Τι διεκδικεί ο Τσίπρας με τον ανασχηματισμό: Οι δημοσκοπήσεις είναι εις βάρος του…




Με τον ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να δώσει στην κυβέρνησή του την απαραίτητη δυναμική, σε ένα κλίμα δυσοίωνων δημοσκοπήσεων, γράφει ο Gerd Höhler στην εφημερίδα Handelsblatt.

Στις θέσεις τους παρέμειναν ο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Οι αλλαγές περιορίστηκαν στα Υπουργεία Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο ηγείται για πρώτη φορά γυναίκα.

Οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Πολιτισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας κρίθηκε ότι έπρεπε να φύγουν καθώς δεν είχαν προσφέρει μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή εικόνα τους τελευταίους μήνες.

Μετά από τρεισήμισι χρόνια της κυβέρνησης Τσίπρα, επικρατεί απογοήτευση μεταξύ πολλών ψηφοφόρων, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Ο Σύριζα παραμένει για πολλούς μήνες περίπου δέκα εκατοστιαίες μονάδες πίσω από το συντηρητικό κόμμα της αντιπολίτευσης. Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση. Όσον αφορά τον Τσίπρα προσωπικά, το 73% εκφράζει αρνητική γνώμη για τον πρωθυπουργό, μόνο το 20% εκφράζεται θετικά.

Σε κάθε περίπτωση, προς το παρόν, ο Τσίπρας είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του Σύριζα. Κι αυτό δεν θα άλλαζε ακόμη και μετά από πιθανή εκλογική ήττα και επιστροφή του κόμματος στην αντιπολίτευση. Το άνοιγμα του προς το αριστερό κέντρο, απόφαση πραγματισμού, δεν είναι σε καμία περίπτωση χωρίς αμφισβητήσεις.

Αλλά όλοι γνωρίζουν : Χωρίς Τσίπρα, ο Σύριζα δεν θα είχε κερδίσει τις εκλογές του 2015. Και τώρα στις δημοσκοπήσεις δε θα συγκέντρωνε όχι μόνο το 25%, αλλά ούτε το 5%.

— Τον κεντρώο χώρο προσπαθεί να διεκδικήσει ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον ανασχηματισμό. Με νεότερους υπουργούς ανανεώνει την άτονη κυβέρνηση στην πορεία για τις επόμενες κρίσιμες εκλογές του 2019. Οι εννέα είναι γυναίκες, γράφει η H. Smith στην εφημερίδα Guardian.

Τα καίρια πόστα, ωστόσο, παρέμειναν ως είχαν. Για τη «μητέρα όλων των μαχών» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός μιλώντας για τις εκλογές που πρέπει να γίνουν το φθινόπωρο του επόμενο έτους. Στο μεταξύ η δημοτικότητα του έχει πέσει λόγω των μέτρων λιτότητας. Ενώ υπέστη και νέο πλήγμα λόγω της προχειρότητας με την οποία η κυβέρνηση του χειρίστηκε το θέμα των πυρκαγιών φέτος το καλοκαίρι –οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη ΝΔ.

Ο Τσίπρας τώρα προσπαθεί να ξανακερδίσει έδαφος κάνοντας την κυβέρνησή του περισσότερο ελκυστική. Ο τωρινός Τσίπρας δεν είναι ο Τσίπρας του 2015, σημειώνει ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Η ριζοσπαστική ρητορική του έχει εξαφανιστεί, προσπαθεί να διασφαλίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο ένας από τους δύο πυλώνες ενός δικομματικού συστήματος, γι’ αυτό προσπαθεί ν’ ανοιχτεί στο κέντρο, το αν θα πετύχει είναι άλλο ζήτημα, προσθέτει.

Παρότι ο Τσίπρας με τις επιλογές του θέλησε να δείξει πως έλαβε υπόψη του τις επικρίσεις σχετικά με το θέμα τον πυρκαγιών, ο ανασχηματισμός έγινε αμέσως αντικείμενο χλευασμού –μετά από σχεδόν εννιά χρόνια λιτότητας, με 20% ανεργία και πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού στην Ελλάδα να ζει κάτω από το όριο της φτώχιας, η υπομονή έχει εξαντληθεί.

Οι επικρίσεις πληθαίνουν ότι η νέα κυβέρνηση βρίθει από δοκιμασμένα πρόσωπα. Ωστόσο, ακόμα και οι δριμύτεροι αντίπαλοί του αναγνωρίζουν ότι, σε καιρούς αναστάτωσης και πολιτικού δράματος, ο Τσίπρας απέδειξε ότι είναι ο πιο πανούργος πολιτικός άντρας που διαθέτει η χώρα.

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος ενώπιον του Προκόπη Παυλόπουλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: