Σάλος από βίντεο ομογενή επιχειρηματία στην Μύκονο: Κλείνουν καταστήματα της Nike στη Νότια Αφρική




Σάλο προκάλεσε στη Νότιο Αφρική αλλά και διεθνώς το βίντεο που ανέβασε στα social media ο ομογενής Άνταμ Κατζαβέλος, σύζυγος της brand manager του αφρικανικού κλάδου της εταιρίας αθλητικών ειδών Nike, Κέλλυ.

Κατά τη διάρκεια διακοπών του στη Μύκονο και ενώ επισκεπτόταν παραλία του νησιού, ο Κατζαβέλος δήλωσε στην κάμερα την ικανοποίηση του πως δεν υπήρχαν Αφρικανοί για να χαλάσουν την γραφικότητα του τοπίου: «Επιτρέψτε μου να σας κάνω μια περιγραφή του καιρού εδώ: Καταγάλανος ουρανός, υπέροχη ημέρα, καταπληκτική θάλασσα και κανένας κάφρος στον ορίζοντα. Παράδεισος στην γη».

Η λέξη “κάφρος” (kaffir) είναι αραβικής προέλευσης και σημαίνει τον “άπιστο”,χρησιμοποιείτο δε προσβλητικά από τους Άραβες μουσουλμάνους για τους ανιμιστές της υποσαχάριας Αφρικής. Ο όρος υιοθετήθηκε ύστερα από τους Ευρωπαίους αποικιοκράτες και απέκτησε ιδιαίτερα φορτισμένη σημειολογία κατά τη διάρκεια του ρατσιστικού καθεστώτος Apartheid στη Νότιο Αφρική. Συχνά αναφέρεται ως η “απαγορευμένη” K-word, κατά την N-word στις ΗΠΑ.

Όπως ήταν αναμενόμενο το βίντεο έγινε viral και ακολούθησαν οργισμένες αντιδράσεις. Οι χρήστες συνέδεσαν τον Ανταμ με την ιδιότητα της συζύγου του ως στελέχους της Nike και κάλεσαν σε μποϊκοτάζ της εταιρίας, ενώ το αντιπολιτευόμενο αριστερό κόμμα της Νοτίου Αφρικής “Μαχητές της Οικονομικής Ελευθερίας” δήλωσε πως σκέπτεται να προσφύγει νομικά κατά του ομογενούς.

Έκλεισε για λόγους ασφάλειας τα καταστήματα στην Ν.Αφρική η Nike

Η Nike έσπευσε να αποστασιοποιηθεί από την υπόθεση, δηλώνοντας πως «Η Nike αντιτίθεται στις διακρίσεις… Πιστεύουμε στη δύναμη της ανθρώπινης ικανότητας σε όλους — από κάθε φυλή, θρησκεία, εθνικότητα, γένος και σεξουαλικό προσανατολισμό». Ξεκαθάρισε δε πως ο Άνταμ Κατζαβέλος δεν εργάζεται στην εταιρία. Παρ’ όλα αυτά η Nike έκλεισε για προληπτικούς λόγους ασφαλείας τα καταστήματα της στη Νότια Αφρική.

Στο στόχαστρο του κοινού βρέθηκε και η οικογενειακή επιχείρηση του Κατζαβέλου, το εστιατόριο St Georges Fine Foods. Ύστερα από απειλές κατά της ζωής μελών της οικογένειας,το εστιατόριο ανακοίνωσε όχι μόνο την λύπη του για τις δηλώσεις αλλά προχώρησε και στην απόλυση του Άνταμ, ενώ διαπραγματεύεται για την αφαίρεση του 33% των μετοχών του, το οποίο κατέχει εκείνος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: