Προσωπική επίθεση Τσαβούσογλου στον Τραμπ: Μας χρησιμοποιεί λόγω των εκλογών στις ΗΠΑ




Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε σήμερα τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τρούμπ ότι δεν έκανε ειλικρινή βήματα για να ξεπεράσει την τελευταία ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Υποστήριξε ρίχνοντας και άλλο λάδι στη φωτιά των τουρκοαμερικανικών σχέσεων, ότι ο Αμερικανός πλανητάρχης χρησιμοποιεί την ένταση προς όφελός του για τις επικείμενες μεσοπρόθεσμες εκλογές στις ΗΠΑ, γράφει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Χουρριέτ.

  • “Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να λύσουν αυτά τα προβλήματα. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα θέματα στις εκλογές “, δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του Ίβιτσα Ντάτσιτς, στη νότια επαρχία της Αττάλειας.

“Αλλά δεν έχουμε προβλήματα με τους πολίτες των ΗΠΑ που έχουν αρχίσει να βλέπουν την πραγματικότητα. Θα πρέπει να είναι ο αμερικανικός λαός που θα δώσει την απαραίτητη απάντηση, όχι εμείς, “πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.

Ο κ. Τσαβούσογλου επέκρινε την Ουάσιγκτον, δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι “κατά της επιβολής” και “προτιμά τη διπλωματία για την επίλυση των προβλημάτων”, ενώ η Αμερική “προτιμά τις απειλές “.

“Τους είπα ότι δεν θέλουν να λύσουν αυτά τα προβλήματα και ότι τα χειραγωγούν για τις εγχώριες πολιτικές ανησυχίες τους. Τους είπα ότι θέλουν να το παρατείνουν μέχρι τις εκλογές. Είναι αδύνατο να εξηγήσουμε αυτή τη στάση τους ενάντια σε μια τόσο εποικοδομητική στάση» (από την Τουρκία εννοεί), τόνισε.

  • Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε επίσης ότι η κοινοπραξία του Lockheed Martin F-35 Lightning Joint Strike Fighter (JSF) θα συνεχιστεί καθώς η προσωρινή αναβολή της παράδοσης των αεροπλάνων “δεν θα φέρει ενεργό περιορισμό”.

«Δεν είναι μια διαδικασία που ένα κόμμα μπορεί να το εγκαταλείψει λέγοντας ότι« η Τουρκία πρέπει να βγει από αυτό». Η Τουρκία μπορεί να πει ότι δεν θα είναι πλέον μέρος, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο. Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο όλοι συνεργάζονται και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται”, ανέφερε.

Οι Αμερικανοί νομοθέτες, ως γνωστόν, απαγόρευσαν προσωρινά την παράδοση των F-35 στην Τουρκία, στις 13 Αυγούστου, προκαλώντας κριτική από την Άγκυρα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, τα σχόλιά του κ. Τσαβούσογλου έρχονται σε μια εποχή που η Τουρκία και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ταραγμένες  σχέσεις μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον σε δύο κυβερνητικούς υπουργούς και μετά τον διπλασιασμό των δασμών για το αλουμίνιο και το χάλυβα επειδή ο κ. Ερντογάν δεν απελευθέρωσε τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες τρομοκρατίας και κατασκοπείας στην Τουρκία.

Οι κίνδυνοι για την Ελλάδα: Ο Τραμπ δεν μπορεί να αντέξει ένα εκκολαπτόμενο Σαντάμ ή Καντάφι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: