“Θα μπλοκάρουμε την κινεζική εξαγορά της εταιρίας εργαλείων Leifeld” λέει το Βερολίνο




Το Βερολίνο άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει τις νέες του εξουσίες για άσκηση βέτο σε εξαγορές γερμανικών επιχειρήσεων από ξένους επενδυτές στην περίπτωση της κινεζικής προσφοράς για την εταιρία εργαλείων Leifeld.

Νωρίτερα σήμερα, ο Γιοργκ Κόφλερ, που κατέχει ποσοστό πλειοψηφίας στην Leifeld, δήλωσε στο Reuters ότι η κινεζική Yantai Taihai εγκατέλειψε την προσπάθειά της να εξαγοράσει την εταιρία ενόψει του αναμενόμενου βέτο από τη γερμανική κυβέρνηση.

Η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε σε αυστηροποίηση των ελέγχων επί των ξένων επενδύσεων πέρυσι, ύστερα από μια σειρά πολύκροτων εξαγορών από κινεζικές εταιρίες που τροφοδότησαν τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις σε επίπεδο ασφαλείας από το αυξανόμενο ενδιαφέρον όρεξη που επιδεικνύει η Κίνα για ευρωπαϊκές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας.

«Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να δώσει εξουσιοδότηση για την άσκηση βέτο» δήλωσε κυβερνητική πηγή. «Αυτή η εξουσιοδότηση επιτρέπει την άσκηση βέτο στην εξαγορά εγχώριας εταιρίας από ξένη εταιρία για λόγους ασφαλείας».

Η Leifeld, που κατασκευάζει μεταλλουργικά εργαλεία που είναι απαραίτητα στον κλάδο της πυρηνικής ενέργειας, είναι ένα τυπικό παράδειγμα των τεχνικά προηγμένων μεταποιητικών εταιριών που αποτυπώνουν την επιτυχία της Γερμανίας ως παγκόσμιας εξαγωγικής υπερδύναμης.

Ο Κόφλερ επέκρινε την προθυμία του Βερολίνου να παρέμβει, λέγοντας ότι είναι υπερβολικές οι ανησυχίες για την ασφάλεια σε σχέση με το να επιτραπεί στην κινεζική Yantai να αποκτήσει ποσοστό στη γερμανική εταιρία. «Πιστεύουμε ότι αυτές οι ανησυχίες για την πολιτική ασφαλείας είναι αδικαιολόγητες», δήλωσε.

Θέλει επενδύσεις η Γερμανία, αλλά εμποδίζει την αγορά εταιρίας ηλεκτρισμού από την Κίνα

01/08/2018 15:04
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Βερολίνο, Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: