Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης (2Α) και λοχίας Δημήτριος Κούκλατζης (2Δ) συνομιλούν με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο (Δ) και τον υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο (Α), ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Το παρασκήνιο της απελευθέρωσης Μητρετώδη και Κούκλατζη: Κλειδί η ενεργή διπλωματία

«Τέλος καλό, όλα καλά» με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ποιοι ήταν όμως εκείνοι οι παράγοντες που οδήγησαν στην ξαφνική απελευθέρωσή τους;

Το παρασκήνιο πλούσιο, πολλοί οι «παίκτες» που έπαιξαν ρόλο (εμφανώς ή αφανώς) για να φτάσουμε στη χθεσινή εξέλιξη.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνομίλησε με κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές, σε μια προσπάθεια να φωτίσει μέρος τουλάχιστον, αυτού του παρασκηνίου.

Το «κλειδί» ίσως, για την αποφυλάκιση του αξιωματικού Άγγελου Μητρετώδη και του υπαξιωματικού Δημήτρη Κούκλατζη ήταν η διεθνοποίηση του θέματος της άδικης φυλάκισής τους, χωρίς κατηγορητήριο σημειωτέον εδώ και τόσους μήνες. Το γεγονός, δηλαδή, ότι η Αθήνα, παράλληλα με τις διαρκείς ελληνο-τουρκικές συνομιλίες, έφερε το ζήτημα σε ευρωπαϊκά όργανα, έκανε επαφές με διεθνείς παράγοντες.

Σαν «βάλσαμο» -θυμίζουμε- ακούστηκε η αναφορά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο ελληνικό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο, υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις φυλακές της γείτονος.

Είχε προηγηθεί η ευρω-τουρκική Σύνοδος της Βάρνας, με τους κ.κ. Γιούνκερ και Μπορίσοφ να βάζουν το θέμα της απελευθέρωσης του Αγγ. Μητρεώδη και του Δ. Κούκλατζη στην ευρωπαϊκή ατζέντα των συνομιλιών με τον Ρ. Τ. Ερντογάν.

Με τις ελληνικές πιέσεις να κορυφώνονται στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο, εκεί όπου Ντ. Τραμπ, Αγγ. Μέρκελ κ.α. ηγέτες ενημερώνονται από πρώτο χέρι από τον Έλληνα πρωθυπουργό, για το θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης. Ο Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε προτίμησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του, παρά τα βήματα που έγιναν στο θέμα τότε. Ήταν η στιγμή των πράξεων, όχι των λόγων.

Η Τουρκία συνεχίζει την κράτηση Αμερικανών και Γερμανών πολιτών

Από την άλλη πάντως, το δικό του ρόλο έπαιξε η χρονική συγκυρία, η οικονομική κρίση που διέρχεται η Τουρκία. Με δεδομένο το εκρηκτικό κλίμα στις σχέσεις Τραμπ-Ερντογάν, ο Τούρκος Πρόεδρος έδειξε να συνειδητοποιεί τη σημασία του να κρατήσει «ζωντανά» τα ευρωπαϊκά ερείσματα. Και οι καλές ευρω-τουρκικές σχέσεις περνούν και μέσα από την Ελλάδα, «κομμάτι» των οποίων ήταν, μέχρι χθες, η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών.

Στην προσπάθεια πάντως κάποιων πλευρών να αποδώσουν την επιτυχία στις διεθνείς πιέσεις και μόνον, οι πηγές μας απαντούσαν ότι κάτι τέτοιο προφανώς και δεν ισχύει, αρκεί να δει κανείς ότι η Άγκυρα άφησε ελεύθερους τους Έλληνες, όχι όμως τους Γερμανούς πολίτες που κρατούνται στις γερμανικές φυλακές ή, πολύ περισσότερο, τον Αμερικανό πάστορα.

«Είχαμε σταθερή γραμμή και δικαιωθήκαμε, η ελληνική διπλωματία έκανε τη δουλειά της σωστά», μας έλεγαν οι πηγές μας.

Πέραν των επαφών σε επίπεδο κορυφής που είχε ο Αλ. Τσίπρας, καθοριστικός ήταν ο ρόλος του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και των διπλωματών που μνημόνευσε ο υπουργός χθες βράδυ. Επίσης κρίσιμη η συμβολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, των Π. Καμμένου και Φ. Κουβέλη, καθώς και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγ. Αποστολάκη. Αθόρυβος αλλά πάντα αποτελεσματικός, ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ευάγγ. Καλπαδάκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
15/08/2018 12:39

Γύρισαν οι Μητρετώδης και Κούκλατζης: Βγήκαν ένστολοι από το πρωθυπουργικό αεροσκάφος (photos & video)

1 Comment on "Το παρασκήνιο της απελευθέρωσης Μητρετώδη και Κούκλατζη: Κλειδί η ενεργή διπλωματία"

  1. Χριστόδουλος | August 15, 2018 at 11:33 AM | Reply

    Μήπως ο λόγος απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών συνδέεται με την ψήφιση τροπολογίας από το Ελληνικό κοινοβούλιο για την υποχρεωτική συνταξηοδότιση των Μουφτίδων Ξάνθης και Κομοτηνής; Με ότι συνεπάγεται αυτό…
    Συμπέρασμα: Η Τουρκία λόγω της απαγωγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών πήρε κάτι πού ήθελε αλλά δεν είχε πριν τις απαγωγές, αντίθετα η Ελλάδα πήρε κάτι πού είχε πριν τις απαγωγές (τους στρατιοτικούς) και απλός τους πήρε πάλι πίσω.
    Άρα η Τουρκία είναι κερδισμένη με την πρακτική των απαγογών, ακόμα και αν δεν εξασφάλισε το μέγιστο κέρδος (παράδοση και των οκτώ πραξικοποιματιών). Έχει κάθε λόγω να επαναλάβει αυτήν την πρακτική και στο μέλλον, για να αποκομίσει και άλλα οφέλη.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*