Βαρύτατος ο “φόρος” της φονικής φωτιάς στο Μάτι: Ογδόντα πέντε νεκροί και ένας αγνοούμενος




Στους 85 ανέρχεται ο αριθμός των ταυτοποιημένων νεκρών από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Από το σύνολο των 85 νεκρών, 81 σοροί έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ τέσσερις άνθρωποι κατέληξαν στις ΜΕΘ των νοσοκομείων όπου νοσηλεύονταν. Παράλληλα, ένας άνθρωπος παραμένει αγνοούμενος, με βάση την υποβολή επισήμων δηλώσεων από οικεία του πρόσωπα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, αυτή τη στιγμή εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής 42 πρόσωπα, δέκα εκ των οποίων βρίσκονται σε ΜΕΘ, ενώ ένα παιδί νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε καλή κατάσταση.

Από την Πυροσβεστική έγινε γνωστό ότι παραμένει ως αγνοούμενο ένα ακόμα άτομο. Διευκρινίζεται ότι από την αρχή είχαν δηλωθεί συνολικά από οικείους τους ως αγνοούμενοι 84 άνθρωποι.

Η Πυροσβεστική ενημέρωσε ότι δύο γυναίκες είχαν δηλωθεί με δύο ονόματα, δηλαδή το πατρικό τους και του συζύγου τους. Συνεπώς, οι δηλωθέντες ως αγνοούμενοι οριστικά πλέον είναι 82.

Οι έρευνες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών συνεχίζονται για την ταυτοποίηση και κάποιων τελευταίων δειγμάτων που έχουν απομείνει στο νεκροτομείο.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι πιθανότατα πρόκειται για τον έναν που δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμα και δεν αποκλείεται κάποια από τα τελευταία δείγματα να ανήκουν σε ήδη ταυτοποιημένους νεκρούς.

Ωστόσο, θα εξαντληθούν όλες οι έρευνες για την περίπτωση που μπορεί να υπάρχει και κάποιος άλλος νεκρός που δεν έχει δηλωθεί μέχρι στιγμής από κάποιους οικείους του, πράγμα το οποίο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έχει μικρές πιθανότητες.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ψηφίστηκαν οι διατάξεις για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, καθώς και η τροπολογία για τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων που είχαν κατατεθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας “Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις”.

Κατά την ψηφοφορία που προηγήθηκε τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:

Η τροπολογία για την επιδότηση ανεργίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 ψηφίστηκε ομόφωνα.

Η τροπολογία με τα μέτρα οικονομικής στήριξης για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα. εκτός από το ΚΚΕ που δήλωσε “παρών”.

Η τροπολογία με τις “επείγουσες ρυθμίσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας”, ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα εκτός του ΚΚΕ που δήλωσε “παρών” και της Χρυσής Αυγής που δήλωσε “όχι”.

Τζανακόπουλος: Αυστηροί και σαφείς οι όροι ελέγχου του λογαριασμού υπέρ των πυρόπληκτων

Αυστηροί θα είναι οι όροι ελέγχου του ειδικού λογαριασμού για την υποστήριξη των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου.

Ερωτηθείς για τους τρόπους με τους οποίους θα διασφαλιστεί η ορθή διαχείριση του ειδικού λογαριασμού υπέρ των πυρόπληκτων, ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε ότι διαχειριστής του λογαριασμού θα είναι μια τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση.

«Από εκεί και πέρα, θα υπάρξει ομάδα ορκωτών λογιστών, που κάθε έξι μήνες θα κάνει καταγραφή των κινήσεων του συγκεκριμένου λογαριασμού και θα καταθέτει τις κινήσεις αυτές αλλά και την έκθεση στην οποία θα καταλήγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο – ένα από τα τρία Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Στη συνέχεια, όπως ανέφερε ο ίδιος, «το Ελεγκτικό Συνέδριο θα βγάζει ένα πόρισμα, δικαστική απόφαση, η οποία θα περιγράφει εάν και κατά πόσο οι κινήσεις του λογαριασμού αντιστοιχούν στον σκοπό για τον οποίο ο συγκεκριμένος λογαριασμός έχει ανοιχτεί». Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, οι συγκεκριμένοι τρόποι ελέγχου και διαχείρισης του λογαριασμού θέτουν «τους θεσμικούς όρους διαφάνειας, αλλά και τις θεσμικές εγγυήσεις ώστε να μην υπάρξουν ξανά φαινόμενα τα οποία είχαμε στο παρελθόν».

«Νομίζω ότι αυτό το θεσμικό πλαίσιο είναι υπέρ αρκετό για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη και την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, οι οποίοι θα δώσουν τα χρήματά τους ακόμη και από το υστέρημά τους για να βοηθήσουν τους πληγέντες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο «πολύ μεγάλο κύμα συμπαράστασης και τα αιτήματα από ξένες κυβερνήσεις, από ξένους οργανισμούς, από εταιρείες, από επιχειρηματίες και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να βοηθήσουν και για την αποκατάσταση και για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές».

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει στον λογαριασμό με εισφορές 20 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ, 10 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ ήδη η Ελληνική Βουλή έχει αποφασίσει τη συμμετοχή της με επιπλέον 10 εκατ. ευρώ. Όπως σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, εφόσον υπάρξει επιπλέον χρηματοδοτική ανάγκη, η οποία δεν καλύπτεται από τον ειδικό λογαριασμό, το ελληνικό κράτος «θα αξιοποιήσει από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων τα σχετικά κονδύλια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την αποκατάσταση της περιοχής και τον ανασχεδιασμό της και την ανοικοδόμηση όλων των κατοικιών και των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί ζημιές».

Κληθείς να σχολιάσει τον τρόπο διαχείρισης του ταμείου υπέρ των πυρόπληκτων στις πυρκαγιές του 2007, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε: «Εγώ δεν θέλω να κάνω σχόλια για τον λογαριασμό του 2007, νομίζω ότι είναι μια ιστορία για την οποία οι πολιτικές ευθύνες έχουν καταγραφεί, δεν έχει κανένα νόημα να ανοίξουμε ξανά αυτή τη συζήτηση», ενώ τόνισε ότι οι όροι ελέγχου του λογαριασμού του 2018 είναι «όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένοι και σαφείς και αυστηροί».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΚΥΠΕ
Ελλάδα-Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: