Σκληρές διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον: Χωρίς συμφωνία, συνεχίζουν…




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Χωρίς επιτυχία φαίνεται ότι έληξε ο πρώτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των μελών της τουρκικής αντιπροσωπείας, που έστειλε άρον-άρον στην Ουάσιγκτον ο Ταγίπ Ερντογάν και των αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρμεντ, επικεφαλής των οποίων ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τζον Σάλιβαν.

Προκάλεσε εντύπωση ότι οι συζητήσεις για ένα τόσο σοβαρό θέμα κράτησαν λιγότερο από μία ώρα, μία εξέλιξη που προδιάθεσε τους δημοσιογράφους για το αποτέλεσμα… Αμέσως μετά τη συνάντηση με τους Τούρκους αξιωματούχους, ο κ. Σάλιβαν ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος επικοινώνησε αμέσως με τον Λευκό Οίκο, και τον υπουργό Οικονομικών, Μνούτσιν.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η αποφυλάκιση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον, και των άλλων Αμερικανών φυλακισμένων, που κρατά ως όμηρους ο Πρόεδρος της Τουρκίας για να εκβιάζει την Αμερική στην προσπάθειά του να πετύχει την έκδοση του Ιμάμη Γκιουλέν. Οι συνομιλίες δεν κατέληξαν ακόμα σε συμφωνία, έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές και θα συνεχιστούν.

Η τουρκική αντιπροσωπεία επρόκειτο να επισκεφθεί και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών για να συζητήσει το θέμα των κυρώσεων και άλλα θέματα που αφορούν την τουρκική οικονομία.

  • Η αμερικανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι ο Γκιουλέν δεν είναι μέρος της συμφωνίας για την αποφυλάκιση των Αμερικανών φυλακισμένων, ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ διέρρευσαν ότι τα στοιχεία που έστειλε η Τουρκία δεν είναι πειστικά και καθόλου ικανοποιητικά για να υποστηριχθεί η έκδοση του Τούρκου Ιμάμη, που κατηγορείται για το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο κ. Σάλιβαν και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ συναντήθηκαν χθες για να διευκολύνουν την επίλυση της κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών.

  • Η κρίση προκλήθηκε από τις αντιαμερικανικές πράξεις και δηλώσεις του κ. Ερντογάν και από τη συνεχιζόμενη κράτηση του πάστορα Μπράνσον και άλλων Αμερικανών υπηκόων. Ο τελευταίος αποφυλακίστηκε με απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου, αλλά παραμένει υπό κατ’ οίκο περιορισμό στη Σμύρνη.

Οι χθεσινές συζητήσεις κάλυψαν την υπόθεση του κ. Μπράνσον και αναζητήθηκαν τρόποι για να τερματιστεί η άνευ προηγουμένου κρίση, που μαστίζει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Αξιωματούχος δήλωσε στην ιστοσελίδα μας ότι ακόμα και αν απελευθερωθούν οι Αμερικανοί πολίτες, η εμπιστοσύνη της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Τουρκία έχει απόλυτα απωλεστεί.

Για να απελευθερώσει τον Μπράνσον, η τουρκική πλευρά απαιτεί να σταλεί στην Τουρκία ο τραπεζίτης Χακάν Αττίλα, «ταμίας» της οικογένειας Ερντογάν και να τερματιστεί η έρευνα εναντίον του τουρκικού τραπεζικού συστήματος για την ανάμειξη του στην παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο εναντίον του Ιράν. Επίσης ζήτησαν να μην συμπεριληφθεί η Τουρκία στις χώρες που θα υποστούν κυρώσεις εάν συνεχίσει τη συνεργασία της με την Τεχεράνη.

Σημειώνουμε ότι η άρνηση της Τουρκίας να αποφυλακίσει τον Μπράνσον, ανάγκασε τον Λευκό Οίκο να λάβει απόφαση για επιβολή κυρώσεων εναντίον των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Τουρκίας. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πένς ανακοίνωσε ότι εάν δεν απελευθερωθεί άμεσα ο Πάστορας θα ακολουθήσουν πιο σκληρές κυρώσεις.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χέδερ Νάουερτ δήλωσε χθες ότι “οι συνομιλίες συνεχίζονται”, αλλά δεν αναφέρθηκε στην ουσία της διαπραγμάτευσης.

  • «Διεξαγάγαμε επιπλέον συζητήσεις με Τούρκους αξιωματούχους. Οι συνομιλίες συνεχίζονται», ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τη συνάντηση.

Η σύντομη ανακοίνωση της Αμερικανίδας εκπροσώπου σημείωνε ότι ο κ. Σάλιβαν και ο κ. Σεντάτ Ονάλ που ηγείται της τουρκικής αποστολής «συζήτησαν μια ευρεία γκάμα διμερών ζητημάτων, ανάμεσά τους και το θέμα του Μπράνσον».

Ο Ταγίπ Ερντογάν και η ελεγχόμενη δικαιοσύνη της Τουρκίας κατηγορούν τον Πάστορα για κατασκοπεία και για σχέσεις με τους «τρομοκράτες» του PKK. Τόσο ο Μπράνσον όσο και η αμερικανική κυβέρνηση έχουν διαψεύσει και απορρίψει όλες τις κατηγορίες. Το Σάββατο, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τις κατηγορίες ενώ τα φιλικά του μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι ο Πάστορας είναι αξιωματούχος της CIA.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η τουρκική λίρα και οι κινεζικές μετοχές – τα δύο βασικά σημεία πίεσης για τις αναδυόμενες αγορές τους τελευταίους μήνες – βρέθηκαν και πάλι σε αρνητικό έδαφος χθες λόγω των τεταμένων σχέσεων με τις ΗΠΑ. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι πίσω από τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας βρίσκεται η Αμερική, κάτι που διέψευσε η αμερικανική πρεσβεία στην ‘Αγκυρα.

  • Πληροφορίες της Hellas Journal από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλες πηγές. Επίσης από το πρακτορείο Reuters

Συνεχίζονται οι επαφές ΗΠΑ-Τουρκίας: Χωρίς δηλώσεις η συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: