Θερμό επεισόδιο με ψαράδες ανοιχτά της Λέρου: Πρόκληση με πυρά από τους Τούρκους




Στα πρόθυρα ενός επεισοδίου με ανεξέλεγκτες διαστάσεις βρέθηκαν Ελλάδα και Τουρκία σε μια δύσκολη περίοδο για τις σχέσεις των δύο χωρών καθώς Τούρκοι αλιείς πυροβόλησαν για εκφοβισμό κατά Ελλήνων συναδέλφων τους κοντά στο νησάκι Καλαπόδι και μόλις 300 μέτρα από το νησί της Λέρου.

Δύο αλιείς που επέβαιναν στα καΐκια και μίλησαν στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ανέφεραν πως φτάνοντας στην περιοχή για να σηκώσουν τα δίχτυα που είχαν αφήσει βρήκαν εκεί τα τουρκικά αλιευτικά και όταν τους ζήτησαν να αποχωρήσουν οι Τούρκοι ψαράδες έριξαν και μάλιστα κατά ριπάς αναγκάζοντας τους Έλληνες να απομακρυνθούν και να ειδοποιήσουν το λιμενικό, άνδρες του οποίου έσπευσαν με δύο περιπολικά σκάφη αλλά δεν κατάφεραν να σταματήσουν τα τουρκικά αλιευτικά που έπλεαν ήδη σε διεθνή ύδατα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Hellas Journal για την αποφυγή περαιτέρω έντασης κλιμάκιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας μετέβη στη Λέρο ώστε να δοθούν σαφείς οδηγίες στους ψαράδες και να αποφευχθεί κυρίως ένα επεισόδιο που θα δώσει αφορμή στην Τουρκία για μεγαλύτερη ένταση στο Αιγαίο, ειδικά τώρα που ο Ερντογάν βρίσκεται σε δυσχερή θέση.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για την έρευνα του περιστατικού

“Η Ελληνική Ακτοφυλακή πράττει πάντοτε τα εκ του νόμου προβλεπόμενα σε οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά, τονίζει σε σημερινή του ανακοίνωση το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, με αφορμή τις χθεσινές καταγγελίες Ελλήνων αλιέων περί χρήσης πυρών από τουρκικά αλιευτικά, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέρου.

Τονίζει επίσης ότι τα καταγγελλόμενα έχουν γίνει γνωστά στην αρμόδια Λιμενική Αρχή Λέρου, η οποία τα αξιολογεί και τα διερευνά ενδελεχώς στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργεί κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής.”

Τι λένε οι αλιείς της Λέρου για το περιστατικό και όσους τους αμφισβητούν

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε ο Σύλλογος Αλιέων Λέρου, προκειμένου, όπως αναφέρουν, να επιβεβαιώσουν αυτό που πραγματικά συνέβη. Κι αυτό διότι όπως αναφέρουν και στην ανακοίνωση, ετέθησαν αμφιβολίες για την ακριβή περιγραφή των γεγονότων, ακόμη και από εκπροσώπους της πολιτείας.

“Αναφορικώς με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τις πρωινές ώρες της 12ης Αυγούστου 2018, όταν συνάδελφοί μας ενεπλάκησαν σε συμβάν με πυροβολισμούς προερχόμενους από τουρκικό αλιευτικό σκάφος εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, νιώθουμε την υποχρέωση να επισημάνουμε τα εξής:

μετά λύπης μας διαπιστώσαμε ότι αμφισβητείται από ορισμένους κύκλους το ίδιο το περιστατικό, με την έννοια ότι κάποιοι σε δημόσιες τοποθετήσεις τους φαίνεται να αμφισβητούν ότι πράγματι υπήρξαν πυρά από τα συγκεκριμένα αλιευτικά. Τους ενημερώνουμε ότι αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες του περιστατικού υπήρξαν τουλάχιστον έξι (6) συνάδελφοί μας, από τρία (3) διαφορετικά αλιευτικά, άπαντες έμπειροι αλιείς, τα στοιχεία των οποίων είναι στη διάθεση των ελληνικών αρχών. Εφόσον οι ίδιοι κύκλοι επιμείνουν να αμφισβητούν δημοσίως τη φερεγγυότητα και την αξιοπιστία μελών του συλλόγου μας, θα αναγκαστούμε να τους εκθέσουμε δημοσίως, ακόμη και αν πρόκειται για πρόσωπα με δημόσια αξιώματα.

Η πρακτική των Τούρκων αλιέων να εισέρχονται σε ελληνικά χωρικά ύδατα δεν είναι κάτι πρωτοφανές, αντιθέτως πρόκειται για συμπεριφορά που έχει καταγραφεί εδώ και πολλά χρόνια, το δε φαινόμενο της παράνομης εισόδου των σκαφών τους σε ελληνικά χωρικά ύδατα γνωρίζει κατά καιρούς περιόδους ύφεσης και έξαρσης. Ωστόσο, υπάρχουν δύο παράγοντες που διαφοροποιούν εσχάτως τη μεθόδευσή τους σε σχέση με το παρελθόν και συνιστούν ποιοτική αναβάθμιση της συγκεκριμένης πρακτικής: α) το γεγονός ότι πλέον δεν περιορίζονται στα διεθνή ύδατα ή έστω σε δήθεν περιοχές «αμφισβητούμενης κυριαρχίας» («γκρίζες ζώνες», οι οποίες πάλι ασφαλώς αποτελούν ελληνικά χωρικά ύδατα, σε αντίθεση με τους επίσημους ισχυρισμούς της γείτονος), αλλά εδώ και κάποιους μήνες εισέρχονται σε θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις ακτογραμμές νησιών όπως λ.χ. η Λέρος και η Κάλυμνος, για τις οποίες ουδέποτε έχει εγερθεί καν κάποια αξίωση από το επίσημο τουρκικό κράτος, β) το γεγονός της αυξανόμενης επιθετικότητας των εν λόγω αλιευτικών σκαφών, τα οποία επιχειρούν συχνά επικίνδυνους ελιγμούς, ενάντια στους κανόνες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Παρά ταύτα, η χρήση πυροβόλων όπλων είναι κάτι πρωτοφανές, που εξέπληξε ακόμη και εμάς, και εκτιμούμε ότι δεν πρέπει να αποσιωπηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ή να υποβαθμιστεί η σημασία του.

Για όλα τα παραπάνω ο Σύλλογός μας έχει ενημερώσει επανειλημμένως τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, προκειμένου οι τελευταίες να ενεργήσουν τα δέοντα και αυτονόητα σε αντίστοιχες περιπτώσεις, δηλαδή κατασχέσεις των σκαφών που εισέρχονται παρανόμως στην ελληνική επικράτεια και συλλήψεις των πληρωμάτων τους. Είναι όμως προφανές ότι οι οδηγίες που έχουν λάβει από την πολιτική ηγεσία είναι για ήπια απώθηση των τουρκικών αλιευτικών και αποφυγή οποιασδήποτε εμπλοκής. Είναι επίσης προφανές ότι η συγκεκριμένη πρακτική είναι αφελής, ατελέσφορη και αντί να επιτυγχάνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αποθρασύνει και εκπέμπει τα λάθος μηνύματα. Οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές και να αποδεχθούμε ότι η υιοθέτηση εκ μέρους των ελληνικών αρχών της τακτικής «εξημερώσεως του θηρίου» όχι μόνο δεν εκτιμάται από την άλλη πλευρά και το διεθνή παράγοντα, αλλά αντιθέτως δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα και την εντύπωση ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα, ακόμη και οδυνηρές υποχωρήσεις, για να διατηρηθεί το πνεύμα καταλλαγής στις διμερείς σχέσεις.

Ο Σύλλογός μας δεν έχει καμία διάθεση να εμπλέκεται στην πολιτική αντιπαράθεση ή να τοποθετείται δημοσίως σε ευαίσθητα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Μετά τα τελευταία γεγονότα όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να μετέλθουμε οποιοδήποτε νόμιμο μέσο, προκειμένου να διαφυλάξουμε τα στοιχειώδη και αυτονόητα δικαιώματα των μελών μας, όπως είναι αυτά της ασφάλειας της ζωής και της περιουσίας μας, τα οποία φοβούμεθα ότι πλέον δεν μπορεί να εγγυηθεί το επίσημο, συντεταγμένο ελληνικό κράτος. Είναι θλιβερό να χρειάζεται συνεχώς να υπενθυμίζουμε ότι τα ελληνικά σύνορα ταυτίζονται με τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι η επαρκής αστυνόμευσή τους δεν μπορεί να έχει τη διάσταση μόνο της προστασίας από την παράνομη μετανάστευση.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι το σοβαρότατο αυτό θέμα έχει δύο επίσης πολύ σοβαρές διαστάσεις, τις οποίες δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε: α) εντός της ελληνικής επικράτειας εφαρμόζονται όλοι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί περί προστασίας του περιβάλλοντος και διαφύλαξης των αλιευτικών αποθεμάτων. Αντιλαμβάνεται ο καθείς ότι – πέραν της προφανούς διάστασης της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας – τίθεται και θέμα μιας πιθανής οικολογικής καταστροφής, αφού είναι γνωστό ότι τα τουρκικά αλιευτικά κάνουν αλόγιστη χρήση αλιευτικών εργαλείων και ευθύνονται για την ανεύθυνη σάρωση του πυθμένα των θαλασσών. β) δεδομένου ότι υπάρχει ένα σαφές κενό από την πλευρά της ελληνικής συντεταγμένης πολιτείας να προασπίσει και να εγγυηθεί τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της, έχουν πυκνώσει πλέον οι ακραίες φωνές – δεν σας κρύβουμε και εντός του συλλόγου μας – οι οποίες ζητούν επιμόνως να αναλάβουμε δράση μόνοι μας απέναντι στην επιθετικότητα των Τούρκων συναδέλφων και να απαντούμε σε κάθε πρόκληση από κοινού και συλλογικά. Αν και η διοίκηση του συλλόγου έχει κατ’ επανάληψιν αποκρούσει τέτοιου είδους προτάσεις, είναι σαφές ότι η αδράνεια των ελληνικών αρχών δεν μας διευκολύνει πλέον και φοβούμαστε ότι δεν είναι μακριά η στιγμή που θα δούμε ελληνικά αλιευτικά να εμπλέκονται ανοιχτά σε εχθροπραξίες με αντίστοιχα της γειτονικής χώρας. Είναι περιττό να εξηγήσουμε πόσο επικίνδυνο θα ήταν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πόσο θα εξυπηρετούσε τις προβοκατόρικες πρακτικές της άλλης πλευράς και πόσο εξευτελιστικό θα ήταν για το επίσημο ελληνικό κράτος.

Έχουμε την αξίωση από το επίσημο ελληνικό κράτος να αξιοποιεί τα χρήματα από την άγρια φορολόγησή μας, προκειμένου να διασφαλίζει την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας μας, συμπεριφερόμενο ως κυρίαρχο κράτος. Έχουμε την απαίτηση να γίνουν τα νόμιμα και αυτονόητα. Στο προσεχές διάστημα θα παρατηρούμε στενά την κατάσταση και θα επανέλθουμε όταν το κρίνουμε σκόπιμο.”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: