Άγνοια δηλώνει το Κρεμλίνο για την ύπαρξη του Ανατόλι Τσεπιγκά: Τι λένε οι συγχωριανοί του…




Το Κρεμλίνο με αφορμή βρετανικά δημοσιεύματα, τα οποία ισχυρίζονται ότι ο Ρουσλάν Μπορσίροφ (ένας εκ των δύο εμπλεκομένων στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι) είναι πράκτορας των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού GRU και πως το πραγματικό του όνομα είναι Ανατόλι Τσεπιγκά, δηλώνει άγνοια για το όνομα αυτό.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν το Κρεμλίνο επιμένει ότι ο Ρουσλάν Μποσίροφ είναι ένας πολίτης, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε «Δεν έχουμε κάποια άλλα στοιχεία».

«Αυτό (οι πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας The Daily Telegraph) απ’ ότι αντιλαμβάνομαι, είναι μια άτυπη έρευνα και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο ανταποκρίνεται, ή αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» δήλωσε ο Πεσκόφ, και προσέθεσε: «Προς το παρόν ξεκινάμε από τα στοιχεία τα οποία έδωσαν οι δύο αυτοί πολίτες (Πετροφ και Μποσίροφ).

Ο Πεσκόφ υποσχέθηκε ότι οι πληροφορίες των ΜΜΕ που λένε ότι ο Ρουσλάν Μποσίροφ υπηρετούσε στην υπηρεσία πληροφοριών του στρατού GRU θα ελεγχθούν. «Αναμφίβολα θα ελέγξουμε τις πληροφορίες που αφορούν αυτόν τον στρατιωτικό, θα ελέγξουμε και τους καταλόγους όσων έχουν βραβευθεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph, επικαλούμενη τα στοιχεία της έρευνας που έκανε η ερευνητική ομάδα Bellingcat, είχε γράψει ότι το όνομα Ρουσλάν Μποσίροφ είναι ψευδώνυμο του 39χρονου συνταγματάρχη των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού Ανατόλι Τσεπιγκά, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.

Οι συγχωριανοί του Ανατόλι Τσεπιγκά, που έγινε γνωστός ως Ρουσλάν Μποσίροφ «στην υπόθεση Σκριπάλ», μιλούν στην εφημερίδα Kommersant

Δημοσιογράφοι της ρωσικής εφημερίδας Kommersant, μίλησαν με κατοίκους του χωριού Μπερεζόφκα στο οποίο ζούσε πολλά χρόνια η οικογένεια του Ανατόλι Τσεπιγκά.
Η ρωσική εφημερίδα ρώτησε κατοίκους του χωρίου αν αναγνωρίζουν τον Ανατόλι Τσεπιγκά αλλά όπως επισημαίνει οι γνώμες διαφέρουν.

Το The Insider και το Bellingcat, ισχυρίζονται ότι ο Ανατόλι Τσεπιγκά κατάγεται από το χωριό Νικολάγιεφκα στην περιοχή του Αμούρ, ότι είναι απόφοιτος της ανώτατης στρατιωτικής σχολής της ρωσικής Άπω Ανατολής και υπηρέτησε στην 14η ταξιαρχία των ειδικών δυνάμεων της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU. H εφημερίδα Kommersant κατάφερε να βρει γνωστούς του στο χωριό Μπερεζόφκσα στο οποίο ζούσε για μεγάλο διάστημα η οικογένεια του Τσεπιγκά τους οποίους ρώτησε πόσο μοιάζει με τον άνθρωπο που έγινε γνωστός ως Ρουσλάν Μποσίροφ.

Οι συγχωριανοί του που έκαναν δηλώσεις ζήτησαν να μην αναφερθούν τα ονόματα τους επειδή φοβούνται ότι θα έχουν προβλήματα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB).

«Εκατό τοις εκατό είναι αυτός. Τα μάτια είναι σχεδόν μαύρα και η φωνή του ίδια» δηλώνει μια συχωριανή του και προσθέτει: «Είναι πολύ έξυπνος, πολύ καλό παιδί, με αντίληψη, μιλάει ωραία, ήταν καλός μαθητής. Δεν έπινε, δεν κάπνιζε, δεν είχε κακές παρέες. Θυμάμαι ακριβώς ότι είχε γενέθλια στις αρχές Απριλίου. Η αδερφή του Γκάλια ήταν λίγο μεγαλύτερη».

Μια άλλη συγχωριανή του δήλωσε ότι τον είχε δει «πριν δέκα χρόνια όταν ήρθε να δει τους δικούς του», αλλά δεν μοιάζει τόσο με τον άνθρωπό που όλοι είδαν στις φωτογραφίες. «Ήταν σχεδόν φαλακρός (όταν ήρθε να δει τους δικούς του), δεν μοιάζει με αυτόν στην φωτογραφία, είχε ανοιχτό βλέμμα ενώ ο άνθρωπος της φωτογραφίας φαίνεται σφιγμένος». Οι συγχωριανοί του πάντως όπως ισχυρίστηκε η ίδια γνώριζαν ότι υπηρετεί «σε μυστική υπηρεσία σε ευαίσθητες περιοχές».

Οι συγχωριανοί του δηλώνουν ότι γνώριζαν την οικογένεια Τσεπιγκά, η οποία όπως λένε πριν μερικά χρόνια μετακόμισε στο Μπλαγκοβέσενσκ, όπως και ότι ο Ανατόλι Τσεπιγκά είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Οι βρετανικές αρχές θεωρούν ότι ο Ρουσλάν Μποσίροφ (Ανατόλι Τσεπιγκά) και ο Αλεξαντρ Πετρόφ είναι πράκτορες των υπηρεσιών πληροφριών του ρωσικού στρατού και εμπλέκονται στην απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Ιούλια στο Σάλσμπερι.

Στις 13 Σεπτέμβριου σε συνέντευξη τους στην διευθύντρια του RT(Russia Today) Μαργαρίτα Σιμονιάν είχαν πει ότι είχαν επισκεφθεί το Σάλσμπερι σαν τουρίστες.

Ρώσος συνταγματάρχης ο ένας εκ των δραστών στην υπόθεση Σκριπάλ, σύμφωνα με έρευνα

27/09/2018
ΑΠΕ-ΜΠΕ
TASS, Reuters, Kommersant.ru
Μόσχα, Ρωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: