Το ελληνοϊταλικό φλερτ και οι μνηστήρες για την αεροπορική εκπαίδευση στην Καλαμάτα




Ρεπορτάζ: HELLAS JOURNAL

Με αρκετές εταιρίες να έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην Ελληνική πρόθεση για τη δημιουργία Διεθνούς Αεροπορικού Κέντρου στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, οι «μνηστήρες» συνεχώς αυξάνονται θέλοντας είτε να αναλάβουν εξ ολοκλήρου την εκπαίδευση ιπταμένων (Ελλήνων & Αλλοδαπών) είτε να προωθήσουν ένα νέο αεροσκάφος καθώς η χώρα μας πρέπει ν’ αντικαταστήσει, όχι σήμερα, αλλά «χθες» το εκπαιδευτικό jet Τ-2.

Σύμφωνα με πηγές από την Πολεμική Αεροπορία, έως το τέλος της εβδομάδας Ιταλικό κλιμάκιο της εταιρίας που προωθεί το εκπαιδευτικό αεροσκάφος Μ-346, αναμένεται να προχωρήσει σε παρουσίαση των δυνατοτήτων του αεροσκάφους σε αξιωματούχους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Παρόντα θα είναι και στελέχη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας αλλά και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Ιταλική εταιρία θέλει να προωθήσει την πώληση εκπαιδευτικών αεροσκαφών Μ-346 στην χώρα μας η οποία άλλωστε έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για νέο αεροπλάνο από τη στιγμή που το Τ-2 αισίως έχει συμπληρώσει το πεντηκοστό έτος της εναέριας ζωής του, εκπαιδεύοντας γενιές ιπταμένων.

Το Μ-346 θεωρείται και δικαίως ένα από τα πλέον σύγχρονα εκπαιδευτικά αεροσκάφη επιχειρησιακού σταδίου το οποίο μάλιστα γίνονται ο απόλυτος οδηγός για τους νέους ιπταμένους στους προηγμένους τύπους μαχητικών 4ής και 5ης γενιάς.
Η εταιρία κατασκευής του αεροσκάφους αυτού, είχε το όραμα για ένα εκπαιδευτικό που θα κάλυπτε τις ανάγκες όλων των ευρωπαϊκών πολεμικών αεροποριών. Η χώρα μας αποτέλεσε την πρώτη που είχε υπογράψει MoU για να πάρει μέρος στην κατασκευή αυτού του αεροσκάφους. Η εταιρία και η ΕΑΒ είχαν συμφωνήσει και μάλιστα από το 2006 τρέχει το μνημόνιο συνεργασίας για την παραγωγή του εκπαιδευτικού αεροπλάνου.

Σ’ αυτό το σημείο να συμπληρώσουμε ότι στις αρχές Ιουλίου Ελλάδα και Ιταλία είχαν δώσει τα χέρια για την προμήθεια εκπαιδευτικών αεροσκαφών πρώτης επιλογής, αρκετά από τα οποία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα είναι στη διάθεση της Πολεμικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση της νέας σειράς Ικάρων.

Οι «μνηστήρες» της εκπαίδευσης στην Καλαμάτα

Η Ελλάδα ήδη προσφέρει ποιοτική και ποσοτική εκπαίδευση σε αλλοδαπούς ιπταμένους με το προηγμένο αεροσκάφος Τ-6 το οποίο είναι ένα στάδιο πριν το τελικό jet αεροσκάφος, Τ-2.
Μια εκ των δυο εκπαιδευτικών Μοιρών στην Καλαμάτα, λειτουργούν αποκλειστικά στην Αγγλική γλώσσα ενώ όσοι έχουν φοιτήσει σε αυτή, έχουν πει με τους πιο γλαφυρούς τρόπους ότι η προσφερόμενη από τους Έλληνες εκπαίδευση, αποτελεί κορωνίδα γνώσεων και εμπειρίας.

Ωστόσο η μέχρι σήμερα οικονομική δυσπραγία των τελευταίων ετών και η αμέλεια ηγεσιών, πολιτικών και στρατιωτικών προγενέστερων της κρίσης ετών, άφησαν την ΠΑ με το γερασμένο πλην τίμιο Τ-2.
Πλέον η Πολεμική Αεροπορία έχει μπει σε πολλές σκέψεις που έχουν να κάνουν με τον σκόπελο των Jet εκπαιδευτικών αεροσκαφών.
Φυσικά ανάμεσα σ’ αυτές θα είναι η συνέχιση της συνεργασίας με την Ιταλία και η ανταλλαγή υποψηφίων ιπταμένων.
Από την άλλη πλευρά εταιρίες έχουν βάλει στο δικό τους στόχαστρο το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και τη μετατροπή του σε διεθνές κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης.

Η Lockheed Martin έχει καταθέσει τη δική της πρόταση με τα εκπαιδευτικά μεταχειρισμένα αεροσκάφη Aero L-39 Albatros, παλαιότερης γενιάς.

Το κόστος χρήσης αυτών των αεροσκαφών και το όλο πρόγραμμα που προσφέρει η εταιρία, σύμφωνα με επιτελείς του ΓΕΑ, θεωρείται λογικό πλην όμως τους «φρενάρει» το παλαιότερου τύπου αεροσκάφος το οποίο δεν φαίνεται να φτάνει τις απαιτήσεις της νέας εποχής. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η χώρα μας έχει συμφωνήσει τον εκσυγχρονισμό των 85 μαχητικών F-16 στο επίπεδο Viper με τη Lockheed Martin κι επίσης πολλά από τα αεροπορικά μέσα της Ελλάδας είναι αγορές από την ίδια εταιρία.
Η Καναδική CAE με το Μ-346 Master και το πρόγραμμά της, στο οποίο σύμφωνα με πηγές από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, συμπεριλαμβάνεται πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης σε Jet αεροσκάφη, φέρεται να έχει ρίξει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ένα πολύ μεγάλο ποσό για εκμετάλλευση μιας εικοσαετίας.

Το βέβαιο είναι πως ο σχεδιασμός για τη μετατροπή του αεροδρομίου της Καλαμάτας σ’ ένα διεθνές αεροπορικό κέντρο εκπαίδευσης βαδίζει στο δεύτερο έτος από την ημέρα ανακοίνωσής του και οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας θέλουν να πετύχουν σ’ αυτό το σημαντικό στοίχημα και να προλάβουν πολλές εξελίξεις.

Έτοιμα τα P-3 Orion να απογειωθούν και να επιτηρούν ξανά το Αιγαίο και τη Μεσόγειο; (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: