Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εξασφάλισε έργα από την ΕΕ συνολικού ύψους άνω των 11 εκατ. ευρώ




Τρία έργα με συνολική χρηματοδότηση από την ΕΕ ύψους €11.617.281 ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε το Πανεπιστήμιο Κύπρου μέσω της Δράσης Innovative Training Network (ITN) – Marie Skłodowska-Curie (MSCA), του Προγράμματος Πλαισίου της ΕΕ για Έρευνα και Καινοτομία «Ορίζοντας 2020» (Horizon 2020).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, το Πανεπιστήμιο Κύπρου εξασφάλισε τρία έργα European Training Networks (ETN) με συνολική χρηματοδότηση, από την ΕΕ, ύψους €11.617.231 με τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου να ανέρχεται σε €1.886.694.

Προστίθεται ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου συμμετέχει ως εταίρος σε ένα ακόμη έργο στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Βιομηχανικού Διδακτορικού Προγράμματος» (European Industrial Doctorates- EID), με συνολική χρηματοδότηση. από την Ε.Ε., ύψους €2.174.048,28.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το Πανεπιστήμιο Κύπρου υπέβαλε συνολικά 18 προτάσεις και με τις 4 επιτυχείς προτάσεις για τις οποίες εξασφάλισε χρηματοδότηση και κατέγραψε ποσοστό επιτυχίας 22,22%, «αισθητά υψηλότερο από το αντίστοιχο αναμενόμενο της πρόσκλησης που κυμαίνεται περίπου στο 7%».

«Πολύ σημαντική επιτυχία θεωρείται και το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου συντονίζει ένα εκ των τριών αυτών έργων, μεγάλου βεληνεκούς, με Επικεφαλής Επιστημονικό Υπεύθυνο του Προγράμματος τον Καθηγητή του Τμήματος Ψυχολογίας, Τιμόθεο Παπαδόπουλο και συνυπεύθυνη την Πρόεδρο του Τμήματος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Γεωργία Παναγιώτου», αναφέρεται.

Ο συντονισμός του Προγράμματος θα γίνει από το Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης (ΚΕΝ), του οποίου οι ανωτέρω δύο ακαδημαϊκοί είναι ιδρυτικά μέλη.

Τα χρηματοδοτούμενα έργα καταπιάνονται με ποικίλες θεματικές ενότητες και με συνολική διάρκεια, ανά έργο, τους 48 μήνες.

Τα χρηματοδοτούμενα έργα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το έργο European Training Network (ETN), το οποίο συντονίζουν ο Καθηγητής Τιμόθεος Παπαδόπουλος και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γεωργία Παναγιώτου, του Τμήματος Ψυχολογίας, με το ακρωνύμιο Neo-PRISM-C, έχει τίτλο “NEurodevelopmental Optimal-Predictors, Risk factors, and Intervention from a Systems approach to Maladjustment in Children”, και ο συνολικός αριθμός των οργανισμών του δικτύου συνεργασίας που συντονίζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανέρχεται στους 17.

Το έργο European Training Network (ETN), στο οποίο συμμετέχει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Κρικίδης, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, με το ακρωνύμιο PAINLESS, έχει τίτλο “Εnergy-autonomous Portable Access points for INfrastructure-LESS networks”.

Το έργο PAINLESS εστιάζεται στην ενεργειακή αποδοτικότητα τηλεπικοινωνιακών συστημάτων 5ης γενιάς. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει συντονιστικό ρόλο στη δέσμη εργασίας που ασχολείται με τον συν-σχεδιασμό ασύρματης μετάδοσης ενέργειας και πληροφορίας.
Αναφέρεται ακόμη ότι το τρίτο έργο ΕΤΝ με το ακρωνύμιο RAIS και τίτλο “Real-time Analytics for the Internet of Sports”, θα διεξαχθεί από το Εργαστήριο Διαδικτυακού Υπολογισμού του Τμήματος Πληροφορικής με συντονιστή τον Επίκουρο Καθηγητή, Γιώργο Πάλλη.

Στο RAIS συμμετέχουν επίσης ο Καθηγητής Πληροφορικής, Μάριος Δικαιάκος και ο Λέκτορας, Χρίστος Νικολαΐδης του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης. Στο συγκεκριμένο έργο το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει συντονιστικό ρόλο με τον Επίκουρο Καθηγητή, Γιώργο Πάλλη ο οποίος θα είναι ο αναπληρωτής συντονιστής του έργου καθώς επίσης και συντονιστής του δικτύου εκπαίδευσης.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, «με το έργο με το ακρωνύμιο “REWATERGY”, για το πιλοτικό έργο χρηματοδότησης «ευρωπαϊκών βιομηχανικών διδακτορικών προγραμμάτων» (EID), με σκοπό την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, η Κύπρος με εταίρο το Πανεπιστήμιο Κύπρου και συγκεκριμένα υπό το συντονισμό εκ μέρους του Ιδρύματος, της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, Δέσπως Φάττα – Κάσινου, Διευθύντρια του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού Νηρέας (Nireas-IWRC) εξασφαλίζει για πρώτη φορά συμμετοχή σε EID».

Το έργο “REWATERGY” έχει τίτλο “Sustainable Reactor Engineering for Applications on the Water-Energy Nexus” και διάρκεια 48 μήνες.
Προστίθεται ότι «η σημαντική αυτή επιτυχία του Πανεπιστημίου Κύπρου θα συμβάλει στην όλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για διασύνδεση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης με την βιομηχανική κατάρτιση».

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
08/08/2018 14:48

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: