Ρεκόρ συμμετοχής κατέγραψε το Παγκόσμιο Συνέδριο της Νεολαίας των Απόδημων Κυπρίων




Με το μεγαλύτερο συνέδριο στην ιστορία της γιόρτασε η Νεολαία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κυπρίων Αποδήμων (ΝΕΠΟΜΑΚ) τη συμπλήρωση 15 ετών προσφοράς και ενεργοποίησης των νεότερων γενεών των Κυπρίων της διασποράς.

Πάνω από 110 νεαροί απόδημοι Κύπριοι ταξίδεψαν στην Κύπρο από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν στο 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο ΝΕΠΟΜΑΚ από τις 25 έως τις 27 Ιουλίου.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ελλάδα, τον Καναδά, τη Ζιμπάμπουε, τη Νέα Ζηλανδία, τη Γερμανία, τη Δανία και την Τσεχία. Παρακολούθησαν ομιλίες, συμμετείχαν σε εργαστήρια και συζήτησαν μεταξύ άλλων τη στρατηγική της ΝΕΠΟΜΑΚ για το μέλλον.

Οι εργασίες του συνεδρίου εγκαινιάστηκαν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με ομιλία στην οποία ευχαρίστησε τους Κύπριους της διασποράς για τις πολιτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και φιλανθρωπικές τους δράσεις υπέρ της Κύπρου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τους ομογενείς του εξωτερικού «άξιους πρεσβευτές της Κύπρου».

Κατά την ομιλία της στην τελετή έναρξης απερχόμενη Πρόεδρος Αντωνία Μιχαηλίδη σημείωσε τα επιτεύγματα της ΝΕΠΟΜΑΚ τα τελευταία 15 χρόνια. Πρόσθεσε ότι προσβλέπει σε μελλοντικές επιτυχίες και ανάπτυξη κάτω από τη νέα ηγετική ομάδα.

Κατά τις αρχαιρεσίες του συνεδρίου εξελέγη η νέα 22μελής Εκτελεστική Επιτροπή για το 2018-2020. Πρόεδρος ανακηρύχθηκε ο Χρίστος Ττιούτον (ΗΒ) και Αντιπρόεδροι οι Χάρης Χαραλάμπους (ΗΒ), Αργύρης Ελευθέριου (ΗΠΑ), Μιχάλης Χριστοδουλίδης (Αυστραλία & Νέα Ζηλανδία), Χριστόδουλος Κύρου-Τσακάλος (Ελλάδα), Νικόλ Κύρου (Καναδάς), Γαρυφαλιά Καπαρελιώτη (Νότια Αφρική), Παναγιώτης Καρασάββας (Υπόλοιπο της Αφρικής), Δανάη Χατζηπέτρου-Αυξεντίου (Υπόλοιπο της Ευρώπης).

Ο κ. Ττιούτον στην ομιλία του δήλωσε ότι είναι «μια απίστευτη τιμή να εκλεγεί Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ» και ευχαρίστησε την Αντωνία Μιχαηλίδη για την «εξαιρετική συμβολή και την υπηρεσία της προς τους νέους απόδημους Κυπρίους και για την εμπνευσμένη ηγεσία της ΝΕΠΟΜΑΚ».

Αναγνωρίζοντας τη συμβολή της στην οργάνωση, το συνέδριο ψήφισε να καταστήσει την Αντωνία Μιχαηλίδη επίτιμο πρόεδρο της ΝΕΠΟΜΑΚ, τίτλο που κατέχει και ο πρώην Πρόεδρος της οργάνωσης και νυν Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β. Χρίστος Καραολής.

Το συνέδριο παρείχε την ευκαιρία συζήτησης ευρείας ποικιλίας θεμάτων και τρόπων με τους οποίους η ΝΕΠΟΜΑΚ μπορεί να προωθήσει το έργο της για τη συγκέντρωση νεαρών Κυπρίων της διασποράς για την υποστήριξη του Προέδρου, της κυβέρνησής του, και γενικότερα της πολιτικής ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον αγώνα για μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ενημερώσεις από υπουργούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, από εκπρόσωπο οργανώσεων για τους αγνοούμενους, από τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, καθώς και από την ηγεσία του μητρικού οργανισμού ΠΟΜΑΚ και το PSEKA.

Υπήρχαν πολλαπλά παραγωγικά εργαστήρια με τον Επίτροπο Προεδρίας για τους Αποδήμους και Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Φώτη Φωτίου καθώς και εργαστήρια στα οποία οι εκπρόσωποι της ΝΕΠΟΜΑΚ σχεδίασαν νέες πρωτοβουλίες για τα επόμενα δύο χρόνια και συζήτησαν πώς να βελτιώσουν τα τρέχοντα προγράμματα του οργανισμού.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία/Λονδίνο
01/08/2018 13:06

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: