Πράσινο φως για τα εργασιακά από την ιταλική γερουσία: “Απογοητευμένη” δηλώνει η Αριστερά




Η ιταλική γερουσία ενέκρινε τον νέο νόμο για τα εργασιακά με 155 ψήφους υπέρ, 125 κατά και μια αποχή. Μετά από τη θετική ψήφο της Bουλής, την περασμένη εβδομάδα, πρόκειται για το οριστικό «ελεύθερο» του κοινοβουλίου.

«Είναι ένας νόμος που βάζει στο επίκεντρο τον πολίτη, τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους χωρίς μόνιμη δουλειά», δήλωσε ο υπουργός εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο.

Μεταξύ των άλλων, η νέα δέσμη μέτρων προβλέπει την απαγόρευση διαφήμισης των τυχερών παιγνίων, με μόνη εξαίρεση το Εθνικό Λαχείο της Ιταλίας, και την παράταση τη ισχύος -και για το 2019- των φορολογικών ελαφρύνσεων για τους επιχειρηματίες που προσλαμβάνουν, με μόνιμο συμβόλαιο, εργαζόμενους μέχρι τριάντα πέντε ετών.

Σε ότι αφορά την χρήση των λεγόμενων «κουπονιών», θα μπορούν να καλύπτουν το πολύ μια περίοδο δέκα ημερών, για απασχόληση εργαζομένων στον τουριστικό και γεωργικό τομέα. Από τον νέο νόμο, τελικά, αφαιρέθηκε η αρχική αύξηση των ενσήμων που υποχρεούνται να καταβάλουν οι οικογένειες που απασχολούν οικιακές βοηθούς για τη φροντίδα ηλικιωμένων. Οι δε ιδιοκτήτες πρατηρίων βενζίνης, από την πρώτη Ιανουαρίου του 2019 θα είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν ηλεκτρονική απόδειξη για κάθε συναλλαγή με πελάτη.

Η ιταλική αριστερά, όμως, εξέφρασε την απογοήτευσή της, διότι στην δέσμη μέτρων δεν περιέχεται η κατάργηση του νόμου της κυβέρνησης του Ματτέο Ρέντσι, με τον οποίο διευκολύνθηκαν οι απολύσεις εργαζομένων, και στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει βάσιμη αιτία.

07/08/2018 22:57
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη
Ρώμη, Ιταλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: