Όροι της Τουρκίας για τις συνομιλίες: Ζητά χρονοδιάγραμμα, συζήτηση εναλλακτικών σεναρίων




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Άγκυρα διαμηνύει πως για να συναινέσει στην επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό θα πρέπει να ικανοποιηθούν τουλάχιστον δύο όροι, που θέτει. Φαίνεται δε πως αυτοί οι όροι έχουν καταγραφεί και από την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το καθεστώς Ερντογάν θέτει δύο ζητήματα με τρόπο, που προδήλως μπορούν να θεωρηθούν ως δικοί του όροι για την επανέναρξη συνομιλιών.

Πρώτο, καθορισμός χρονοδιαγράμματος κατάληξης των διαπραγματεύσεων που θα αρχίσουν.

Δεύτερο, να περιληφθούν στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων κι άλλα ζητήματα, τα οποία η Άγκυρα παρουσιάζει ως εναλλακτικά σενάρια για την επίτευξη συμφωνίας. Η Άγκυρα θεωρεί πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η συζήτηση στην ίδια βάση μετά την κατάρρευση της Πενταμερούς Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τις τελευταίες επισκέψεις του στα κατεχόμενα έθεσε προς συζήτηση τη λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Τουρκία έχει διατυπώσει και την άποψη που περιλαμβάνει τα δύο σενάρια σε ένα. Δηλαδή, συμφωνία για συνομοσπονδία και εάν αποτύχει, να προχωρήσουν σε δύο κράτη. Ο Τσαβούσογλου και η τουρκική πλευρά ισχυρίζονται ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στα πλαίσια βολιδοσκόπησης έθεσε το ερώτημα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη εάν υπάρχουν άλλες σκέψεις σε σχέση με τη βάση της λύσης, ο τελευταίος ήταν αρνητικός. Τη ρώτησε εάν η ίδια έχει κάποιες σκέψεις και πήρε αρνητική απάντηση.

Την ίδια ώρα, προβληματισμός και ανησυχία υπάρχει στη Λευκωσία για δύο ζητήματα. Το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχει έντονη άποψη για να αλλάξει ο ρόλος της Ειρηνευτικής Δύναμης, από στρατιωτική να μετατραπεί σε αστυνομική. Την ίδια ώρα το καθεστώς της ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνδέεται με την πρόοδο ή μη στο Κυπριακό. Γι’ αυτό και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ζητήσει ενδιάμεση έκθεση από τον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες.

Το άλλο ζήτημα είναι εκείνο των νέων ερευνών, τους επόμενους μήνες, από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Εκείνο που απασχολεί την Κυβέρνηση είναι η αντίδραση της Τουρκίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: