Το Λονδίνο διαβεβαιώνει πως εξακολουθεί να υποστηρίζει δίκαιη και διαρκή λύση στην Κύπρο




Τη διαβεβαίωση ότι η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει μία δίκαιη και με διάρκεια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο, δίνει με επιστολή του προς τη φιλοκύπρια βουλευτή Τερέζα Βίλιερς ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν.

Ο σερ Άλαν προσθέτει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρεί το διεθνώς αποδεκτό μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας ως τον καλύτερο τρόπο επίτευξης αυτού του στόχου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Εγγυήσεων και της Ασφάλειας, σημειώνεται στην επιστολή ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταστήσει σαφές πως είναι «ανοιχτό σε οποιουσδήποτε διακανονισμούς οι δύο πλευρές και οι άλλες Εγγυήτριες Δυνάμεις μπορέσουν να συμφωνήσουν για να εκπληρώσουν τις ανάγκες ασφάλειας αμφότερων των κυπριακών κοινοτήτων».

Προστίθεται ότι μια τελική συμφωνία θα είναι δυνατή μόνο εφόσον εγκριθεί από δημοψήφισμα σε κάθε κοινότητα.

Η επιστολή του Υπουργού Ευρώπης έρχεται σε απάντηση επιστολής της Τερέζα Βίλιερς τον περασμένο μήνα προς τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον με αφορμή την 44η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής και έναρξης της κατοχής. Είχε προηγηθεί συνάντησή της με τα μέλη της κυπριακής παροικίας Δώρο Παρτασίδη, Αντώνη και Νίκο Σαββίδη στο κοινοβούλιο.

Ο σερ Άλαν Ντάνκαν σημειώνει επίσης ότι στην περσινή Διάσκεψη για την Κύπρο «όλες οι πλευρές ενεπλάκησαν με σοβαρή πρόθεση να φτάσουν σε συμφωνία», χωρίς όμως να σταθεί δυνατό να γεφυρωθούν τα κενά.

Έκτοτε, συνεχίζει η επιστολή του πολιτικού αξιωματούχου του Foreign Office, η βρετανική κυβέρνηση έχει παροτρύνει όλες τις πλευρές να αποφεύγουν λόγια ή πράξεις που διακινδυνεύουν να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή ή που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.

Στη συνέχεια η επιστολή επισημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και καιρό έχει αναγνωρίσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της και θέλει να δει τις έρευνες να προχωρούν.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει συζητήσει για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες με την Τουρκία και πιστεύει ότι οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθούν προς όφελος όλων των Κυπρίων, σημειώνεται. Παροτρύνει δε όλες τις πλευρές να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων μπορεί να υποστηρίξει την αναζήτηση λύσης.

Ο Υπουργός Ευρώπης κλείνει την επιστολή του αναφέροντας ότι το Λονδίνο συνεχίζει να εργάζεται με όλες τις πλευρές προς αναζήτηση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. «Εναπόκειται πλέον στις πλευρές να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να τις ενθαρρύνει να εργαστούν προς μία επανέναρξη των συνομιλιών και είναι έτοιμη να συζητήσει πώς μπορούμε να στηρίξουμε την πρόοδο. Η επίτευξη συμφωνίας επί των θεμάτων που απομένουν θα απαιτήσει σκληρές επιλογές και συμβιβασμούς, αλλά με πολιτική βούληση κρίνουμε ότι μία λύση είναι ακόμα επιτεύξιμη», καταλήγει ο σερ Άλαν Ντάνκαν.

Ξεχωριστή απαντητική επιστολή απηύθυνε το Foreign Office προς 11 πρόσφυγες από τα κατεχόμενα που ζουν στη Βρετανία και είχαν καλέσει τον νέο Υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ να εργαστεί για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο για όλο το λαό της, χωρίς εγγυητές και ξένα στρατεύματα.

Η επιστολή επανεβεβαιώνει την «αταλάντευτη» δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία συμφωνία λύσης στο Κυπριακό και επισημαίνει ξανά τη βρετανική θέση στο θέμα των εγγυήσεων.

«Ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να εμπλακούν με την κοινωνία των πολιτών και να διασφαλίσουν τη συμμετοχή των γυναικών στην ειρηνευτική διαδικασία. Το να γίνει αυτό είναι σημαντικό ούτως ώστε η συμφωνία να έχει διάρκεια και να είναι δίκαιη», αναφέρει στη συνέχεια η επιστολή του Foreign Office.

Καταλήγει με την παρότρυνση προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν την ανανεωμένη δέσμευσή τους στη διαδικασία λύσης εργαζόμενες προς μία επανέναρξη των συνομιλιών τους ερχόμενους μήνες, με αποφυγή ανασχετικών δηλώσεων και πράξεων.

Σημειώνεται δε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να συνεισφέρει προς μία λύση με διάφορους τρόπους, όπως με τη συμμετοχή στην UNFICYP και μέσω πρακτικής βοήθειας ώστε οι δύο πλευρές να κινηθούν προς μία λύση.

Οι 11 που συνυπέγραφαν την επιστολή προς τον κ. Χαντ ήταν οι Δώρος Παρτασιδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Λεωνίδας Λεωνίδου, Γιώργος Πίππας, Νίκος Σαββίδης, Τάσος Πογιατζής, Σεραφείμ Διάκου, Στέλλα Δινένης, Γιάννης Κούβαρος και Σπύρος Νεοφύτου.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία/Λονδίνου
06/08/2018 16:51

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: