Ο Σκουρλέτης στο κόμμα: Τα αλλάζει όλα ο Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ, ανακατεύει την τράπουλα




Το όραμα του για την Ελλάδα της νέας εποχής παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πρότεινε για τη θέση του γραμματέα της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ τον Πάνο Σκουρλέτη, τον πρώτο τη τάξει υπουργό (Εσωτερικών). Έτσι εμμέσως ανήγγειλε και τον ανασχηματισμό.

Και αυτό, όπως είπε, στην αυγή της νέας εποχής πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αναπτερωμένο το ηθικό του από το τέλος του Μνημονίου, να δώσει το μήνυμα της ανανέωσης και της νίκης, με ενότητα, συσπείρωση και αισιοδοξία και να δώσει με επιτυχία τις τρεις μεγάλες πολιτικές μάχες του 2019 (εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές εκλογές).

Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στα εργασιακά και τις φοροελαφρύνσεις στις οποίες θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ έστρεψε τα πυρά του στη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρο της, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως “το μόνο που τους οδηγεί είναι η βουλιμία τους για την εξουσία, η προσπάθεια για την παλινόρθωση τους, ακόμα κι αν χρειαστεί να σπείρουν μόνο μίσος, διχασμό και φόβο”.

  • Βιώνουμε ιστορικές στιγμές

“Βιώνουμε ιστορικές μέρες και η έξοδος από το μνημόνιο είναι ένα ιστορικό γεγονός, όσο κι αν κάποιοι το αμφισβητούν, κι αυτό γιατί η πατρίδα μας έκανε το αποφασιστικό βήμα ώστε να πάρει τις τύχες της στα χέρια της, για να μπορούμε να προχωράμε στο εξής χωρίς άλλους εξωτερικούς καταναγκασμούς, χωρίς άλλα μαρτύρια της σταγόνας, χωρίς άλλους διαρκείς εκβιασμούς”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναφέρθηκε στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, μια μεγάλη πολιτική αλλαγή που κανένας αναλυτής δεν μπορούσε να φανταστεί τότε, γιατί ο ελληνικός λαός, δεν αφέθηκε στη μοίρα του και αναδείχθηκε αυτός σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

  • “Ως εδώ και μη παρέκει” η πολιτική αλλαγή του 2015

Η πολιτική αλλαγή του 2015 ήταν ένα συλλογικό «ως εδώ και μη παρέκει” του λαού. Δεν ήταν, όπως κάποιοι πιστεύουν, ούτε άλμα στο κενό. Ούτε απονενοημένο διάβημα. Ήταν δύο πολύ συγκεκριμένα πράγματα: Η Απόδοση διαχρονικών πολιτικών ευθυνών στους υπαίτιους της καταστροφής. Η εμπιστοσύνη στην μοναδική πολιτική δύναμη η οποία δεν δίστασε να μπει στη φωτιά της μάχης, από θέση ευθύνης, επισήμανε.

Δήλωσε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη βαριά ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας γνώριζε το συσχετισμό στην Ευρώπη, το κράτος που θα έπρεπε να διαχειριστεί, γνώριζε ότι “η κυβέρνηση Σαμαρά, είχε ναρκοθετήσει μελετημένα κάθε μας βήμα, με σχέδιο τη λεγόμενη τότε “παρένθεση”.

Κι ενώ αυτά και μόνο θα αρκούσαν για να δικαιολογήσουν, ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ, οποιαδήποτε απόφαση αναχωρητισμού, εν τούτοις δεν προτίμησαν να μείνουν “εντός της υγειονομικής ζώνης που φύλαγε για μας πάντοτε ο πάλαι ποτέ μεγάλος δικομματισμός της περιόδου μετά τη μεταπολίτευση”.

Αν επέλεγαν να στρέψουν την πλάτη στο λαό εκείνες τις καθοριστικές για τον τόπο στιγμές, θα “ξηλώναν” την ίδια την ιστορία και το αξιακό φορτίο της Αριστεράς.

  • Μεγάλη υπόθεση γι αυτόν τον τόπο η Αριστερά

Γιατί, όπως τόνισε, “η Αριστερά σε αυτή τη χώρα, δεν έλειψε ποτέ στο κάλεσμα του λαού και τους μεγάλους αγώνες. Από τις μεγάλες ιστορικές στιγμές. Δεν την αποθάρρυνε ο συσχετισμός. Δεν περίμενε τις συνθήκες να ωριμάσουν. Δεν δραπέτευε στη θεωρητική της ασφάλεια. Δεν φυλαγόταν από την ιστορία. Αλλά την έγραφε πάντοτε σε χρόνο ενεστώτα”.

“Αυτός είναι και ο λόγος που η Αριστερά ήταν, είναι και θα είναι μεγάλη υπόθεση γι΄ αυτό τον τόπο. Γιατί η Αριστερά δεν κρύφτηκε ποτέ στη μάχη. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του λαού. Δεν είναι αυτόκλητος εκπρόσωπος του. Είναι σάρκα από τη σάρκα το”, σημείωσε.

Στον ελληνικό λαό στράφηκε και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο του 2015 κι αυτός τον εμπιστεύτηκε, του έδωσε το χρόνο και τη δύναμη για να ανταποκριθεί στην ευθύνη να βγάλει την Ελλάδα έξω από τα μνημόνια και το καθοδικό σπιράλ της ύφεσης.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να φέρει σε πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή, όχι χωρίς απώλειες.

  • Αυτοκριτική με ειλικρίνεια και σθένος

Παραδέχτηκε ότι υπήρξαν αδυναμίες (αδράνεια, δισταγμοί) και έκανε την αυτοκριτική, με ειλικρίνεια και σθένος, λέγοντας πως “μόνο έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, κοιτώντας και μαθαίνοντας από τα λάθη μας”.

“Η έξοδος από τα μνημόνια είναι ένας μεγάλος και κρίσιμος σταθμός, δεν είναι το τέλος, αλλά η αφετηρία μιας προσπάθειας για μια νέα εποχή για τη χώρα”, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: “Το όραμα μας για την Ελλάδα, μετά και από την εμπειρία στη μεγάλη αυτή μάχη για την έξοδο από τα μνημόνια, είναι πλέον ακόμα πιο ισχυρό και συγκροτημένο. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει και θα γίνει μια σύγχρονη, προοδευτική, ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία πρωταγωνιστές είναι οι ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, ο εργαζόμενος κόσμος., ο κόσμος του μόχθου, της επιστήμης, του πολιτισμού, οι νέες και οι νέοι. Αυτοί και αυτές που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ζήσουν χειρότερα από τις προηγούμενες γενιές”.

  • Η Ελλάδα της νέας εποχής

Επισήμανε, μάλιστα, τον συμβολισμό που έχει το γεγονός ότι η χρονιά που η Ελλάδα μπαίνει στη νέα της εποχή, απαλλαγμένη από τη σκληρότερη περίοδο της τα τελευταία σαράντα χρόνια, είναι και η χρονιά (το 2018) που ενηλικιώνονται οι Ελληνίδες και οι Έλληνες που γεννήθηκαν στην αυγή του 21ου αιώνα.

Όπως είπε, “η Ελλάδα της νέας εποχής, οραματιζόμαστε και εργαζόμαστε από σήμερα ώστε να είναι:

Μια χώρα η οποία δεν θα επιτρέψει ποτέ ξανά- κι αυτό είναι το πρώτο και το κύριο- να υποθηκευτεί το μέλλον της. Και θα διαχειρίζεται τα δημοσιονομικά της, με σύνεση και διαφάνεια, χωρίς σπατάλες αλλά και χωρίς περικοπές σε κοινωνικά αγαθά όπως η Δημόσια Υγεία, η Δημόσια Παιδεία και το κοινωνικό κράτος.

Μια χώρα που θα παράγει νέο πλούτο, με σχέδιο και ιεραρχήσεις, επενδύοντας σε τομείς στους οποίους διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Όχι πρόσκαιρα, εφήμερα, άναρχα και προς όφελος μιας κρατικοδίαιτης επιχειρηματικής ελίτ.

Μια χώρα στην οποία η παραγωγή αυτού του πλούτου, θα έχει την ίδια εξέχουσα σημασία με τη διανομή του. Δεν οραματιζόμαστε μια Ελλάδα στην οποία την ώρα που εκτοξεύονται τα επιχειρηματικά κέρδη, οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με χαρτζιλίκια, θα είναι αδήλωτοι, ανασφάλιστοι και διαρκώς αναλώσιμοι”.

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια ανεργία που επί Σαμαρά είχε αγγίξει ακόμα και το 28% και σήμερα βρίσκεται στο 19,5%.

Τόνισε πως δεν πανηγυρίζει για το 19,5% αλλά η κυβέρνηση αισθάνεται δικαιωμένη γι αυτή τη μείωση και την ενίσχυση των μορφών πλήρους απασχόλησης έναντι της ελαστικής.

Ενίσχυσε την Επιθεώρηση Εργασίας με σαφή στόχο να μειωθεί η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία. Πέτυχε τη μείωση από το 19% στο 12% στους τομείς υψηλής παραβατικότητας και έχει ήδη ήδη σχεδιασμό ώστε μέχρι το 2021, να περιοριστεί η αδήλωτη εργασία στο 5%.

  • Παρεμβάσεις στα εργασιακά

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις της στα εργασιακά με:

-Την αύξηση του κατώτατου μισθού.

-Την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, μια ντροπιαστική διάταξη που έφτασε επιτέλους η ώρα να αποτελέσει παρελθόν.

-Την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

“Όλα αυτά βεβαίως, δεν συνιστούν ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς, όπως μας κατηγορεί ο νεοφιλελεύθερος οπαδός των μνημονίων, ο κ. Μητσοτάκης.

Αλλά, είναι στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης. Είναι η αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στον εργαζόμενο κόσμο”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

  • Φοροελαφρύνσεις

Μίλησε ακόμα για δίκαιη διανομή του παραγόμενου πλούτου με φορολογική δικαιοσύνη και ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, καθώς, όπως είπε, “έχοντας, πλέον, τη δημοσιονομική δυνατότητα, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε γενναίες παρεμβάσεις στον τομέα της φορολογίας προσώπων και επιχειρήσεων”.

Πιο συγκεκριμένα:

-Έχει ήδη προχωρήσει η επεξεργασία για μια σειρά φοροελαφρύνσεων, τις οποίες θα είμαστε σε θέση σύντομα να ανακοινώσουμε.

-Και την ίδια στιγμή, εργαζόμαστε για να υπάρξουν επιπλέον παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των οφειλών προς το δημόσιο, που αφορά χιλιάδες συμπολιτών μας.

“Η Ελλάδα της νέας εποχής, θα είναι επίσης μια χώρα, στην οποία η δημόσια διοίκηση δεν θα θυμίζει κατάλοιπο της οθωμανικής αυτοκρατορίας, αλλά θα είναι συμβατή με μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα, αντιμετωπίζοντας τη γραφειοκρατία, την πολυνομία, τις μικρές και μεγάλες εστίες διαφθοράς, ενισχύοντας τη διαφάνεια, τον έλεγχο ως προς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα”, είπε ο κ. Τσίπρας.

“Η Ελλάδα της νέας εποχής, θα είναι μια χώρα στην οποία, όλοι οι πολίτες είναι ίσοι έναντι του νόμου. Ανεξάρτητα από την καταγωγή, το εισόδημα, το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό. Μια χώρα στην οποία οι άνθρωποι με αναπηρίες δεν θα λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας”.

  • Ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική

Αναφερόμενος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής είπε ότι η κυβέρνηση στηρίχθηκε στις αρχές της ειρηνικής συμβίωσης, της φιλίας και της αλληλεγγύης των λαών και τη σύναψη σχέσεων καλής γειτονίας με τις χώρες της περιοχής. Επένδυσε σε μια ενεργητική, πολυδιάστατη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική. Μια πολιτική αφενός ανοιχτών διαύλων, αφετέρου με απόλυτη προτεραιότητα την διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Και, όπως σημείωσε, “αποδείχθηκε πως μόνο μια τέτοια πολιτική μπορεί να διασφαλίσει αποτελεσματικά την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Διότι, η γραμμή του εθνικισμού, της συνομωσιολογίας, της απομόνωσης, δεν είναι τίποτα άλλο από μια γραμμή εθνικής ήττας που μετατρέπει την Ελλάδα σε μια φοβική και ανυπόληπτη δύναμη”.

Η στάση αυτή μπορεί να έχει πρόσκαιρο πολιτικό κόστος, αλλά, εκ του αποτελέσματος, καταλήγει πάντα υπέρ των εθνικών συμφερόντων.

Ανέφερε για παράδειγμα την περίπτωση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

“Στην περίπτωση των δύο στρατιωτικών μας που συνελήφθησαν και κρατήθηκαν, χωρίς καμία κατηγορία, από τον περασμένο Μάρτιο στην Τουρκία, ακούσαμε πολλά από μια αντιπολίτευση που φυσικά έσπευσε να κάνει σπέκουλα και σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα”, είπε και συνέχισε: “Φτάσαμε όμως στο σημείο να ακουστεί από σημαίνον στέλεχος της, η ντροπιαστική πρόταση περί ανταλλαγής. Λες και η ελληνική δικαιοσύνη, η οποία έχει αποφανθεί σχετικά, είναι υπηρεσία υπό τον Πρωθυπουργό ή τον ΥΠΕΞ και μπορεί να εντέλλεται ανάλογα με τις επιθυμίες τους. Δεν ξέρω, ίσως αυτή την εικόνα έχουν από την εμπειρία τους στην κυβέρνηση τα στελέχη της Ν.Δ κατά τα χρόνια της δικής τους διακυβέρνησης”.

Σημείωσε πως “όταν επέστρεψαν οι στρατιωτικοί μας, μετά από διαρκείς και συντονισμένες ενέργειες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, οι οπαδοί των παζαριών, έχασαν τη μιλιά τους”.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε πως “καταφέραμε μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια, να φτάσουμε σε μία ιστορική συμφωνία, τηρώντας την, εδώ και πάνω από μια δεκαετία, εθνική γραμμή, διαφυλάσσοντας το εθνικό συμφέρον και την ιστορία μας”.

“Και πάλι, κάποιοι έχασαν τη μιλιά τους. Αφού άλλαξαν καμιά 20αριά φορές στάση”, παρατήρησε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: “Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή, σύνθετη ονομασία και γραμμή κυβέρνησης Καραμανλή. Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο, εθνικιστικά παραληρήματα και επιχειρήματα Χρυσής Αυγής. Τώρα η πρώτη γραμμή τείνει να παγιωθεί ως εβδομαδιαία γραμμή, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία”.

  • Δεν είναι όλοι χαρούμενοι για την έξοδο από τα μνημόνια

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως δεν είναι όλοι χαρούμενοι στην Ελλάδα για την έξοδο της από τα μνημόνια και αυτούς συγκαταλέγονται:

“Αυτοί που κυβέρνησαν τη χώρα επιβάλλοντας πολιτικές ακόμα και πέρα από όσα ζητούσαν κατά καιρούς οι δανειστές. Αυτοί που σε κάθε κρίσιμη διαπραγμάτευση, ξεσπάθωναν υπέρ των πλέον ακραίων απόψεων που εξέφραζε κατά κύριο λόγο το ΔΝΤ. Αυτοί που το πολιτικό τους πρόγραμμα δεν είναι άλλο από τη συντριβή της εργασίας, η καθήλωση των μισθών, οι απολύσεις, οι νέες περικοπές στις συντάξεις, η διάλυση του κοινωνικού κράτους, η φοροασυλία του πλούτου. Είναι αυτοί που δεν έχουν ανάγκη τελικά κανένα ξένο τεχνοκράτη για να συνεχίσουν το μνημόνιο”.

  • “Ευλογία” τα μνημόνια για τη Ν.Δ

Παρατήρησε πως τα λένε κι από μόνοι τους, γιατί αυτό ήταν πάντοτε το πρόγραμμα τους και αναφέρθηκε στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας: “Οντως, για τη Ν.Δ και τη σημερινή της ηγεσία το μνημόνιο ήταν τελικά ευλογία όπως είχε χαρακτηριστεί αρχικά. Ήταν η καλύτερη αφορμή για να υλοποιήσουν κατά γράμμα την πιο ακραία αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόστηκε στον τόπο εδώ και 40 χρόνια.Και σήμερα, όχι απλά υπερασπίζονται τα πεπραγμένα τους, για τα οποία τους έστειλε ο ελληνικός λαός στην αντιπολίτευση, αλλά υπόσχονται ακόμα χειρότερα”.

Κατηγόρησε τη Ν.Δ ότι δεν σταματά να βρίζει και να απειλεί.

“Να μιλάνε για ελαττωματικές ιδέες, να προαναγγέλλουν θεσμικές παρεμβάσεις για να μη μπορεί ποτέ να κυβερνήσει ξανά η αριστερά. Απόψεις και ιδέες που μας γυρνάνε σε μια άλλη εποχή στην μετεμφυλιακή Ελλάδα και που δε μπορούν να έχουν σχέση με ένα δημοκρατικό κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευσης αλλά αρμόζουν ενδεχομένως σε κάποιο περιθωριακό ακροδεξιό μόρφωμα”, τόνισε.

Ποιο νόμο θα πρωτοξηλώσει ο κ. Μητσοτάκης;

Μίλησε για ένα “διαρκές παραλήρημα” από την πλευρά της Ν.Δ. και με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι θα καταργήσει νόμους της σημερινής κυβέρνησης, αναρωτήθηκε ποιον νόμο θα “πρωτοξηλώσει” ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

“Ποιο νόμο θα πρωτοξηλώσει ο κ. Μητσοτάκης;” είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

-Το νόμο για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στη Δημόσια Υγεία;

-Για την πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ;

-Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας;

-Για την πρόσληψη δασκάλων στα σχολεία, για να μην ξεκινά η σχολική χρονιά με χιλιάδες κενά;

-Για την αύξηση της χρηματοδότησης για την Έρευνα;

-Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης;

-Για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας;

-Για την κατάργηση του αυτοφώρου για τις μικρές οφειλές στο δημόσιο;

-Για τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις;

-Για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών;

-Για την επαναλειτουργία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης;

-Για τους δασικούς χάρτες, μετά από 50 χρόνια;

-Για την κατεδάφιση αυθαιρέτων;

-Για το μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά;

-Για την κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου;

-Για την απόδοση ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ;

-Για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων;

-Για την αύξηση του κατώτατου μισθού;

“Ποιόν από όλους ατούς τους νόμους άραγε θα πρωτοξηλώσει ο κ. Μητσοτάκης; Παρακολουθούμε εδώ και δύο χρόνια, το παραλήρημα μιας ακροδεξιάς, κυνικής και αδίστακτης αξιωματικής αντιπολίτευσης. Που με μοναδικό όπλο το μηχανισμό του ψέματος, της λάσπης και της προπαγάνδας προσπαθεί με κάθε τρόπο να επανέλθει στην εξουσία. Για να ξηλώσει τελικά κάθε προοπτική αυτής της χώρας να ορθοποδήσει. Για να συνεχίσει τη νεοφιλελεύθερη καταιγίδα που σταμάτησε το 2015.

Και μπροστά στο μεγάλο τους πόθο, δεν δίστασαν ακόμα και να αποπειραθούν να εκμεταλλευτούν μια εθνική τραγωδία. Σε αγαστή συνεργασία με φιλικά ΜΜΕ, επιχείρησαν να βγάλουν πολιτικά οφέλη πάνω στον ανθρώπινο πόνο και στη καταστροφή.

Και έτσι βρεθήκαμε στο εξής οξύμωρο: Το κόμμα των αυθαιρέτων, των μπαζωμένων ρεμάτων, των κομματαρχών που μετέτρεψαν περιοχές της Αττικής σε μνημεία άναρχης δόμησης με διαρκή κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών, εμφανίστηκε να κουνάει το δάχτυλο και να επιζητά πολιτικά οφέλη από μια τραγωδία. Για την οποία όχι μόνο αναλάβαμε, όπως οφείλαμε, την πολιτική ευθύνη. Αλλά σπεύσαμε άμεσα να ανακοινώσουμε μια ευρεία δέσμη μέτρων για τους πληγέντες. Αλλά και για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης δόμησης όσο και για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας. Και θα κάνουμε ό, τι χρειαστεί, θα συγκρουστούμε με όποιον χρειαστεί ώστε να μην ζήσουμε ξανά μια τέτοια τραγωδία”.

  • Βουλιμία της Ν.Δ για την εξουσία

Βεβαίως, παρατήρησε, “αυτό είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τους πολιτικούς μας αντιπάλους.Το μόνο που τους οδηγεί είναι η βουλιμία τους για την εξουσία. Η προσπάθεια για την παλινόρθωση τους. Ακόμα κι αν χρειαστεί να σπείρουν μόνο μίσος, διχασμό και φόβο”.

  • Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω

“Ομως η Ελλάδα βρίσκεται πια σε ξέφωτο, κανείς δεν λέει ότι ο δρόμος είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά όσο κι αν προσπαθούν η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω σε αυτούς που τη γονάτισαν”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση με πρωταγωνιστή το ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένη να ενισχύσει το ρεύμα της κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που διαμορφώθηκε τρία χρόνια πριν, για μια νέα νίκη του λαού.

Για τη Ν.Δ του κ. Μητσοτάκη είπε ότι “έχει μεταμορφωθεί σε υβρίδιο ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού” και δεν θα επιτρέψουν την παλινόρθωση της.

Για το 2019 είπε ότι δεν θα είναι μόνο η χρονιά της μεγάλης κοινωνικής μάχης για την στήριξη της κοινωνίας, των εργαζομένων, του κοινωνικού κράτους.

  • Τρεις μεγάλες καθοριστικές μάχες το 2019

Θα είναι και η χρονιά μεγάλων καθοριστικών ιστορικών πολιτικών μαχών.

1. Των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών που για πρώτη φορά θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, για τις οποίες σημείωσε: “Τη μάχη αυτή θα τη δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Με ανοιχτά, λαϊκά ψηφοδέλτια. Με το κόμμα σε διάταξη αγώνα.

Και με στόχο να αναδείξουμε προσωπικότητες και συλλογικότητες που θα μοιράζονται την αγωνία μας για τη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας για να εμπεδωθούν οι μεγάλες αλλαγές.

2. Των ευρωεκλογών, για τις οποίες υπογράμμισε: “θα τη δώσουμε μαζί με τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αλλά και μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που δεν αποδέχονται το μονόδρομο της λιτότητας, του ρατσισμού και του δημοκρατικού ελλείμματος. Και πιστέψτε με αυτό το ρεύμα είναι το μοναδικό που μπορεί να αντιπαρατεθεί με αξιώσεις στην ακροδεξιά που θεριεύει στην Ευρώπη των αδιεξόδων και της οικονομικής στασιμότητας”.

3. Τη μητέρα των μαχών, που είναι οι βουλευτικές εκλογές, στο τέλος της τετραετίας, τον Σεπτέμβριο του 2019.

“Στο δρόμο για τις εθνικές εκλογές δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία θα βρούμε μπροστά μας όλες τις γερασμένες δυνάμεις της παλιάς Ελλάδας, αδίστακτες και διψασμένες για την παλινόρθωση”, είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: “Δεν είναι μια μάχη που αφορά το ΣΥΡΙΖΑ ή την κυβέρνηση μόνο. Και εκεί το κόμμα μας και ο λαός πρέπει αποφασισμένος και αισιόδοξος να ξαναδώσει μήνυμα ελπίδας. Μήνυμα νίκης συνέχειας. Μήνυμα συνέχειας προς τα εμπρός. Μήνυμα νίκης. Απέναντι στις δυνάμεις του παλιού καθεστώτος δεν επιτρέπεται να δειλιάσουμε, να απογοητευτούμε, να διστάσουμε”.

  • Ούτε δεύτερες σκέψεις, ούτε ηττοπάθεια, ούτε στρατηγικές διαχείρισης

Ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως “σε αυτή τη μάχη δεν χωρούν ούτε δεύτερες σκέψεις και ηττοπάθεια, ούτε στρατηγικές διαχείρισης. Γιατί απέναντι στον πολιτικό και κοινωνικό αντίπαλο έχουμε τις ιδέες αλλά και τις πράξεις της αριστεράς. Έχουμε το παρελθόν μας αλλά και το σχέδιο για το μέλλον. Την Ελλάδα της ισότητας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και με αυτές τις ιδέες και με αυτές τις πράξεις θα ενισχύσουμε την πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. Με ανοιχτό ορίζοντα και με συσπείρωση όλων εκείνων που δεν αποδέχονται την επιστροφή του παλιού καθεστώτος στην εξουσία”.

  • Ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε θα αναζητήσει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που θα στηρίξει την προσπάθεια για να μην γυρίσει η Ελλάδα πίσω στο 80% του ελληνικού λαού που έπαθε μεγάλη ζημιά από την εφαρμογή των μνημονίων.

Και για να δώσει όλες αυτές τις μάχες νικηφόρα χρειάζεται συστράτευση, ενότητα αλλά και ανανέωση.

“Η χώρα μας, η κυβέρνηση και το κόμμα χρειάζονται νέο αίμα και περισσότερη όρεξη για δουλειά. Χρειάζεται να δώσουμε όμως και ένα παράδειγμα στην ελληνική κοινωνία. Να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μεγάλες αλλαγές πρώτοι εμείς οι ίδιοι. Γιατί το τέλος του Μνημονίου σηματοδοτεί και το κλείσιμο ενός πολιτικού κύκλου για το ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα που η χώρα περνάει σε άλλη εποχή, το κόμμα μας πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτές στις νέες ανάγκες”, είπε και συνέχισε: Γιατί , πρώτον, οι νέες δυνατότητες για την εφαρμογή μιας πολιτικής δίκαιης ανάπτυξης, ριζικών δημοκρατικών αλλαγών, και κοινωνικής δικαιοσύνης, απαιτούν από το κόμμα να είναι ακόμα πιο βαθιά ριζωμένο στην κοινωνία. Να συνδιαλέγεται με την κοινωνία, και πρώτα- πρώτα με τα στρώματα της μισθωτής εργασίας, με τους εργαζόμενους του χεριού και του πνεύματος, αλλά και με την παραγωγική μεσαία τάξη, που πλήρωσαν βαρύ τίμημα στην κρίση. Μην το ξεχνάμε ποτέ. Σ’ αυτούς απευθυνόμαστε. Γι’ αυτούς, αν θέλετε, υπάρχουμε.

Δεύτερον, η επίθεση όλων των δυνάμεων της παλινόρθωσης, που παίρνει πολλές φορές το χαρακτήρα εμφύλιας αντιπαράθεσης, εμφυλιοπολεμικού λόγου από την πλευρά της απαιτεί ένα κόμμα ενωμένο, ψύχραιμο, ικανό να αμύνεται και να αντεπιτίθεται. Ικανό, κυρίως, να χτίζει από τα κάτω τις συμμαχίες εκείνες που απαιτούν οι συνθήκες. Όλα τα ρυάκια εκείνα, σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς, που θα ενώνονται στο ορμητικό ποτάμι της μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας”.

“Συνεπώς, χρειαζόμαστε κόμμα δυνατό, ενωμένο, ανοιχτό στην κοινωνία, με εσωτερική δημοκρατία αλλά και πειθαρχία”, είπε και πρόσθεσε: “Αυτό είναι -και δεν μπορεί να είναι άλλο- το δημοκρατικό μας εργαλείο, το δημοκρατικό μας όπλο, το μεγάλο μας πλεονέκτημα απέναντι στους αντιπάλους μας. Ένα πλεονέκτημα, που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

  • “Οχι” σε προσωπικές στρατηγικές

Αποτρέποντας με όλη την δημοκρατική αυστηρότητα αν χρειαστεί είτε προσωπικές στρατηγικές, συσπειρώσεις χωρίς αρχές, και εκφάνσεις ατομικής ιδιοποίησης της συλλογικής κομματικής δουλειάς.

Αποκρούοντας τον κυβερνητισμό, και την εμπλοκή του κόμματος, ή οργανώσεών του, σε παιγνίδια που δεν έχουν σχέση ούτε με τις αρχές, ούτε με τις ιδέες μας.

Παίρνω το θάρρος να σας θυμίσω εδώ, ότι είμαστε το δέντρο μιας παράταξης, που οι ρίζες του αρδεύονταν πάντα από την αγωνιστική ανιδιοτέλεια, το συλλογικό ήθος, την συντροφικότητα -όχι μόνο ως ηθικό, αλλά και ως πολιτικό μέγεθος- την αφοσίωση στο λαό και στις ανάγκες του. Και αυτή η παράταξη πέρασε πολλά, ειδικά αυτά τα τρία χρόνια από το καλοκαίρι του 2015 ως σήμερα. Αλλά με την ανιδιοτελή και αξιοθαύμαστη δουλειά των συντρόφων και των συντροφισσών που το σήκωσαν στην πλάτη τους αυτό το δύσκολο διάστημα, πάτησε ξανά στα πόδια του”.

  • Αναντικατάστατη η συμβολή του Ρήγα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμβολή του μέχρι τώρα γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Ρήγα, την οποία χαρακτήρισε “αναντικατάστατη”.

“Θέλω να τον ευχαριστήσω γιατί αυτά τα τρία χρόνια που βρίσκεται στη θέση του γραμματέα επέδειξε ήθος, ανιδιοτέλεια και είχε ουσιαστική συνεισφορά στο κοινό μας σχέδιο. Και είμαι βέβαιος ότι θα είναι το ίδιο παραγωγικός και δημιουργικός και από το νέο ,μετερίζι της μάχης”, επισήμανε.

Ακολούθως τόνισε πως “τώρα στην αυγή της νέας εποχής, πιστεύω ότι το κόμμα μας χρειάζεται μια ακόμη ώθηση, ένα ακόμη παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αφοσίωσης” και παρατήρησε: “Τα μέλη μας χρειάζονται από εμάς τη ηγεσία του κόμματος Ένα ισχυρό μήνυμα. Ότι το κόμμα για μας αποτελεί προτεραιότητα. Ότι το κόμμα για μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην προσπάθεια για την ενίσχυση της πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας. Και ότι κανένα αξίωμα κυβερνητικό ή όποιο άλλο δεν έχει για μας μεγαλύτερη αξία από αυτά τα αξιώματα που προσδιορίζονται από τη συλλογική μας βούληση και τη συλλογική κομματική μας λειτουργία”.

  • Πρότεινε τον Σκουρλέτη για τη θέση του γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισε να προτείνει για επόμενο γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ τον μέχρι τώρα υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και ο λόγος που τον επέλεξε είναι επειδή κατέχει τη θέση του πρώτου τη τάξει υπουργού, μια κορυφαία κυβερνητική θέση.

“Με ανανεωμένες τις δυνάμεις μας, με αναπτερωμένο το ηθικό μας από το τέλος του Μνημονίου, με ενότητα, συσπείρωση και αισιοδοξία σας καλώ να δώσουμε όλοι μαζί σήμερα το μήνυμα της ανανέωσης και της νίκης”, είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στα μέλη της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρότεινε Σκουρλέτη για γραμματέα του κόμματος ο Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν γυρνάει πίσω, είπε (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: