“Καταπέλτης” για τη δωρεάν διάθεση μετοχών της Συνεργατικής, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης




Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) ότι η δωρεάν παραχώρηση μετοχών θα ήταν καταστροφική για τον Συνεργατισμό και παρά τα καμπανάκια για την επείγουσα ανάγκη άντλησης κεφαλαίων, το Υπουργείο Οικονομικών από «γινάτι, επιπολαιότητα και ερασιτεχνισμό» επέμενε στο εγχείρημα της δωρεάν παραχώρησης μετοχών, χάνοντας τον στόχο της άντλησης κεφαλαίων, δήλωσε ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης καταθέτοντας εκ νέου στην Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Ο κ. Μιχαηλίδης κατηγόρησε τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ότι «έλεγε δημόσια ψέματα», διότι απέκρυψε το ότι οι επόπτες απέρριψαν το θέμα της δωρεάν παραχώρησης μετοχών και εξήγησε πως το Υπουργικό Συμβούλιο δεν ενημερώθηκε για το ότι το θέμα αυτό είχε απορριφθεί από SSM.

«Την ώρα που το καράβι βούλιαζε, μέχρι και τον Μάιο του 2018, ακόμη έκαναν σημειώματα για το θέμα των δωρεάν μετοχών. Τα στοιχεία αυτά, πιστεύω, αποδεικνύουν ερασιτεχνισμό, επιπολαιότητα, ανικανότητα, γινάτι στον χειρισμό μια πολύ σοβαρής υπόθεσης, η οποία μπορεί να μην υλοποιήθηκε και άρα δεν είχε συνέπειες, αλλά από την άλλη πιστεύω ότι απόσπασε την προσοχή από το βασικό του στόχο που ήταν να βρουν κεφάλαια», είπε ο κ. Μιχαηλίδης καταθέτοντας για σχεδόν τρεισήμισι ώρες ενώπιον της Επιτροπής.

Ερωτηθείς από το μέλος της Επιτροπής, Γιώργο Χαραλάμπους, πώς δικαιολογεί την επιμονή αυτή, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε λέγοντας τα εξής: «Πιστεύω ήταν μια προσπάθεια να σώσουν το γόητρό τους που θεωρούσαν θα πληγεί εάν παραδεχθούν ότι η ιδέα τους ήταν λανθασμένη».

Ενδείξεις για κούρεμα από το 2016

Επικαλούμενος σημείωμα του επικεφαλής της Μονάδας Διαχείρισης της συμμετοχής του κράτους στον Συνεργατισμό, Διονύση Διονυσίου, προς τον Υπουργό Οικονομικών, τον Νοέμβριο του 2016 για μια συνάντηση με εκπροσώπους της Κομισιόν, είπε πως στο σημείωμα αυτό, αναφέρεται πως η Κομισιόν τους είπε πως αν υπάρξει ανάγκη για νέα κεφάλαια και η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο δεν είναι εφικτή ή και η Συνεργατική δεν είναι επενδυτικά ελκυστική τότε η μόνη επιλογή θα ήταν το κούρεμα καταθέσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Μιχαηλίδης, τον Ιούνιο του 2017, η Πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού Ντανιέλ Νουί έστειλε επιστολή καταγράφοντας τη διαφωνία της για την παραχώρηση δωρεάν μετοχών χαρακτηρίζοντας το όλο εγχείρημα ως επιβλαβές για την ΣΚΤ, εκφράζοντας την απογοήτευσή της για απαράδεκτα χαμηλούς στόχους. Η κ. Νουί, όπως είπε, μίλησε για κρίσιμη και επείγουσα ανάγκη εισαγωγής νέων κεφαλαίων και εμπειρογνωμοσύνης από θεσμικούς επενδυτές.

Στις 18 Αυγούστου του 2017, σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, ο κ. Διονυσίου ετοίμασε σημείωμα στον ΓΔ του ΥΠΟΙΚ ενόψει της συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου, ότι η Συνεργατική αντιμετωπίζει μεγάλο αριθμό προκλήσεων με πρώτη την εισαγωγή στο ΧΑΚ στη βάση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Δηλαδή η 1η πρόκληση είναι πώς θα υλοποιήσουν την απόφαση του Υπουργικού για δωρεάν παραχώρηση μετοχών. Τους είπε ο επόπτης γραπτώς ότι είναι καταστροφικό αυτό το πράγμα και έκανε σημείωμα του Υπουργού δύο μήνες μετά και του έλεγε ότι η πρώτη μας πρόκληση είναι πώς θα υλοποιήσουμε την απόφαση του Υπουργικού για δωρεάν μετοχές. Είναι αυτό που λέμε, ατού ο Γαβρίλης», είπε.

Τα «ψέματα» του ΥΠΟΙΚ

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι παρά το ότι ο επόπτης απέρριψε το ενδεχόμενο παραχώρησης δωρεάν μετοχών, ο Χάρης Γεωργιάδης δήλωνε μετά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου ότι η έκδοση νέου κεφαλαίου από τη ΣΚΤ για προσέλκυση θεσμικού επενδυτή προηγείται, δεν αναιρεί, δεν αποκαθιστά και θα καθυστερήσει την απόφαση της κυβέρνησης για παραχώρηση δωρεάν μετοχών και ότι δεν υπάρχει σύγκρουση με τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών ή τις απαιτήσεις που έθεσε η Κομισιόν.

«Είχε γράμμα από τον επόπτη που του έλεγε 1.000 λόγους γιατί να το ξεχάσει αυτό το πράγμα, είχε γράμμα από την ΚΤΚ και έλεγε ψέματα δημόσια ότι δεν έρχεται σε σύγκρουση με απαιτήσεις εποπτικών αρχών», είπε.

Ο Γενικός Ελεγκτής είπε πως ο Ευρωπαίος επόπτης, τους υποδείκνυε να εξεύρουν κεφάλαια μέχρι και 1 δις και αυτοί τον Ιανουάριο άρχισαν να αντιλαμβάνονται και να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

«Θεωρώ πως αυτή η σοβαρή καθυστέρηση στη λήψη μέτρων ήταν η βασική αιτία χρεωκοπίας του Συνεργατισμού», είπε.

Παραπλανήθηκε ο SSM

Ο κ. Μιχαηλίδης επικαλέστηκε επιστολή της κ. Νουί τον Νοέμβριο του 2017 με την οποία χαιρέτιζε το ότι το καλοκαίρι ακυρώθηκε η παραχώρηση δωρεάν μετοχών. «Την παραπλάνησαν και της είπε ο Υπουργός ή κάποιος άλλος ότι τελείωσε το θέμα των δωρεάν μετοχών, ενώ ο Υπουργός έστελνε στον Γενικό Εισαγγελέα νομοσχέδια για δωρεάν μετοχές και στον επόπτη έλεγαν ότι η ιδέα έχει κλείσει».

Το σημαντικό, κατά τον κ. Μιχαηλίδη, ήταν ότι η κ. Νουί στην ίδια επιστολή επιμένει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν θεσμικοί επενδυτές που να έχουν πόρους και εμπειρογνωμοσύνη, ενώ σημειώνει ότι η κατάσταση τους τελευταίους μήνες έχει επιδεινωθεί τόσο ως προς τη διακυβέρνηση όσο και ως προς τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις.

Στην ίδια επιστολή, είπε, υπάρχει και αναφορά ότι οι ελεγκτές εκφράζουν ανησυχίες ως προς την τήρηση της αρχής της συνεχιζόμενης δραστηριότητας (going concern) και συμβούλευσε την ετοιμασία πλάνου β’ σημειώνοντας ότι τα κεφάλαια που θα χρειαστούν θα πρέπει αρκετά πάνω από τα €200 εκατομμύρια που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Η πρώτη ένδειξη των προθέσεων του SSM δίνεται στις 3 Ιανουαρίου 2018 με σημείωμα του κ. Διονυσίου προς τον ΥΠΟΙΚ για τον επιτόπιο έλεγχο του SSM. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη στη επιστολή είχε αναφερθεί ότι «ο έλεγχος θα καταδείξει πως η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ’ ότι δείχνουν τα στοιχεία και ότι η προσπάθεια εξεύρεσης επενδυτή θα αποτύχει» και ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες προδιαγράφονται μεταξύ μισού και ενός δις.

«Αυτός που πριν 10 μέρες ετοίμαζε σημείωμα προς το Υπουργικό Συμβούλιο ότι όλα βαίνουν καλώς», πρόσθεσε.

Ανεπάρκεια που δεν περιγράφεται

Παράλληλα, παρά τις εξελίξεις, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε τηλεοπτικές παρουσίες του Γενικού Διευθυντή της ΣΚΤ Νικόλα Χατζηγιάννη ότι ο Συνεργατισμός πέτυχε τους επιχειρησιακούς του στόχους και ότι τα κεφάλαια θα χρειαστούν μόνο αν αποφασίσουν οι ίδιοι να επισπεύσουν τον ορίζοντα διαχείρισης των ΜΕΧ.

Ερωτηθείς από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Γεώργιο Αρέστη αν αυτό ήταν ψέμα, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε λέγοντας ότι «εάν ο ΓΔ της Συνεργατικής την ώρα που τους έλεγαν για κεφάλαια μισό έως ένα δις, την ώρα που οι ελεγκτές τους προβληματίζονταν, αν αυτός θεωρούσε ότι δεν είχαν ανάγκη για νέα κεφάλαια και θα χρειαστούν μόνο αν αλλάξουν το πλάνο τους για τα ΜΕΧ σημαίνει ότι μιλάμε για ανεπάρκεια που δεν περιγράφεται».

Δεν αμφισβητήθηκαν οι ακραίες παραδοχές

Σύμφωνα πάντα τα όσα ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών διαμαρτυρήθηκε με επιστολή του προς την ΚΤΚ «για ακραίες παραδοχές» εκ μέρους του SSM, η Διοικητής της ΚΤΚ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη σε επιστολή της στην ΣΚΤ στις 13 Μαρτίου 2018 ανέφερε ότι ο SSM είχε εκ των προτέρων αποστείλει τις παραδοχές και ότι στη συνάντηση με τον επικεφαλής του κλιμακίου του SSM «οι παρόντες αξιωματούχοι της τράπεζας δεν εξέφρασαν οποιαδήποτε επιφύλαξη ή αντίθεση προς τις παραδοχές, προκαλώντας και την έκπληξη του ιδίου».

«Θα ανέμενα», προσθέτει η Διοικητής της ΚΤΚ, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, «ότι θα γινόταν μια προετοιμασία, ούτως ώστε να γινόταν μια εποικοδομητική συζήτηση με στόχο τον προβληματισμό του επικεφαλής του κλιμακίου πριν την ετοιμασία και την υποβολή από μέρους σας μιας πιο λεπτομερούς ανάλυσης». Η κα. Γιωρκάτζη είπε ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, πως η αλλαγή των παραδοχών εκ των υστέρων καθίσταται δύσκολη, αφού θα πρέπει να τεκμηριωθεί η αλλαγή της θέσης του κλιμακίου στα αρμόδια όργανα του SSM.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής, η κα. Γιωρκάτζη είπε πως «κάποιες από τις παραδοχές που μπορεί να είναι όντως ακραίες, η ΚΤΚ πριν την έναρξη του επιτόπιου ελέγχου σας είχε προειδοποιήσει για ενδεχόμενες ακραίες παραδοχές ως αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης ενεργειών εκ μέρους της τράπεζας, που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για διαφοροποίηση των παραδοχών αυτών ή τουλάχιστον να δημιουργήσουν το υπόβαθρο για τεκμηριωμένη αμφισβήτηση τους τόσο από τη ΣΚΤ όσο και από την Κεντρική. Δυστυχώς δεν λήφθηκαν υπόψη καθόλου οι προειδοποιήσεις αυτές, επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα του επιτόπιου ελέγχου για τις αδυναμίες στην εταιρική διακυβέρνηση».

Ο Ν. Χατζηγιάννης και η Αλταμίρα

Για την επιλογή της Αλταμίρα για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) της ΣΚΤ, την οποία χαρακτήρισε ως «μεμπτή και απαράδεκτη», ο κ. Μιχαηλίδης καταλόγισε ευθύνες στον Νικόλα Χατζηγιάννη, διότι οι χειρισμοί του είχαν ως αποτέλεσμα η ΣΚΤ να περιοριστεί με μία μόνη επιλογή, δηλαδή την Αλταμίρα, παρά να εξετάσει και άλλους εξειδικευμένους οίκους.

«Αυτό που φαίνεται είναι ότι ο κ. Χατζηγιάννης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να οδηγηθεί η ΣΚΤ έχουσα ως μόνη επιλογή στη λειτουργία πλατφόρμας με την Αλταμίρα και για το ρόλο του αυτό υπάρχουν αρνητικά σχόλια στη συνεδρία της Επιτροπείας, περιλαμβανομένου και από τον τότε Πρόεδρο τον κ. Ταουσιάνη», είπε.

Ανέφερε ότι βάσει στοιχείων η Αταλμίρα δεν πετυχαίνει στους στόχους της, αφού επικαλέστηκε σημείωμα του κ. Διονυσίου, τον Μάιο του 2018, ότι η μείωση των ΜΕΧ εβρίσκετο εκτός στόχου κατά €320 εκατ, ενώ τα δε δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών παρουσίαζαν υστέρηση €660 εκατ.

Καταλόγισε ευθύνες και στον Χάρη Γεωργιάδη για την έγκριση της συμφωνίας με την Αλταμίρα, αφού η συμφωνία είχε εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, που είναι το κράτος.

«Δεν θεωρώ ότι η ευθύνη του ΥΠΟΙΚ είναι για την τελική έγκριση, αλλά γιατί μέσω του Διονυσίου γνώριζε πολύ καλά τα τεκταινόμενα, θεωρώ ότι θα έπρεπε να παρέμβει σε αυτά που τεκταίνονταν. Η τελική έγκριση που έδωσε καταδεικνύει ότι θα μπορούσε να είχε λόγο», είπε.

Πειθαρχική έρευνα κατά του Χατζηγιάννη από Τράπεζα Κύπρου

Όπως είπε, ενώ το 2013 «επελέγη από τον ΥΠΟΙΚ ως μέλος της Επιτροπείας της ΣΚΤ και με την συγκατάθεση του Υπουργού ανέλαβε και πρόεδρος της επιτροπείας», την ίδια περίοδο βρισκόταν σε εξέλιξη πειθαρχική έρευνα κατά του κ. Χατζηγιάννη πριν παραιτηθεί από την Τράπεζα Κύπρου.

Ερωτηθείς από τον κ. Αρέστη, είπε πως είναι αξιόπιστη πληροφορία αλλά όχι από τον Μάριο Κληρίδη.

Αμοιβή στον Διονυσίου από τη ΣΚΤ

Παράλληλα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία επιβεβαίωσε πως ο κ. Διονυσίου, υπάλληλος του ΥΠΟΙΚ πληρώνεται και από τη ΣΚΤ ως αμοιβή για την παρουσία του στις συνεδρίες της Επιτροπείας ως παρατηρητής. Ο ίδιος απάντησε στους λειτουργούς της Υπηρεσίας ότι παίρνει την χαμηλότερη αντιμισθία των μελών της Επιτροπείας.

«Αυτός τον οποίο ο νομοθέτης τον έταξε αρμόδιο να δίνει εγκρίσεις στην Επιτροπεία του δίνουμε κάθε χρόνο μπαξίσι €25.000, πέραν του μισθού του», είπε, προσθέτοντας πως ο ίδιος έπαιρνε, πέραν από τον μισθό του και το επίδομα της ΣΚΤ, επιδόματα από το Υπουργείο και συγκεκριμένα το 2014 πήρε το €6.000 μικτά, το 2015 €5.754 το 2016 €11.000 μικτά.

Διαγραφές δανείων και άλλες παραχωρήσεις σε 54 πρόσωπα

Τέλος, ο κ. Μιχαηλίδης επικαλέστηκε επιστολή του τότε Διευθυντή Διαχείρισης Καθυστερήσεων της ΣΚΤ Βαρνάβα Κουρουνά τον Δεκέμβριο του 2015 προς το ΥΠΟΙΚ με το οποίο ζητούσε έγκριση για αναδιαρθρώσεις δανείων.

Όπως είπε, πρόκειται για κατάλογο 54 προσώπων, που περιλάμβανε κοινοτικά συμβούλια, Δήμους και πολλά φυσικά πρόσωπα όπως είπε. Ο κατάλογος αυτός, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε Γενικός Ελεγκτής, αφορούσε διαγραφές, αναδιαρθρώσεις, περιόδους χάριτος και άλλες ρυθμίσεις για τις οποίες ζητήθηκε έγκριση από το ΥΠΟΙΚ, κάτι που, όπως είπε έρχεται σε αντίθεση με την αρχή ότι το κράτος δεν εμπλέκεται στην διαχείριση του Συνεργατισμού.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ, Λευκωσία
27/08/2018 14:10

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: