Όταν οι ναζί έκαιγαν τα βιβλία: Οι ιδέες και τα μηνύματά τους θα φτάνουν στους ανθρώπους




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ

Το βράδυ της 10ης Μαΐου 1933 η φωτιά έκαιγε στο πλακόστρωτο κοντά στην όπερα του Βερολίνου. Αμαξάκια γεμάτα βιβλία κατέφταναν συνεχώς και οι στρατιώτες τα έριχναν στην πυρά. Οι περαστικοί έριχναν μια ματιά και συνέχιζαν.

Ώρες αργότερα υπολογίζεται πως κάηκαν περισσότερα από 2.000 βιβλία συγγραφέων, που είχαν μπει στο στόχαστρο του ναζιστικού καθεστώτος. Παρόμοιο σκηνικό στήθηκε και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας.

  • Η καύση των βιβλίων έσπειρε τον τρόμο μεταξύ των συγγραφέων που είχαν αντιληφθεί πού πήγαιναν τα πράγματα και αναζήτησαν καταφύγιο στο εξωτερικό. «Από εκείνη τη στιγμή κανένας δεν είχε πια ψευδαισθήσεις», είπε η Ιρμέλα φον ντερ Λίχε. Οι εξελίξεις τούς δικαίωσαν όταν αποκαλύφθηκαν οι θηριωδίες του ναζιστικού καθεστώτος.

Πριν από μερικές μέρες μια ομάδα ακροδεξιών επιτέθηκε στο βιβλιοπωλείο Bookmarks στο Λονδίνο. Όπως είπαν οι εργαζόμενοι, μια ντουζίνα ατόμων εισέβαλαν μέσα φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα και στη συνέχεια προσπάθησαν να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ζημιές σκίζοντας βιβλία και καταστρέφοντας τους πάγκους και τις βιβλιοθήκες. Ένας από τους επιτιθέμενους φορούσε μπλουζάκι με τον Ντόναλντ Τραμπ και ένα καπέλο με το σύνθημα «Κάντε τη Βρετανία μεγάλη ξανά», προσαρμόζοντας έτσι το σύνθημα του Αμερικανού Προέδρου.

  • Η σύγκριση ανάμεσα στην καύση των βιβλίων το 1933 και την επίθεση σε ένα βιβλιοπωλείο το 2018 ενδεχομένως να είναι άνιση. Παρόλα αυτά, είναι αδύνατον να μη γίνουν παραλληλισμοί. Όταν μια ομάδα ακροδεξιών επιτίθεται εναντίον ενός χώρου που πουλάει βιβλία, δεν μπορεί κάποιος παρά να θυμηθεί την προειδοποίηση του Χένριχ Χάινε ο οποίος υποστήριξε πως «εκεί όπου καίνε βιβλία, μία μέρα θα καίνε και ανθρώπους».

Τα βιβλία μπαίνουν στο στόχαστρο γιατί διακινούν ιδέες. Γιατί μπορούν να αφυπνίσουν τους αναγνώστες, να τους μάθουν να σκέφτονται διαφορετικά και να έχουν κριτική σκέψη. Ένα βιβλίο μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση και αυτό ακριβώς είναι που τρέμουν οι σκοταδιστές και όσοι μισούν τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό.

Όπως ακριβώς έχει διαπιστώσει η συγγραφέας Χέλεν Κέλερ αμέσως μετά την επίθεση στο Bookmarks, «μπορεί να κάψετε τα βιβλία μου και τα βιβλία άλλων, αλλά οι ιδέες και τα μηνύματά τους θα συνεχίσουν να φτάνουν σε εκατομμύρια ανθρώπους».

*E-mail: [email protected] Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Το απίστευτο ατόπημα του ΟΑΣΕ: Το “γλωσσάρι” της ντροπής πρέπει να ακυρωθεί εδώ και τώρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: