Προς Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας: Οι Ρωσόφωνοι θα παραμείνουν στο Πατριαρχείο της Μόσχας




ΤΟΥ ΑΡ. ΒΙΚΕΤΟΥ

Μετά από περίπου 28 χρόνια το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως φαίνεται ότι θα προχωρήσει στην παραχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποκατασταθεί η εκκλησιαστική ενότητα στην χώρα.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Γαλλίας, Εμμανουήλ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε στο Πατριάρχη Κύριλλο ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι ανάλογες διεργασίες.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ακόμη σχίσμα, αλλά να ενώσουμε την Εκκλησία», τόνισε. Επίσης, πρόσθεσε ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν απειλεί ουδένα και δεν απειλείται από ουδένα».

  • Από όσα λέχθηκαν δημοσίως συνάγεται, όπως είπε έγκυρη πηγή, ότι η Αυτοκεφαλία θα αφορά τους Ουκρανούς Ορθοδόξους , ενώ οι ρωσόφωνοι Ουκρανοί θα υπάγονται εκκλησιαστικά στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Οι δύο Προκαθήμενοι είχαν συνομιλία δύο ωρών, στην οποία ήταν παρόντες οι Μητροπολίτες Γαλλίας, Εμμανουήλ, και Βολοκολάμσκ, Ιλαρίων.

Ο κ. Κύριλλος δεν έκανε δηλώσεις, μετά τις συνομιλίες στο Φανάρι, αλλά μίλησε λακωνικά στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης, ότι η συνάντηση «πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλή ατμόσφαιρα». Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί επί της ουσίας των διαμειφθέντων . Πρόσθεσε μόνον ότι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη είχαν «μια αδελφική συνάντηση, χωρίς ατζέντα».

Κατά την υποδοχή του Πατριάρχη Μόσχας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καλωσόρισε εγκάρδια τον κ. Κύριλλο και τόνισε:

«Πιστεύουμε στον διάλογο, διότι, όταν οι πολιτικοί ηγέτες δια του διαλόγου προσπαθούν να επιλύσουν τα προβλήματα των χωρών τους, πολύ περισσότερο εμείς οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτό το όργανο του διαλόγου, το θεόσταλτο για να λύνουμε τα υπάρχοντα προβλήματα».

Ο Πατριάρχης Μόσχας συμφώνησε και σημείωσε:

«Πολύ σωστά αναφερθήκατε στον διάλογο και το διατυπώσατε με πολύ ωραία λόγια, όμως φρονώ ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του διαλόγου, που διεξάγουν οι πολιτικοί, με τον διάλογο που διεξάγουμε εμείς. Στον διάλογο των πολιτικών ο καθένας υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του, ο διάλογος όμως εντός της Εκκλησίας είναι διαφορετικός, είναι πνευματικός».

  • Στο Φανάρι η τουρκική Αστυνομία είχε πάρει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας , ενώ ο Πατριάρχης Κύριλλος προσήλθε με λιμουζίνα και τους σωματοφύλακες του.

Διαφώνησε με τον Πατριάρχη Μόσχας: Ο Βαρθολομαίος δίνει αυτοκέφαλο στην Ουκρανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: