Το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας υπεραμύνεται της αθωωτικής απόφασης για υπόθεση ναρκωτικών




Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας απάλλαξε και αθώωσε δύο κατηγορούμενους που αντιμετώπιζαν κατηγορίες για υπόθεση ναρκωτικών λόγω της καταστροφής των ναρκωτικών ουσιών από την πυρκαγιά που σημειώθηκε στις 26.2.18 στην αποθήκη τεκμηρίων του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, σημειώνοντας ότι η καταστροφή είχε ως αποτέλεσμα εκ των πραγμάτων να δημιουργήσει ανισότητα όπλων μεταξύ Κατηγορούσας Αρχής και Υπεράσπισης.

Στην ίδια υπόθεση υπήρχε και τρίτος κατηγορούμενος ο οποίος δήλωσε εξαρχής παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετώπιζε και θα του επιβαλλόταν ποινή μετά το πέρας της ακρόασης για τους άλλους δύο κατηγορούμενους. Ωστόσο, εκκρεμούσης της ακροαματικής διαδικασίας, ο Κατηγορούμενος απεβίωσε λόγω ανίατης ασθένειας.

Σύμφωνα με την πολυσέλιδη απόφαση, η οποία είναι η πρώτη δικαστική απόφαση που δημοσιοποιείται από τις 23 Μαΐου που σταμάτησε η δημοσίευση των δικαστικών αποφάσεων λόγω GDPR, «η πυρκαγιά επέφερε την καταστροφή του μεγαλύτερου αριθμού αυτών των τεκμηρίων…η παρουσίαση τους κατέστη πλέον αδύνατη και κάποιοι εκ των μαρτύρων κατηγορίας που ακολούθησαν κατέθεσαν φωτογραφίες των τεκμηρίων τις οποίες είχαν λάβει και έδωσαν μαρτυρία βασιζόμενοι στις φωτογραφίες».

Όπως αναφέρεται, «η καταστροφή και η μη ύπαρξη των τεκμηρίων αποτέλεσε το βασικό επιχείρημα της Υπεράσπισης τόσο κατά την αγόρευση αναφορικά με το κατά πόσο είχε αποδειχθεί εκ πρώτης όψεως υπόθεση όσο και στην τελική αγόρευση μετά την ολοκλήρωση της υπόθεσης, ως στοιχείο το οποίο επηρεάζει τα δικαιώματα των Κατηγορουμένων σε δίκαιη δίκη».

Το Δικαστήριο σημειώνει ότι «η Κατηγορούσα Αρχή δεν φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για την καταστροφή των τεκμηρίων», προσθέτοντας ότι «η καταστροφή των τεκμηρίων μετά την κατάθεση τους στο Δικαστήριο, δημιούργησε και στην Κατηγορούσα Αρχή κάποια δυσκολία ως προς την περαιτέρω παρουσίαση της υπόθεσης της, πλην όμως προκύπτει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτή η καταστροφή είχε ως αποτέλεσμα εκ των πραγμάτων να δημιουργήσει ανισότητα όπλων μεταξύ Κατηγορούσας Αρχής και Υπεράσπισης».

«Η Κατηγορούσα Αρχή είχε στην κατοχή της τα επίδικα τεκμήρια, οι εμπειρογνώμονες μάρτυρες της μπόρεσαν να τα εξετάσουν τόσο φυσικά, όσο και επιστημονικά, να τα ζυγίσουν, να τα αναλύσουν, να εξαγάγουν από τα κινητά τηλέφωνα πληροφορίες αναφορικά με τα μηνύματα και την ενεργοποίηση τους, τα οποία και κατέθεσε στο Δικαστήριο και είχε στη διάθεση της τους μάρτυρες της, οι οποίοι τα είχαν εξετάσει για να δώσουν μαρτυρία επί αυτών», προστίθεται.

Αντίθετα, αναφέρει η απόφαση, « η Υπεράσπιση ούτε εξέτασε τα τεκμήρια προηγουμένως, ούτε και φαίνεται να υπήρχε τέτοια ευχέρεια με βάση τις αποφάσεις των Κυπριακών Δικαστηρίων», σημειώνοντας ότι η «Υπεράσπιση παρέμεινε χωρίς εφόδια παρουσίασης των θέσεων της».

Είναι σαφές, σημειώνει το Δικαστήριο, « πως η ύπαρξη φωτογραφιών δεν αντικαθιστά ούτε και ισοδυναμεί με την εικόνα των τεκμηρίων, εφόσον οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί σε διαφορετικά χρονικά στάδια, σε διαφορετικούς χώρους και δεν παρουσιάζουν με πανομοιότυπο τρόπο τα τεκμήρια».

«Εκ των πραγμάτων η καταστροφή των τεκμηρίων έχει θέσει σε πλεονέκτημα την Κατηγορούσα Αρχή, ενώ αντίθετα έχει δημιουργήσει δυσμένεια στην Υπεράσπιση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να μην θεωρηθεί ως δίκαιη η δίκη των Κατηγορουμένων», αναφέρει.

Το Κακουργιοδικείο σημειώνει ότι «μόνο η αντεξέταση των μαρτύρων και η κατάθεση των φωτογραφιών δεν είναι ικανή να υπερπηδήσει την απουσία των τεκμηρίων και να παρέχει τη δυνατότητα επαρκούς χειρισμού της υπόθεσης από πλευράς της Υπεράσπισης».

«Θεωρούμε ότι αυτή η δυσχέρεια στην Υπεράσπιση είναι ανυπέρβλητη και έχει ως αποτέλεσμα τη μη διεξαγωγή δίκαιης δίκης για τους Κατηγορούμενους 1 και 3. Τονίζουμε επίσης τη βασική αρχή σε μια ποινική δίκη ότι η οποιαδήποτε τυχόν αμφιβολία λύνεται υπέρ του Κατηγορουμένου», όπως αναφέρεται.

Το Δικαστήριο ότι το γεγονός αυτό «οδηγεί αναπόφευκτα στην ανακοπή της διαδικασίας ως προς αυτές τις κατηγορίες».

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο πρώτος κατηγορούμενος στο στάδιο της απολογίας του εξέφρασε έντονα την απορία του γιατί εξακολουθεί να δικάζεται και με βάση ποια τεκμήρια, εφόσον τα τεκμήρια δεν υπάρχουν πλέον και οι φωτογραφίες αυτών καταδεικνύουν σοβαρές διαφορές μεταξύ τους.

Το Δικαστήριο σημειώνει ότι ο κατηγορούμενος «μίλησε με ένα ιδιαίτερα έντονο τόνο και ύφος, οδηγώντας το Δικαστήριο να τον προειδοποιήσει πως παρεκτρεπόταν από τα θέσμια πλαίσια της διαδικασίας, και παρά τις υποδείξεις τόσο προς τον συνήγορο όσο και προς τον ίδιο και τις επανειλημμένες διακοπές της διαδικασίας, εντούτοις ο Κατηγορούμενος 1 δεν κατάφερε να συγκρατήσει εαυτόν με αποτέλεσμα μετά το τέλος της δήλωσης του η διαδικασία της ημέρας να ολοκληρωθεί στην απουσία του».
Εκ μέρους της Κατηγορούσας Αρχής, την υπόθεση χειρίστηκε η κα. Χ. Καραολίδου, ενώ δικηγόρος των κατηγορουμένων ήταν ο Ε. Πουργουρίδης.

Το τριμελές Κακουργιοδικείο που πήρε την απόφαση απαρτίζεται από τους δικαστές Έ. Εφραίμ (Πρόεδρος), Ν. Γερολέμου (μέλος) και Σ. Χριστοδουλίδου- Μέσσιου (μέλος).

ΚΥΠΕ – Γιώργος Μιχαήλ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
02/08/2018 14:24

Έφεση θα καταθέσει η Νομική Υπηρεσία κατά αθώωσης κατηγορουμένων σε υπόθεση ναρκωτικών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: