Τέσσερις μήνες δοκιμασίας για την κυβέρνηση: Από τον ανασχηματισμό στην ΔΕΘ και τις Πρέσπες




Από την Τρίτη 21 Αυγούστου, όταν ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει το τέλος μετά από οκτώ χρόνια των προγραμμάτων στήριξης της ελληνικής οικονομίας, μέχρι και την 1η Οκτωβρίου όταν και θα κατατεθεί το προσχέδιο προϋπολογισμού για το έτος 2019, η ελληνική κυβέρνηση έχει μπροστά της σαράντα περίπου μέρες, οι οποίες πιθανώς να αποδειχθούν καθοριστικές για τις πολιτικές εξελίξεις του επόμενου διαστήματος.

Η εθνική τραγωδία με τους 96 νεκρούς στο Μάτι άλλαξε τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι αρχικά προέβλεπαν πανηγυρικές εκδηλώσεις, πανομοιότυπες με αυτές που έγιναν για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους στο Ζάππειο. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το τέλος των προγραμμάτων στήριξης την Τρίτη 21 Αυγούστου με λιτό τρόπο, μέσω, πιθανότατα, ενός διαγγέλματος προς τον ελληνικό λαό. Από εκεί και πέρα, όμως, καλείται να αποδείξει ότι πράγματι η Ελλάδα αφήνει πίσω της τα οκτώ χρόνια λιτότητας και περνά σε νέα φάση, με σημαντικούς βαθμούς αυτονομίας στην άσκηση της οικονομικής της πολιτικής.

Η προσπάθεια να σωθούν οι συντάξεις

Μέχρι την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, η Αθήνα θα επιχειρήσει να πείσει τους δανειστές ότι δεν χρειάζεται να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της ως προς τις νέες περικοπές συντάξεων και τη νέα μείωση του αφορολογήτου, οι οποίες θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Βασικό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι το υπερπλεόνασμα που καταγράφει η ελληνική οικονομία και επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου θα είναι η παράταση των δύο αυτών μέτρων για έναν τουλάχιστον χρόνο. Παράλληλα, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (8-9 Σεπτεμβρίου) ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει σειρά από μέτρα παροχών, με έμφαση στις αδύναμες οικονομικά πληθυσμιακές ομάδες, και φοροαπαλλαγών στη μεσαία τάξη, που θα δίνουν το στίγμα των βαθμών ελευθερίας που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση στη μεταμνημονιακή εποχή.

Τέλος, παρά το «μαξιλαράκι» των 24 δισ. που έχει η ελληνική οικονομία, κρίσιμος θεωρείται και ο χρόνος που το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει νέα δανεισμό από τις αγορές. Αν και αρχικά αυτό είχε τοποθετηθεί στα τέλη Αυγούστου, φαίνεται να πηγαίνει πίσω καθώς η Αθήνα περιμένει να δει τις πρώτες αντιδράσεις των αγορών μετά την 21η Αυγούστου.

Σε αναμονή ανασχηματισμού

Στην ΔΕΘ ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα πάει με νέο υπουργικό σχήμα. Ο τελευταίος ανασχηματισμός της κυβέρνησης (σε κάθε περίπτωση τον Σεπτέμβριο του 2019 ολοκληρώνεται η τετραετία) αναμένεται να δώσει και το στίγμα των προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα για το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να εισέλθουν άτομα της νέας γενιάς πολιτικών στελεχών καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ιδιαιτέρως επιτυχημένες τις περιπτώσεις της Υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Επιπλέον, αναμένεται να υπάρξουν υπουργοποιήσεις κομματικών στελεχών, που θα δίνουν το στίγμα της μεταμνημονιακής περιόδου, ενώ προσπάθεια υπάρχει και για είσοδο στο νέο υπουργικό πολιτικών που θα σηματοδοτούν τη διεύρυνση προς τον κεντροαριστερό πολιτικό χώρο. Ο ανασχηματισμός αναμένεται να ανακοινωθεί την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Συγκεκριμένα μέτρα στην ΔΕΘ

Προτεραιότητα για τον επόμενο χρόνο είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκτηση του κατεστραμμένου από την λιτότητα και τις υφεσιακές πολιτικές ΑΕΠ και η ανακούφιση των πολιτών, είπε ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας, μιλώντας στο ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο», τονίζοντας παράλληλα ότι στην επερχόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, «θα ακουστούν συγκεκριμένα μέτρα».

Ο Γ. Τσίπρας είπε ότι σήμερα έχουμε οικονομία σε ανάπτυξη, για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα, βιώσιμο χρέος, και «πολύ μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής».

Όπως είπε, προτεραιότητα είναι «η όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκτηση του κατεστραμμένου από την λιτότητα και τις υφεσιακές πολιτικές ΑΕΠ, να δοθούν περαιτέρω οικονομικές ανάσες στην κοινωνία, μέσω στοχευμένων μειώσεων φόρων ή αυξήσεων των κοινωνικών δαπανών, να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας και κυρίως, να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία με την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης».

«Νομίζω θα έχουμε νέα για αυτό στην επερχόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα ακουστούν συγκεκριμένα μέτρα», όπως σημείωσε. Όσον αφορά τις συντάξεις είπε ότι «αναγκαστικά αυτή η συζήτηση θα πρέπει να ανοίξει και να κλείσει προς τον Οκτώβρη», σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα».

Η Συμφωνία των Πρεσπών κλειθδί για τις πολιτικές εξελίξεις: Τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ

Για την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένο το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ για την αποδοχή ή όχι της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε περίπτωση που, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, εγκριθεί η συμφωνία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα κληθεί να αντιμετωπίσει την αντίδραση του κυβερνητικού του εταίρου.

Ήδη ο Πάνος Καμμένος έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση όταν η Συμφωνία των Πρεσπών φτάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν τις εξελίξεις στα Σκόπια καθώς μετά το δημοψήφισμα, ο Ζόραν Ζάεφ θα κληθεί να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση ενώ πιθανή είναι και η διενέργεια εκλογών. Αναλόγως των εξελίξεων στην πΓΔΜ και αν τελικώς πληρούνται όλες οι συμφωνημένες προϋποθέσεις, η Αθήνα αναμένεται να κληθεί να επικυρώσει τη συμφωνία στις αρχές του επόμενου χρόνου. Εκεί τοποθετείται και το τέλος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

ΚΥΠΕ
17/08/2018 12:37

Η μνήμη «χρυσόψαρου» στα Ελληνοτουρκικά, ο υβριδικός πόλεμος, οι ευχαριστίες στον Ταγιπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: