Ξεκινούν την Παρασκευή οι εκδηλώσεις μνήμης για τις δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού




«Γιατί η μνήμη γεννά ελπίδα» είναι το σύνθημα της φετινής πορείας των μοτοσικλετιστών με αφορμή την 22η επέτειο από τα τραγικά γεγονότα του Αυγούστου του 1996, κατά τα οποία δολοφονήθηκαν ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού, Ανδρέας Πεττεμερίδης, αναφερόμενος στη φετινή Πορεία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού και στις εκδηλώσεις που θα γίνουν κατά το διήμερο 3 – 5 Αυγούστου, είπε πως ξεκινώντας την Παρασκευή 3 Αυγούστου στις 8 το πρωί από την Πάφο γύρω στους 60 μοτοσικλετιστές θα διέλθουν κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, κλείνοντας συμβολικά για κάποιο διάστημα τα οδοφράγματα.

Το οδοιπορικό αυτό, ανέφερε, «θα ξεκινήσει από την Πάφο, θα περάσει από το οδόφραγμα του Λιμνίτη, μέσω Σελέμανι, κατά μήκος της πράσινης γραμμής, οδηγούμαστε στο οδόφραγμα του Αστρομερίτη όπου και εκεί θα κλείσουμε το οδόφραγμα συμβολικά για μισή ώρα περίπου. Στη συνέχεια μέσω Δένειας οδηγούμαστε στο Μάμμαρι όπου το βράδυ θα γίνει εκδήλωση από την κοινότητα όπου θα παρευρεθούν η μητέρα, οι αδελφές και η κόρη του Τάσου Ισαάκ».

Πρόσθεσε πως το Σάββατο το πρωί οι μοτοσικλετιστές θα μεταβούν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων και στη συνέχεια θα κλείσουν συμβολικά το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Ακολούθως θα πάνε στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου και εκεί θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Στη συνέχεια θα μεταβούν στο οδόφραγμα της Λήδρας όπου και εκεί θα κλείσουν συμβολικά το οδόφραγμα για ορισμένο χρονικό διάστημα. Ακολούθως θα συνεχίσουν την πορεία τους περνώντας από την Αθηαίνου, τις Βρυσούλλες και θα καταλήξουν στο οδόφραγμα στη Δερύνεια «για το μεγάλο οδοιπορικό στο οποίο θα συμμετάσχουν όλοι οι μοτοσικλετιστές την Κυριακή». Σύμφωνα με τον κ. Πεττεμερίδη, εκτιμάται ότι στο οδοιπορικό της Κυριακής θα συμμετάσχουν πάνω από 1000 μοτοσικλετιστές.

Ο κ. Πεττεμερίδης είπε πως “η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού δημιουργήθηκε από μια ομάδα νέων που δεν έχουν καθόλου πολιτικό χρωματισμό και οποιαδήποτε εμπλοκή με άλλα πολιτικά είτε ομαδικά σύνολα».

«Σκοπός είναι να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη της θυσίας των δυο ηρώων αλλά και τον αγώνα που πρέπει να συνεχιστεί ενάντια στην κατοχή», ανέφερε.

«Η μνήμη τρέχει ξανά, δηλαδή φέρνουμε ξανά στη μνήμη μας τα κατεχόμενά μας εδάφη, με απώτερο σκοπό να θυμόμαστε ότι πρέπει να αγωνιστούμε για την ελευθερία του τόπου μας», πρόσθεσε.

«Ενεργούμε με αυτό τον τρόπο αντιλαμβανόμενοι την υποχρέωσή μας απέναντι στον Τάσο και τον Σολωμό», σημείωσε.

«Δεν ασκούμε πολιτική, απλά σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη των ηρώων, να καταδικαστούν οι δολοφόνοι τους αλλά και να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία του τόπου μας για αυτό και περνούμε συμβολικά από διάφορα μνημεία κατά τη διάρκεια του διημέρου», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της Κυριακής 5 Αυγούστου είπε πως έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα σημεία συγκέντρωσης των μοτοσικλετιστών σε όλες τις πόλεις. Η πορεία όλων των μοτοσικλετιστών θα καταλήξει στο κοιμητήριο του Παραλιμνίου, όπου θα παραστούν στο ετήσιο τρισάγιο στους τάφους των Ισαάκ και Σολωμού.

Με τη λήξη του τρισάγιου, οι μοτοσικλετιστές θα κατευθυνθούν στο οδόφραγμα της Δερύνειας. Εκεί, είπε ο κ. Πεττεμερίδης, αντιπροσωπεία τους και μέλη των οικογενειών των Ισαάκ και Σολωμού θα μεταβούν, με άδεια των Ηνωμένων Εθνών, στο χώρο όπου έχασαν τη ζωή τους, εντός της νεκρής ζώνης, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Ο κ. Πεττεμερίδης είπε πως η πορεία θα πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση με την κυπριακή αστυνομία, με την οποία υπήρξε ήδη συνάντηση προκειμένου αυτή να ενημερωθεί για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Η Πρωτοβουλία επισημαίνει στην ιστοσελίδα της στο facebook πως κατά την παρουσία των μοτοσικλετιστών στο κοιμητήριο Παραλιμνίου και στο oδόφραγμα Δερύνειας οι συμμετέχοντες στην πορεία δεν θα φωνάξουν οποιαδήποτε συνθήματα. «Σε καμία περίπτωση δεν Θα δεχτούμε ενέργειες που είναι δυνατόν να σπιλώσουν τη μνήμη του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού», υπογραμμίζει, σημειώνοντας πως «όλες οι εκδηλώσεις της Πρωτοβουλίας Μνήμης θα διεξαχθούν με σοβαρότητα, σεβασμό και υπευθυνότητα, μακριά από εξάρσεις και σκοπιμότητες».

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
01/08/2018 14:54

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: