Ολοταχώς σε νέες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας: Ο Τραμπ απέρριψε προσφορά του Ερντογάν




Σε νέες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, οδηγεί η απόρριψη από τον Λευκό Οίκο μιας τουρκικής προσφοράς για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, σε αντάλλαγμα για τη “συγχώρεση” δισεκατομμυρίων δολαρίων από αμερικανικά πρόστιμα στην τουρκική τράπεζα Halkbank.

Η αποκάλυψη έγινε από την εφημερίδα Wall Street Journal, ο δημοσιογράφος της οποίας, Michael C. Bender, μίλησε με ανώτερη πηγή του Λευκού Οίκου. Η πηγή είπε ότι η αμερικανική απάντηση ανέφερε ότι όλα τα άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του προστίμου στην τράπεζα, θα εξεταστούν μόνο μετά την απελευθέρωση του Πάστορα. Άρα επιβεβαιώνεται ότι ο αμερικανικός όρος δεν έχει αλλάξει: Πρώτα να αφεθεί ελεύθερος ο Μπράνσον και μετά να ξεκινήσει συζήτηση για τα υπόλοιπα θέματα που “μολύνουν” τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόρριψη της τουρκικής πρότασης θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ να επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις κατά της Τουρκίας κάποια στιγμή αυτή την εβδομάδα. Όπως είναι γνωστό, ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να επιβάλουν νέες κυρώσεις εαν δεν απελευθερωθεί ο Μπράνσον.

Ο ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε, αναφερόμενος στην Τουρκία, ότι “ένας πραγματικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν θα συλλάμβανε τον Μπράνσον”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την επιστροφή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, χθες το βράδυ, αναμένεται ότι θα γίνει σύσκεψη για το θέμα της Τουρκίας. Επίσης ο αντιπρόεδρος Μαικ Πενς θα συζητήσει σήμερα το μεσημέρι το θέμα του Μπράνσον με τον Αμερικανό Πλανητάρχη.

Ο Τραμπ θέλει τον Ερντογάν δέσμιο του ΔΝΤ: Πως θα ασκήσει έλεγχο στα εξοπλιστικά της Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: