Τίποτα δεν σταματά τον κατήφορο της τουρκικής λίρας: Νέα πτώση σήμερα μετά τη χθεσινή “ανάσα”




Η τουρκική λίρα και οι κινεζικές μετοχές – τα δύο βασικά σημεία πίεσης για τις αναδυόμενες αγορές τους τελευταίους μήνες – βρέθηκαν και πάλι σε αρνητικό έδαφος σήμερα λόγω των τεταμένων σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Τα βασικά χρηματιστήρια της Κίνας υποχώρησαν περισσότερο από 1%, καθώς η είδηση ότι η Ουάσινγκτον θα επιβάλει δασμούς ύψους 25% σε επιπλέον κινεζικά προϊόντα αξίας 16 δισεκ. δολαρίων σε δύο εβδομάδες αντιστάθμισε τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για το εμπόριο. Ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σανγκάης υποχώρησε κατά 1,3% ενώ ο δείκτης των blue-chip CSI300 έκλεισε με απώλειες 1,6%.

Πιο εμφανείς ήταν οι πιέσεις και πάλι στην τουρκική λίρα, εν μέσω ανησυχιών για τους οικονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης και τη διαμάχη με την Ουάσινγκτον για τον Αμερικανό πάστορα, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα το 2016.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε νωρίτερα στο επίπεδο των 5,2925 λιρών ανά δολάριο, καταγράφοντας πτώση άνω του 1%. Χθες είχε ενισχυθεί μετά από δημοσιεύματα ότι επίκειται επίσκεψη τουρκικής αποστολής στην Ουάσινγκτον.

Τη Δευτέρα, το νόμισμα υποχώρησε κατά 5,5% στο επίπεδο των 5,4250 λιρών ανά δολάριο, που αποτελεί ιστορικά χαμηλό επίπεδο και τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, αφού η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει την αδασμολόγητη πρόσβαση στις αμερικανικές αγορές για κάποιες τουρκικές εξαγωγές.

08/08/2018 12:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: