Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 17 και 18 Αυγούστου




Ο Γιάννης Κόκκος επανέρχεται στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου παρουσιάζοντας στις 17 και στις 18 Αυγούστου την εμβληματική τραγωδία του Σοφοκλή, Οιδίπους επί Κολωνώ. Η τραγωδία έκανε πρεμιέρα τον Ιούνιο στο αρχαίο θέατρο των Συρρακουσών, στο 54ο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Το ρόλο του Οιδίποδα ερμηνεύει ο Massimo de Francovich, ο σπουδαίος ιταλός ηθοποιός που έχει ξεχωρίσει από τους ρόλους του στο θέατρο και τον κινηματογράφο, γνωστός στην Ελλάδα από τη συμμετοχή του στην ταινία του Paolo Sorrentino «Η τέλεια ομορφιά» (La grande Bellezza).

Πρόκειται για μια συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου με το Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Συρακουσών (INDA), και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του θερινού προγράμματος της πρωτοβουλίας Tempo Forte Italia – Grecia 2018, που προωθεί η ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα σε συνεργασία με ελληνικούς θεσμικούς φορείς, ιδρύματα, μουσεία, καλλιτέχνες, γνωστές προσωπικότητες του πολιτιστικού και ακαδημαϊκού κόσμου καθώς και ιταλικούς φορείς στην Ελλάδα.

Ο πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα, Λουίτζι Μάρας, δήλωσε «υπερήφανος για την επανέναρξη αυτής της ωραίας συνεργασίας μεταξύ του INDA και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, με μια από τις σημαντικότερες παραστάσεις στην ιστορία της αρχαίας τραγωδίας σε ένα σκηνικό μοναδικό, όπως είναι αυτό της Επιδαύρου». Επίσης, ευχήθηκε «αυτή η δημιουργική συνέργεια μεταξύ των Πέτρινων Θεάτρων της Ιταλίας και της Ελλάδας να μπορέσει να συνεχίσει» και είπε ότι είναι ευτυχής που διαπιστώνει ότι, μόλις λίγους μήνες μετά τα εγκαίνια της πρωτοβουλίας Tempo Forte Italia-Grecia, έχει εδραιωθεί μια άμεση συνεργασία στον τομέα των ζωντανών θεαμάτων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ιταλική πρεσβεία, στο Tempo Forte πρωταγωνιστούν όσοι παράγουν πολιτισμό ή είναι απλά αποδέκτες του και έχουν πάθος με αυτόν, μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας για να καθιερώσουν μια μέθοδο εργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και μέσα σε αυτές, με απευθείας επαφές και κοινά σχέδια που να έχουν διάρκεια στο χρόνο, με στόχο να μεταφέρουμε περισσότερη Ιταλία στην Ελλάδα και περισσότερη Ελλάδα στην Ιταλία.

Ο κ. Μάρας διατυπώνει ακόμα την ελπίδα η συνεργασία αυτή να επεκταθεί σύντομα και σε άλλους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, και εκφράζει τις ευχαριστίες του στους υπουργούς Πολιτισμού της Ελλάδας και της Ιταλίας για το έργο που έγινε με κοινές προσπάθειες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιταλικής πρεσβείας στην Ελλάδα, ο διευθύνων σύμβουλος του Ιταλικού Ινστιτούτου Αρχαίου Δράματος (ΙΝDA), Pier Francesco Pinelli δήλωσε: «Η προώθηση του κλασικού θεάτρου αποτελεί μια από τις θεσμικές αποστολές του ΙΝDA, το να το κάνουμε μάλιστα σε ένα από τα ωραιότερα αρχαία θέατρα του κόσμου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου είναι ένας λόγος παραπάνω να είμαστε υπερήφανοι».

11/08/2018 20:33
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: