Στο στόχαστρο των Αμερικανών η τράπεζα Halkbank: Ο Τούρκος πρέσβης στο Λευκό Οίκο




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Εν μέσω πληροφοριών ότι η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει την επιβολή μεγάλου προστίμου στην τράπεζα Halkbank, η οποία λειτουργεί και ως «ταμείο» της οικογένειας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε ότι ο πρέσβης της Τουρκίας ζήτησε ακρόαση για να συζητήσει το θέμα του Πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Τον πρέσβη Σερντάρ Κιλίτς δέχθηκε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα τηρεί σκληρή στάση εναντίον της Τουρκίας και του ισλαμιστή ηγέτη της.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς έκανε γνωστό ότι η συζήτηση αφορούσε την αμερικανική απαίτηση για απελευθέρωση του Πάστορα και επιστροφή του στις ΗΠΑ και την κατάσταση των τουρκοαμερικανικών σχέσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εκπροσώπου:

  • «Κατόπιν αιτήματος του πρέσβη της Τουρκίας, ο Τζον Μπόλτον συναντήθηκε (χθες) με τον Σερντάρ Κιλίτς στον Λευκό Οίκο. Συζήτησαν σχετικά με τη συνεχιζόμενη κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον και για την κατάσταση της σχέσης των ΗΠΑ με την Τουρκία», δήλωσε η Σάρα Σάντερς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαίωσαν αμερικανικές πηγές, το υπουργείο Οικονομικών έχει έτοιμη ανακοίνωση που αφορά την τράπεζα Halkbank, την οποία αναμένεται να τιμωρήσει με βαρύ πρόστιμο για παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο εναντίον της Τεχεράνης. O Μεχμέτ Χακάν Αττίλα, που διεύθυνε το διεθνές τμήμα της τράπεζας, βρίσκεται σε αμερικανική φυλακή και αναμένει ότι αν παραδοθεί στους Αμερικανούς ο Μπράνσον, ο ίδιος θα σταλεί στην Τουρκία να εκτίσει την ποινή του.

Εάν επιβληθεί πρόστιμο στην Halkbank, που θα κυμαίνεται σε πολλά εκατομμύρια, η τράπεζα θα καταρρεύσει και θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Αναφορικά με τα δημοσιεύματα, που βασίστηκαν σε δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Ουάσιγκτον έχει ορίσει προθεσμία στην Τουρκία για να αφήσει ελεύθερο τον Μπράνσον και να του επιτρέψει να φύγει από τη χώρα, Aμερικανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν το πρακτορείο Reuters πως δεν έχει δοθεί τέτοια προθεσμία.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε σε δύο ομιλίες του το Σαββατοκύριακο, ότι η αμερικανική κυβέρνηση του έθεσε τελεσίγραφο, την περασμένη Τετάρτη, για να απελευθερώσει τον Πάστορα, μέχρι προχθές Κυριακή, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Ο κ. Ερντογάν απέρριψε δημόσια το τελεσίγραφο.

Επίσης, είχε γίνει γνωστό, ότι κατά τη συνάντηση της τουρκικής αντιπροσωπείας με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υφυπουργός Σάλλιβαν απαίτησε από τους Τούρκους συνομιλητές του να αφεθεί ελεύθερος ο Μπράνσον χωρίς όρους, χωρίς να ανταλλαγεί δηλαδή με τον Τούρκο τραπεζίτη Αττίλα, που καταδικάστηκε σε 32μηνη φυλάκιση και βρίσκεται σε αμερικανική φυλακή. Παράλληλα, έδωσε και ένα κατάλογο 15 Αμερικανών υπηκόων, των οποίων ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να διαπραγματευθεί με την Τουρκία για τον ιερωμένο. Ο Τραμπ μοιάζει προς το παρόν να αρκείται να αφήνει την οικονομική πίεση που ασκεί η Ουάσιγκτον να βαραίνει στην τουρκική οικονομία.

Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ επέβαλαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα κυρώσεις στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του προέδρου Ερντογάν, για να επιτείνει την πίεση που ασκεί στη χώρα να απαλλάξει και να αφήσει ελεύθερο τον Μπράνσον. Ο πάστορας κατηγορείται ότι υποστήριξε την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν το 2016 και ότι είχε σχέση με το κουρδικό αντάρτικο του PKK.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι «οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή την περίοδο» και συμπλήρωσε ότι διέταξε να διπλασιαστούν οι δασμοί στον εισαγόμενο τουρκικό χάλυβα και στο εισαγόμενο τουρκικό αλουμίνιο.

Η ενέργεια του αυτή ήταν αρκετή για να καταρρεύσει η εύθραυστη τουρκική οικονομία.

ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL – *Πληροφορίες απίσης από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το πρακτορείο Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: