνων για τον Τραμπ: “Η δημοκρατία μας εξαρτάται από εσάς”




Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα κατήγγειλε την συμπεριφορά των Ρεπουμπλικανών που υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα τον Ντόναλντ Τραμπ και δεν έχουν το σθένος να υπερασπισθούν «τους θεσμούς που εγγυώνται την λειτουργία της δημοκρατίας μας».

«Τι έχει συμβεί αλήθεια στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα;», αναρωτήθηκε από το Ιλινόις, κατά την διάρκεια της πρώτης προεκλογικής του ομιλίας για τις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε την ιδέα σύμφωνα με την οποία «όλα θα πάνε καλά διότι υπάρχουν άνθρωποι εντός του Λευκού Οίκου οι οποίοι μυστικά δεν ακολουθούν τις εντολές του προέδρου».

« Η δημοκρατία μας δεν πρέπει να λειτουργεί έτσι!», είπε αναφερόμενος στις αποκαλύψεις που κάνει στο βιβλίο του ο δημοσιογράφος Μπομπ Γούντγουορντ «Fear: Trump in the White House» για την χαώδη λειτουργία του Λευκού Οίκου υπό τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αφού περιέγραψε με ζοφερά χρώματα την πολιτική κατάσταση των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε: «Σε αυτό το πολιτικό σκότος, διαπιστώνω μία αφύπνιση των πολιτών σε ολόκληρη την χώρα». Και κάλεσε όλους τους Δημοκρατικούς να ψηφίσουν κατά τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Οφείλετε να ψηφίσετε, διότι η δημοκρατία μας εξαρτάται από εσάς!», είπε.

«Εάν πιστεύατε ότι οι εκλογές δεν έχουν σημασία, ελπίζω ότι τα δύο χρόνια που έχουν περάσει να έχουν αλλάξει την άποψή σας».

«Η μεγαλύτερη απειλή για την δημοκρατία μας δεν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ…είναι η αδιαφορία, ο κυνισμός», είπε σε μία ομιλία που εκφωνήθηκε με πάθος και καταχειροκροτήθηκε.

Τηρώντας σχετικά διακριτική στάση μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα δείχνει ότι έχει την πρόθεση να εμπλακεί ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία για να υποστηρίξει τους Δημοκρατικούς στις προσεχείς εκλογές.

Αύριο θα βρεθεί στην Καλιφόρνια και την επόμενη Πέμπτη στο Οχάιο για να υποστηρίξει τους υποψήφιους του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το διακύβευμα των ψηφοφοριών της 6ης Νοεμβρίου, οι 435 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων, το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας και οι θέσεις 36 κυβερνητών.

Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τον έλεγχο του ενός από τα δύο σώματα του Κονγκρέσου, θα έχουν την δυνατότητα όχι μόνο να μπλοκάρουν την ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και να ξεκινήσουν έρευνες για την κυβέρνηση Τραμπ.

Αλλωστε ο ίδιος ο Τραμπ είπε χθες στους οπαδούς του στην Μοντάνα ότι οι Ρεπουμπλικανοί χρειάζεται να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κονγκρέσου για να αποτρέψουν πιθανές διαδικασίες καθαίρεσης εναντίον του.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν «γαλάζιο (δημοκρατικό) κύμα» και οι Ρεπουμπλικανοί, που σήμερα ελέγχουν το Κονγκρέσο, φοβούνται ότι θα χάσουν την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Περισσότερες ειδήσεις ΗΠΑ εδώ

07/09/2018 21:30
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: