Ως πότε οι πολιτικοί μας θα σκύβουν το κεφάλι; Απαιτείται Στρατηγική, Πατρίδα, Περηφάνεια!




Του Δρ. ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ, Νέα Υόρκη

Αρχίζει το ματς! Η Ελληνική ομάδα νωχελική. Μέχρι να καταλάβεις τι γίνεται, η άλλη ομάδα είναι 20 πόντους μπροστά. Μένουν πέντε λεπτά. Δεν υπάρχει σωτηρία λες. Κι όμως, το ξέσπασμα κάποιου Έλληνα παίκτη συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους. Και νάσου, το ματς γύρισε, τέλειωσε με νίκη!

Πόσες φορές μας έτυχε να δούμε κάτι τέτοιο σε ματς των Ελληνικών ομάδων; Γιατί όμως; Τι είναι εκείνο που κάνει την ελληνική ψυχή διαφορετική από άλλους λαούς; Γιατί περιμένουμε να γκρεμιστούμε για να αντιδράσουμε;

Σύμφωνα με μελέτες, ο κάθε λαός κουβαλά στο DNA του στοιχεία της ιστορίας του. Π.χ., αν προσέξει κανείς την πλειοψηφία των Γερμανών, θα δει ότι περπατάνε και βλέπουν ψηλά, αγέρωχα και περήφανα. Γιατί; Επειδή μέσα από τα χρόνια, η “φιλοσοφία Χίτλερ” να κατακτήσουν τον κόσμο, τους έμαθε να έχουν το κεφάλι ψηλά. Με την πιο σύγχρονη ιστορία τους, ως οι πρωτοπόροι οικονομικά Ευρωπαίοι, να “καλλιεργεί” το ψηλό κεφάλι!

  • Πάμε τώρα σε ένα άλλο κεφάλι, το δικό μας. Με 400 χρόνια τουρκικής σκλαβιάς για την Ελλάδα, και με τους Έλληνες Κύπριους επίσης υπό τον ζυγό των Άγγλων και μετά των Τούρκων, τα κεφάλια “έμαθαν” να σκύβουν. Αν έχουμε την υπομονή και την “ειλικρίνεια” να δούμε συμπατριώτες μας στο δρόμο, θα διακρίνουμε αυτό το χαρακτηριστικό.

Τι κάναμε για να αλλάξουμε αυτή την νοοτροπία; Ποιοι μπήκαν μπροστά για να αλλάξουν την κατήφεια του Έλληνα και του Κύπριου; Ποιες στρατηγικές ακολουθήθηκαν για να ανέβει το γόητρο των Ελλήνων και κατ’ επέκταση το κεφάλι; Έχω την εντύπωση πως μόνο η Παπαρίζου και ο αθλητισμός κατάφεραν κάτι τέτοιο στην σύγχρονη Ελληνική ιστορία. Ενώ στην πολιτική σκηνή, κατά την άποψη μου, κάτι τέτοιο επιτεύχθηκε μόνο από τον αείμνηστο Τάσο Παπαδόπουλο με το περήφανο ΟΧΙ (στο ξεπούλημα της Κύπρου) το 2004!

Κάποια ενδεικτικά παραδείγματα:

Ελλάδα
“Θα σχίσουμε τα Μνημόνια”. Το ΟΧΙ γίνεται ΝΑΙ σε μια μέρα. Πάλι κάτω το κεφάλι!

“Δεν θα δεχτούμε σύνθετη ονομασία για το Μακεδονικό”. Η σύνθετη ονομασία ξαναδίνει μια στο κεφάλι και του προκαλεί διάσειση.

Κύπρος
“Δεν θα δεχτούμε κούρεμα καταθέσεων”. Τελικά κουρεύτηκαν και τα κεφάλια μαζί με τις καταθέσεις.

“Δεν θα ανεχτούμε ξένους στρατούς και εγγυήσεις σε μια σύγχρονη πατρίδα”. Μετά το “διάλειμμα για διαφημίσεις” στο Γκραν Μοντανά, τρέμω στην ιδέα αποδοχής της κατοχικής Τουρκίας ως μέρος μιας λύσης (σχετικό άρθρο ΕΔΩ). Μια λύση που θα ισοδυναμεί με κόψιμο κεφαλιού και όχι απλά σκυφτού κεφαλιού!

Που πάμε; Που παίρνουν οι πολιτικοί το λαό; Πώς ερμηνεύουν οι (ίδιοι) πολιτικοί μας τις έννοιες στρατηγική, πατρίδα, περηφάνεια; Όπου “στρατηγική” είναι ο τρόπος να νιώσει περήφανη η πατρίδα και να μάθει επιτέλους να “περπατάει” με το κεφάλι ψηλά; Έτσι, όπως βλέπουμε τους αρχαίους προγόνους μας στις φωτογραφίες; Γιατί δεν αρκεί να λέμε από που προερχόμαστε. Οι ξένοι γελάνε μαζί μας, ας το πάρουμε χαμπάρι. Μας “συγχαίρουν” επειδή τους λέμε σταθερά “yes sir” και μετά σκάνε στα γέλια. Αν θέλουμε να κόψουν το γέλιο και να γελάσουμε (επιτέλους) κι εμείς, καλά κάνουν οι πολιτικοί μας να καταλάβουν την “πολιτική” μας κατάντια και να κτίσουν πάνω στο πιο πάνω τρίπτυχο:

Στρατηγική – Πατρίδα – Περηφάνεια!

Υ.Γ. Κάποιος “Καμπούρης” θα βρεθεί να τα βάλει με τα θηρία (Ευρωμπάσκετ 1987). Κι αν δεν βρεθεί κάποιος πολιτικός, ο λαός θα βάλει την καμπούρα του να σώσει μόνος το γόητρο του. Δεν γίνεται, λίγη ώρα έμεινε να τελειώσει το ματς!

Dr. Nicos Antoniades
Adjunct Assistant Professor
City University of New York (CUNY) / College of Staten Island (CSI)
Political Marketing Consultant
Editor ikypros.com and LA Voice
https://www.linkedin.com/in/nicolaosantoniades/

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Είναι κοντά σε παραίτηση ο Πρόεδρος Τραμπ; Η “προφητεία” του είρωνα Τσαβούσογλου…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: