Τι κρύβεται πίσω από τα σχέδια της Τουρκίας για ίδρυση ναυτικής βάσης στα κατεχόμενα




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Προπομπό μιας απόφασης, ενδεχομένως, να αποτελεί το δημοσίευμα της τουρκικής  φιλοκυβερνητικής εφημερίδας  «Γενί Σαφάκ», σύμφωνα με το οποίο το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας υπέβαλε πρόταση στο τουρκικό ΥΠΕΞ «για ίδρυση επειγόντως ναυτικής βάσης» στην κατεχόμενη Κύπρο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τουρκικό Ναυτικό εισηγείται εγκαταστάσεις κυρίαρχης βάσης, όπως οι βρετανικές βάσεις στο νησί.

Εάν ισχύει ή όχι η πληροφορία αυτό δεν μπορεί να το γνωρίζουμε. Είναι, όμως, σαφές πως πρέπει η πληροφορία να διερευνηθεί, αξιολογηθεί και απασχολήσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ιδιαίτερα όταν κατά τις συνομιλίες πριν την Πενταμερή του Κραν Μοντάνα και κατά τη διάρκεια της  Διάσκεψης, το καλοκαίρι του 2017,  οι Τούρκοι είχαν θέσει ζήτημα να δημιουργηθεί μια μόνιμη στρατιωτική βάση, μετά την επίτευξη συμφωνίας, όπως αυτές που λειτουργούν «υπό βρετανική κυριαρχία».

Ενδεχομένως το δημοσίευμα να προέκυψε και από τη θέση αυτή, να στηρίχθηκε στις τότε συζητήσεις. Μπορεί, όμως, να αποτελεί ένα νέο σχεδιασμό της Τουρκίας, που αν και στο δημοσίευμα αφήνεται να εννοηθεί πως θα κατασκευαστεί για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, η αλήθεια βρίσκεται σε τρεις άλλες αναφορές:

  • Θα διασφαλίσει ( Η βάση) «τα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας (και της “τδβκ”) στην Ανατολική Μεσόγειο». Με αυτό αναδεικνύει πως η Άγκυρα έχει «συμφέροντα και δικαιώματα» τα οποία διασφαλίζει μέσω της Κύπρου!
  • Θα διασφαλίσει η βάση τις συνθήκες για «να ληφθούν μέτρα που θα εμποδίσουν την κατοχή των περιοχών ενέργειας στη θάλασσα». Κοντολογίς να αποτρέψει διά της ισχύος τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Επισημαίνοντας τη στρατηγική θέση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος, το δημοσίευμα υποδεικνύει ότι «η Τουρκία λαμβάνει από τώρα τα μέτρα της ενόψει των εξελίξεων που αναμένονται τα επόμενα χρόνια στην περιοχή όπου όλες οι ξένες δυνάμεις έχουν στρέψει την προσοχή τους». Δηλαδή, διά της ναυτικής βάσης, η Τουρκία να μπει σφήνα σε άλλες χώρες που έχουν ή θέλουν να έχουν ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Γιατί διαφοροποιεί τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων η δημιουργία βάσης τη στιγμή που στρατιωτικά είναι εδραιωμένη η Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο;

  • Στα κατεχόμενα σήμερα υπάρχουν παντού στρατόπεδα και έχουν δημιουργηθεί στρατιωτικές ζώνες που δεν είναι προσβάσιμες.
  • Το τουρκικό ναυτικό χρησιμοποιεί τα κατεχόμενα λιμάνια, κυρίως αυτό της Αμμοχώστου.΄

Αυτά δεν φαίνεται να είναι αρκετά. Η κατασκευή μιας ναυτικής βάσης θα αναβαθμίσει την αεροναυτική δύναμη της Τουρκίας στην περιοχή. Η λέξη «κλειδί» είναι η «περιοχή». Το καθεστώς Ερντογάν επιδιώκει στρατηγικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό μπορεί να του το προσφέρει η Κύπρος.

Την ίδια ώρα, η κατασκευή της βάσης πολιτικά και σε σχέση με το Κυπριακό σημαίνει πολλά. Δείχνει προθέσεις.

  • Εάν ισχύει το τουρκικό δημοσίευμα, τότε η Τουρκία έχει περάσει πλέον ανοικτά στην εφαρμογή του σχεδίου Β΄. Δεν θα ασχοληθεί με το Κυπριακό ακόμη και τυπικά με την παρουσία- μέσω Ακιντζί- στις συνομιλίες. Θα ασχοληθεί με την αναβάθμιση της στρατιωτικής της παρουσίας στο νησί βλέποντας ότι μπορεί να υλοποιήσει στρατηγικούς σχεδιασμούς και χωρίς μια λύση στα μέτρα της. Μπορεί να πετύχει τούτο διατηρώντας το κατοχικό στάτους κβο.

Η κατασκευή και λειτουργία  ναυτικής βάσης από την Τουρκία  στα κατεχόμενα θα πρέπει, πάντως, να απασχολήσει κι άλλες χώρες, πέραν της Κυπριακής Δημοκρατίας, γειτονικές και μη. Γιατί θα επηρεάσει τα συμφέροντα και τα σχέδια τους.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Αττίλας, οι ψεκασμοί της φραγκοσυκιάς και η δικαίωση των Ελληνοκύπριων “μαξιμαλιστών”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: