Το “πάγωμα” μεταφοράς των F-35 στο Όβαλ Όφις: Αναμονή για υπογραφή από τον Πρόεδρο Τραμπ




Ψηφίστηκε και από την αμερικανική Γερουσία με ψήφους 87 υπέρ έναντι 10 κατά ο ετήσιος προϋπολογισμός του αμερικανικού Πενταγώνου και εστάλη ήδη στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, για να τον επικυρώσει.

Ωστόσο οι Αμερικανοί νομοθέτες επεφύλασσαν μια ακόμα δυσάρεστη έκπληξη για τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν καθώς μέσα στο NDAA (National Defense Authoriazation Act) περιλαμβάνεται οριστικά και αμετάκλιτα και η αναβολή οποιασδήποτε παράδοσης των μαχητικών F-35 στην Τουρκία. Ουσιαστικά πρόκειται περί παγωματος, το οποίο θα μονιμοποιηθεί εάν το Πεντάγωνο δεν αποδείξει ότι η Τουρκία είναι πραγματικός σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Υπό τα σημερινά δεδομένα αυτό δεν αποδεικνύεται, καθώς η Αμερική και η Τουρκία εισήλθαν σε περίοδο παρατεταμένης κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελευταίο τηλεφώνημα του κ. Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του, με θέμα την απελευθέρωση του Άντριου Μπράνσον, ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε το πάγωμα των F-35, αλλά ο κ. Ερντογάν δεν υπέκυψε και αρνήθηκε να αφήσει ελέυθερο τον Πάστορα.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις μετά τη ρήξη των ΗΠΑ και της Τουρκίας: Ο ρόλος Ελλάδας και Κύπρου

Στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Washington Examiner μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί στα δύο Σώματα των ΗΠΑ και αναφέρει:

  • “Την ίδια στιγμή οι γερουσιαστές αλλά και οι βουλευτές εξοργισμένοι από την φυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον πρόσθεσαν μια επίπληξη στον νατοϊκό τους σύμμαχο μέσα στο NDAA σταματώντας προσωρινά τουλάχιστον την παράδοση των μαχητικών F-35. Ο νόμος πλέον αναβάλλει την πώληση των αεροσκαφών από την Lockheed Martin στην Άγκυρα έως ότου το Πεντάγωνο παραδώσει μια έκθεση για τις διμερείς στρατιωτικές σχέσεις και τη δυνητική αγορά των S-400 από την Τουρκία, η οποία έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες στην Ουάσινγκτον”.

Στον προϋπολογισμό συνολικού ύψους 717 δισ. δολαρίων που περιλαμβάνει και την αναδιάρθρωση εντός διετίας των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ξεκαθαρίζονται και οι στόχοι για την ανατολική Ευρώπη ώστε οι ΗΠΑ να κερδίσουν συμμάχους αποσπώντας τους από την εξάρτηση της Μόσχας. Ανάμεσα στους συμμάχους αυτούς αναφέρονται η Ινδία και το Βιετνάμ, αλλά όχι η Τουρκία.

Η υπόθεση των F-35 ξεκίνησε από την οργάνωση Hellenic Leaders (HALC), η οποία συνεργάστηκε με αμερικανικές χριστιανικές οργανώσεις, με το Αρμενικό και το Εβραϊκό Λόμπι. Η δημοσίευση μίας διαφήμισης στην εφημερίδα New York Times, την οποία πλήρωσε ο επιχειρηματίας Νίκος Μούγιαρης, και η οποία αποκάλυπτε τον κίνδυνο κλοπής της απόρρητης τεχνολογίας από τους Ρώσους μέσω της Τουρκίας, αφύπνισε πολλούς Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές αλλά και στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Τρώει “ξύλο” από την Αμερική ο Ερντογάν και βγάζει το θυμό του στο Αιγαίο: Νέα NOTAM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: