Το Λύκειο Επιδαύρου ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εργασίες της δεύτερης χρονιάς λειτουργίας του




Με επιτυχία ολοκλήρωσε τις εργασίες της δεύτερης χρονιάς λειτουργίας του το Λύκειο Επιδαύρου, το διεθνές θερινό σχολείο αρχαίου δράματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Σύμφωνα με το απολογιστικό σημείωμα του Φεστιβάλ, το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε φέτος σε δύο κύκλους υπό το θεματικό άξονα «Πολιτεία και Πολίτης», με τη συμμετοχή καθηγητών και σπουδαστών από 23 χώρες.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι σπουδαστές των δύο κύκλων παρακολούθησαν σειρά πρακτικών και θεωρητικών εργαστηρίων, διαλέξεων και masterclasses με στόχο την έρευνα του αρχαίου δράματος σε βιωματικό επίπεδο που περιλαμβάνει διαφορετικές αισθητικές τάσεις, μεθόδους και ερμηνευτικές προσεγγίσεις.

Tα εργαστήρια του Λυκείου Επιδαύρου έγιναν σε εξωτερικούς χώρους, όπως το Αρχαίο Θέατρο και το Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου, στο Γυμνάσιο και το Λύκειο Λυγουριού, στον προαύλιο χώρο του Αγίου Αθανασίου Λυγουριού, καθώς και σε πολιτιστικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής. Οι σπουδαστές και οι καθηγητές του Λυκείου Επιδαύρου παρακολούθησαν επίσης παραστάσεις και πρόβες παραστάσεων στο μικρό και το μεγάλο θέατρο της Επιδαύρου και επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου.

Ιδιαίτερη στιγμή του προγράμματος, σύμφωνα με το Φεστιβάλ, αποτέλεσαν οι παρουσιάσεις των κεντρικών εργαστηρίων με τίτλο «Πολήττες» υπό την καθοδήγηση της χορογράφου Πατρίσιας Απέργη και της Ομάδας Χορού Αερίτες (Α΄κύκλος) και «Η ευθύνη της πόλης» υπό την καθοδήγηση της Ομάδας Χορού Griffón (Ιωάννα Πορτόλου, Γιάννης Νικολαΐδης, Σεσίλ Μικρούτσικου), Β΄ κύκλος, στο Αρχαίο Στάδιο της Επιδαύρου με τη συμμετοχή των σπουδαστών του Α’ και Β’ κύκλου του προγράμματος, αντίστοιχα.

Κατά την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση του Β΄ κύκλου του Λυκείου στην πλατεία της Νέας Επιδαύρου, τόπο υπογραφής του πρώτου Συντάγματος της Ελλάδος το 1822, δέκα διεθνείς σπουδαστές του Λυκείου διάβασαν αποσπάσματα από το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος» στη μητρική τους γλώσσα. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το 2019 το Λύκειο Επιδαύρου θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 16 Ιουλίου υπό το θεματικό άξονα «Επανεφευρίσκοντας το αρχαίο δράμα στη σύγχρονη σκηνή».

Σημειώνεται ότι οι καθηγητές και ομιλητές του Λυκείου Επιδαύρου για το 2018 ήταν οι Μαρία Σμάεβιτς, καθηγήτρια από τη σχολή Γκίτις, Ντένις Χίλτον – Ριντ, σκηνοθέτης και δάσκαλος υποκριτικής, Σαντζόι Γκανγκούλι, σκηνοθέτης, Λίλο Μπάουρ, ηθοποιός και συνεργάτρια του Τεάτρ ντε Κομπλισιτέ, Πίτσετ Κλαντσούν, χορευτής και χορογράφος, Χσι Τζιαλί και Γκονγκ Μπαορόνγκ από τη Θεατρική Ακαδημία της Σαγκάης, Τζόναθαν Πράνλας – Ντεκούρ, χορογράφος και μέλος των Sine Qua Non ART, Ενρίκο Μποναβέρα, ηθοποιός του Πίκολο Τεάτρο του Μιλάνου, Φραντσέσκο Ορίγκο, σκηνοθέτης και καθηγητής υποκριτικής.

Επίσης, η χορογράφος Πατρίσια Απέργη και η ομάδα Χορού Αερίτες, η σκηνοθέτρια Γεωργία Μαυραγάνη, η ηθοποιός Ελεάνα Γεωργούλη, η ομάδα χορού Griffón, η Ήντιθ Χωλ από το King’s College του Λονδίνου, η Αγγελική Σπυροπούλου, η Χριστίνα Ζώνιου, η Μαρία Μικεδάκη και η Ιωάννα Καραμάνου από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η Ευφημία Καρακάντζα από το Πανεπιστήμιο Πατρών, η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, υπεύθυνη του Λυκείου Επιδαύρου και σύμβουλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και o καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Το Λύκειο Επιδαύρου υλοποιείται υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟΑ. Πραγματοποιείται σε σύμπραξη με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με την υποστήριξη του Δήμου Επιδαύρου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδος (με έδρα το Ναύπλιο), του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας).

Περισσότερες πληροφορίες στο http://greekfestival.gr/lykeio-epidayroy/ και στο Facebook: Epidaurus Lyceum.

 

08/08/2018
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: