“Πυροσβεστική” πρωτοβουλία από την ΕΔΕΚ για να “σβήσουν οι φωτιές” στην Παιδεία




Μεσολαβητική προσπάθεια για εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης σε ότι αφορά την κρίση στον τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης αναλαμβάνει η ΕΔΕΚ, με τον Πρόεδρό της Μαρίνο Σιζόπουλο να δηλώνει πως αυτή πρέπει να στηρίζεται πάνω σε τρεις άξονες.

Ο κ. Σιζόπουλος είχε το μεσημέρι συνάντηση με τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ στις οποίες, είπε, μετέφερε την πρόθεση της ΕΔΕΚ να αναλάβει μια μεσολαβητική προσπάθεια προς την κατεύθυνση και του Υπουργείου και της Κυβέρνησης για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, “η οποία κατά την άποψή μας πρέπει να στηρίζεται πάνω σε τρεις άξονες”, όπως σημείωσε. Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικές οργανώσεις εξέφρασαν τη θέση πως οι τρεις αυτοί άξονες που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στους τρεις άξονες, ο κ. Σιζόπουλος, είπε πως ο πρώτος άξονας αφορά το ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας διάλογος για την εξεύρεση λύσης όσον αφορά την κάλυψη των αναγκών, έτσι ώστε να υπάρχει ομαλή έναρξη των εργασιών το νέο εκπαιδευτικό έτος.

Σε ότι αφορά τον δεύτερο άξονα επεσήμανε πως επί του παρόντος θα πρέπει να υπάρχει ένας παροπλισμός των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου και να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στις δυο πλευρές με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης τόσο προς όφελος των εκπαιδευτικών όσο και του εξορθολογισμού από την πλευρά tης Κυβέρνησης των οικονομικών δαπανών, αλλά με γνώμονα, ως επί το πλείστον, και των δυο πλευρών, το καλώς νοούμενο συμφέρον του δημόσιου σχολείου και κυρίως της εκπαίδευσης και των μαθητών.

Σε σχέση με τον τρίτο άξονα επεσήμανε την ανάγκη για άμεση έναρξη ενός εποικοδομητικού και καλά δομημένου διαλόγου ανάμεσα στις εκπαιδευτικές οργανώσεις και την Κυβέρνηση, κυρίως το Υπουργείο Παιδείας, με στόχο την ολοκλήρωση μιας σωστής, εύρυθμης και αποδοτικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η οποία να τεθεί στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, να καλύπτει ολόκληρο το φάσμα της παιδείας και να αρχίζει από την προδημοτική εκπαίδευση και να ολοκληρώνεται μέχρι την ανώτερη και την ανώτατη εκπαίδευση.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Σιζόπουλος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών εκπαιδευτικών οργανώσεων για τη συνάντηση και την ενημέρωση την οποία είχε η ΕΔΕΚ για τα τρέχοντα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η εκπαίδευση “με τον κίνδυνο τον οποίον ο καθένας αντιλαμβάνεται όσον αφορά την ομαλή λειτουργία των σχολείων από τον προσεχή Σεπτέμβριο”, όπως σημείωσε.

Μιλώντας εκ μέρους και των τριών εκπαιδευτικών οργανώσεων ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, ευχαρίστησε την ΕΔΕΚ και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρό της για τη συνάντηση, σημειώνοντας πως αυτή εστίασε στη σοβαρή κρίση που διέρχεται ο τομέας της δημόσιας εκπαίδευσης.

“Αυτό που επιχειρήθηκε από την πλευρά μας είναι να ενημερώσουμε πλήρως τον κ. Σιζόπουλο για όλα όσα έχουν διαμειφθεί από τις 2 Ιουλίου που έχει ξεσπάσει αυτή η σοβαρή κρίση μέχρι και σήμερα. Ενημερώσαμε επίσης για τις θέσεις μας. `Εχουμε επιδώσει συγκεκριμένο υλικό μέσα από το οποίο επιχειρούμε τεκμηριωμένα, με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, να δώσουμε απαντήσεις για όλα αυτά τα οποία θέτει η άλλη πλευρά και όλα αυτά τα οποία ακούγονται στο δημόσιο διάλογο”, είπε ο κ. Σωκράτους.

Ευχαρίστησε τον κ. Σιζόπουλο γιατί θα αναλάβει μια μεσολαβητική προσπάθεια στη βάση τριών αξόνων. Σημείωσε πως “είναι πραγματικά τρεις άξονες που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και βεβαίως θα αναμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής”.

“Ευχόμαστε για μια ακόμα φορά αυτή η προσπάθεια ή η όποια άλλη προσπάθεια να ευοδωθεί γιατί όλοι ενδιαφερόμαστε για το καλό της δημόσιας εκπαίδευσης. ‘Οσο και αν ακούγονται διαφορετικές απόψεις νομίζω ότι όλοι πρέπει τουλάχιστον να εστιάσουμε στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, μέσα από μια σωστή εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η οποία θα αξιολογηθεί σε κάποια στιγμή για να δούμε και τα αποτελέσματά της”, είπε ο κ. Σωκράτους.

Πρόσθεσε πως “εμείς ως εκπαιδευτικές οργανώσεις δηλώνουμε για μια ακόμα φορά την ετοιμότητά μας να συμμετέχουμε σε όλη αυτή την προσπάθεια όπως το έχουμε πράξει”.

Είπε ακόμη πως «δεν είμαστε απλώς μια συνδικαλιστική οργάνωση αλλά οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις, όπως ήδη το έχουμε πει πολλές φορές, είναι πάνω από όλα εκπαιδευτικοί εταίροι που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, με εμπειρία σημαντική, με επιστημοσύνη σημαντική, την οποία θέλουμε να προσφέρουμε για το καλό του τόπου και της δημόσιας εκπαίδευσης».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σωκράτους είπε πως «έχουμε διευθετήσει συναντήσεις με τα κόμματα τα οποία μας απέστειλαν σχετική πρόσκληση – απάντηση σε πρόσκληση που στείλαμε».

“‘Ήδη έχουμε δει το ΔΗΚΟ, το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ, το Κίνημα Οικολόγων. Με την Αλληλεγγύη βρισκόμαστε στο στάδιο διευθέτησης της συνάντησης και βεβαίως είμαστε στη διάθεση όποιου άλλου θα ήθελε να ενημερωθεί”, ανέφερε.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
10/08/2018 15:10

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: