Στον… αέρα η συντήρηση δύο ελικοπτέρων AW139 της Εθνικής Φρουράς μετά από προσφυγή




Στην αναμονή μπαίνει το θέμα της συντήρησης δύο ελικοπτέρων AW139 της Εθνικής Φρουράς καθώς η Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών απαγόρευσε στο υπουργείο Άμυνας να κατακυρώσει τον διαγωνισμό μετά από προσφυγή της εταιρίας Gulf Helicopters Company, που θεωρεί ότι αποκλείστηκε άδικα από τον διαγωνισμό.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Φιλελεύθερος” το τρίτο “αδελφό” ελικόπτερο αφορά το σκάνδαλο της έλλειψης ανταλλακτικών, λόγω της οποίας είναι καθηλωμένο από το 2015.

Οι λόγοι αποκλεισμού της προσφοράς της εν λόγω εταιρείας συνίστανται στο ότι δεν επεσύναψε αποσπάσματα των οικονομικών καταστάσεων και δεν επέδειξε επιτυχή συμπλήρωση κατά τα τρία τελευταία χρόνια τουλάχιστον δύο συμβολαίων με προϋπολογισμό τουλάχιστον 80% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου. Η Gulf Helicopters Company, ισχυρίζεται ότι άδικα αποκλείστηκε, αφού πληρούσε τις προϋποθέσεις συμμετοχής.

Το υπουργείο Άμυνας έφερε ένσταση στην έκδοση απαγορευτικών μέτρων, ισχυριζόμενο ότι η συντήρηση των δύο ελικοπτέρων τα οποία χρησιμοποιούνται για σκοπούς έρευνας και διάσωσης είναι απαραίτητη και τα χρονοδιαγράμματα για ολοκλήρωση και υπογραφή της σύμβασης είναι πολύ περιορισμένα. Σύμφωνα με το Υπουργείο, τυχόν καθυστέρηση μερικών έστω μηνών δημιουργεί κίνδυνο να υπάρχει μόνο ένα ελικόπτερο διαθέσιμο από τα τρία ελικόπτερα τα οποία διαθέτει το υπουργείο Άμυνας. Τα ελικόπτερα αποκτήθηκαν με διαγωνισμό το 2008 και παραλήφθηκαν το 2010, ενώ το ένα βρίσκεται καθηλωμένο από τον Οκτώβριο του 2015 λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, παραδέχεται το υπουργείο.

Μέχρι σήμερα η συντήρηση των ελικοπτέρων γινόταν από την Εθνική Φρουρά. Η πρώτη μεγάλη συντήρηση, είναι αυτή του παρόντα διαγωνισμού, γίνεται στα 8 χρόνια στο εξωτερικό. Με τη λήξη των 8 χρόνων, η οποία είναι τον Δεκέμβριο του 2018, θα υπάρξουν πρόσθετα προβλήματα, αφού τα ελικόπτερα δεν επιτρέπεται με την παρέλευση των 8 χρόνων να εκτελούν πτήσεις στο εξωτερικό για σκοπούς συντήρησής τους, οπότε θα πρέπει να αποσταλούν με άλλο μέσο με πρόσθετα έξοδα.

Η Αναθεωρητική Αρχή κατά τη διάρκεια των αναφορών των δικηγόρων των δύο πλευρών, εισηγήθηκε σύντομη εξέταση, ορίζοντας μάλιστα ημερομηνία ολοκλήρωσης της διαδικασίας εξέτασης της προσφυγής εντός Ιουλίου.

Οπότε θεώρησε ότι μπορούν να εκδοθούν τα ζητούμενα προσωρινά μέτρα, συνυπολογίζοντας «τις πιθανές συνέπειες των προσωρινών μέτρων για όλα τα συμφέροντα που ενδέχεται να ζημιωθούν και ιδιαίτερα το δημόσιο συμφέρον στο οποίο εντάσσεται και η νομιμότητα διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων».

Πηγή: Philenews

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: