Ομάδα ψυχολόγων θα συνδράμει τους Κύπριους πυροσβέστες που έδωσαν τη μάχη στο Μάτι




Στα πλαίσια κοινωνικής προσφοράς και θέλοντας να συμβάλλει ουσιαστικά στον απόηχο των φονικών πυρκαγιών στην Αττική. ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου (ΣΨΚ) σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου, κοινωνικό εταίρο του ΣΨΚ, και το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου προσέφεραν εξειδικευμένη ομάδα ψυχολογικής αποσυμπίεσης για πυροσβέστες που έλαβαν μέρος στην κυπριακή αποστολή στις πυρόπληκτες περιοχές.

Ανακοίνωση του ΣΨΚ αναφέρει ότι η δράση αποτελεί μέρος της κοινωνικής πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο Σύνδεσμος το 2017 για τη σταδιακή αντιμετώπιση του διαπιστωμένου κενού συντονισμένης ψυχοκοινωνικής ανταπόκρισης μετά από κρίσιμα συμβάντα στην κοινότητα.

Η ομάδα ψυχολογικής αποσυμπίεσης διεξάχθηκε με επιτυχία στις 9 Αυγούστου 2018 στους χώρους της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) στην Κοφίνου και προσφέρθηκε αφιλοκερδώς από την εγγεγραμμένη κλινική ψυχολόγο του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Ανθή Λούτσιου η οποία συντονίζει και την Ειδική Επιτροπή του ΣΨΚ για «Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη Μετά από Κρίσιμα Συμβάντα στην Κοινότητα».

Η δράση έγινε σε επίπεδο πιλοτικής εφαρμογής πρωτοκόλλου διαδικασιών για ψυχολογική αποσυμπίεση προσωπικού πρώτης γραμμής το οποίο δημιουργήθηκε βάση βέλτιστων πρακτικών από προσωπικό του κλινικού τομέα του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Σκοπός είναι να γίνουν οι όποιες απαραίτητες προσαρμογές στο πρωτόκολλο παρέμβασης για να μπορεί να αξιοποιηθεί ευρύτερα η διαδικασία στο μέλλον από ενδιαφερόμενες υπηρεσίες και άλλους φορείς.

Ο ΣΨΚ συγχαίρει όλες τις υπηρεσίες και τους εθελοντές που συνέλαβαν στην κυπριακή αποστολή για παροχή βοήθειας και αλληλεγγύης στις πυρόπληκτες περιοχές στην Αττική. Χαιρετίζει επίσης την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 31 Ιουλίου 2018 για επικαιροποίηση των μελετών για θέματα διαχείρισης κρίσιμων συμβάντων. Ταυτόχρονα επιθυμεί να αναδείξει και τη σημασία για συμπερίληψη στρατηγικού σχεδιασμού που αφορά την ψυχοκοινωνική ανταπόκριση σε επίπεδο κοινότητας, περιλαμβανομένης και της ψυχολογικής αποσυμπίεσης για όλο το προσωπικό της πρώτης γραμμής.

Είναι ύψιστης σημασίας ο στρατηγικός σχεδιασμός της ψυχοκοινωνικής ανταπόκρισης να γίνει με επιστημονικότητα, βέλτιστες και σύγχρονες πρακτικές, και αποτελεσματικά πρωτόκολλα προς αποφυγή άσκοπης προληπτικής δράσης ή/και επιζήμιας επίδρασης σε άτομα που βρίσκονται σε ρίσκο, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου αναφέρει ότι έχει την ετοιμότητα να συμβάλει στο στρατηγικό σχεδιασμό του κράτους για διαχείριση κρίσιμων συμβάντων στην κοινότητα τόσο με εμπειρογνωμοσύνη όσο και με επιστημονικά πρωτόκολλα για ψυχοκοινωνική ανταπόκριση.

Επιπρόσθετα έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του κράτους αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που αφορούν τη δημιουργία ψυχοεκπαιδευτικού υλικού και επαγγελματική κατάρτιση τόσο μη εξειδικευμένων εθελοντών για ψυχικές πρώτες βοήθειες σε πρωτοβάθμιο επίπεδο όσο και ειδικών ψυχολόγων με εξειδικευμένες κλινικές δεξιότητες στη διαχείριση κρίσεων σε δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο.
Ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου καλεί ξανά ενδιαφερόμενα άτομα, κοινωνικούς εταίρους, οργανωμένα σύνολα εθελοντών, και κοινωφελείς χρηματοδότες που επιθυμούν να συμπράξουν στη διαμόρφωση δικτύου συνεργασίας σε μια από κοινού προσπάθεια για ψυχοκοινωνική ανταπόκριση μετά από κρίσιμα συμβάντα στην κοινότητα, να επικοινωνήσουν με τη συντονίστρια της Ειδικής Επιτροπής του Συνδέσμου στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

ΚΥΠΕ
10/08/2018 21:21

Βελτίωση στις ανασκαφές για τους αγνοούμενους της Κύπρου επιθυμεί ο Νέστωρ Νέστορος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: