Οι πέντε μύθοι και τα πέντε λάθη της ελληνικής “διάσωσης: Τα δανεικά της Ελλάδας χάθηκαν…




Οι δημοσιογράφοι MGreiveJHildebrand, και GHöhler καταγράφουν στην εφημερίδα Handelsblatt τι πήγε στραβά στο ελληνικό Πρόγραμμα. Αναφέρονται στους πέντε μύθους και στα πέντε λάθη της ελληνικής “διάσωσης”, όπως ονομάστηκε η απόφαση να τεθεί υπό αυστηρή επιτήρηση η Ελλάδα, όταν έγινε γνωστή η ζημιά που προκάλεσαν στην οικονομία οι διεφθαρμένοι πολιτικοί της.

  • Γράφουν σχετικά για τους πέντε μύθους:

Μύθος πρώτος: τα χρήματα από τη διάσωση εξαφανίστηκαν στο διεφθαρμένο κράτος. Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων διοχετεύθηκε σε τράπεζες και επενδυτές. 

Μύθος δεύτερος: το ΔΝΤ ήταν ο σκληρός εταίρος. Στην πραγματικότητα το ΔΝΤ ήταν στην αρχή αυστηρό στις προϋποθέσεις διάσωσης και στη συνέχεια πιο απαισιόδοξο στις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία. Το ΔΝΤ έγινε πιο πραγματιστικό στην πορεία του προγράμματος καθώς αναγνώρισε ότι το πρόγραμμα λιτότητας ήταν πολύ σκληρό για την Αθήνα ενώ πίεσε από νωρίς για μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 

Μύθος τρίτος: οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και δεν έχασαν προνόμια. Στην πραγματικότητα οι Έλληνες εργάζονται ετησίως κατά μέσο όρο σχεδόν κατά ένα τρίτο περισσότερο από τους Γερμανούς, ενώ στην αρχή της κρίσης το 2010 η ηλικία συνταξιοδότησης ήταν η ίδια με των Γερμανών. Επιπλέον, σε σχέση με τις περικοπές τις οποίες υπέστησαν οι Έλληνες, η Agenda 2010 του Schröder ήταν απαλό αεράκι. 

Μύθος τέταρτος: η Γερμανία βγάζει κέρδος από τα χρήματα της διάσωσης. Η Γερμανία κέρδισε 2,9 δις. ευρώ από τόκους, ωστόσο παραχωρεί στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους 34 δις. ευρώ. 

Μύθος Πέμπτος: η ελληνική κρίση χρέους έχει παρέλθει. Στην πραγματικότητα το ελληνικό χρέος είναι μεγαλύτερο από ό,τι στην αρχή της κρίσης, ενώ οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων φτάνουν στο 4,3%. Επιπλέον σημαντικές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν εφαρμοστεί, κάνοντας το επιχειρηματικό περιβάλλον δύσκολο για τους επενδυτές.

  • Τα πέντε μεγαλύτερα λάθη της διάσωσης είναι τα εξής:

Λάθος πρώτο: οι πολιτικοί υποτίμησαν τις διαστάσεις της ελληνικής κρίσης. Κανείς δεν έβλεπε το 2010 –ή δεν ήθελε να δει- ότι μία χώρα του ευρώ είχε παραποιήσει σε τέτοιο βαθμό τα δημοσιονομικά της μεγέθη και βρισκόταν σε τέτοια μεγάλη κρίση.

Λάθος δεύτερο: έγιναν υπερβολικά πολλές περικοπές και λίγες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Λάθος τρίτο: το κούρεμα χρέους έγινε πολύ αργά. Έπρεπε να πραγματοποιηθεί στην αρχή του προγράμματος το 2010. 

Λάθος τέταρτο: λάθος υποσχέσεις. Οι δανειστές υποσχέθηκαν στον Σαμαρά ελάφρυνση του χρέους το 2014, πράγμα που δεν υλοποίησαν. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ήλθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και έκανε δημοψήφισμα για το πρόγραμμα διάσωσης τη στιγμή που η ελληνική οικονομία μόλις ανέκαμπτε. 

Λάθος πέμπτο: η επικοινωνία ήταν κακή. Δεν δόθηκε από την αρχή το μήνυμα στις αγορές ότι η θέση μιας χώρας στην Ευρωζώνη δεν διακυβεύεται όσα χρήματα και αν αυτό κοστίσει. 

Ο πρωθυπουργός θα απευθύνει διάγγελμα στο λαό: Μας υμνούν οι δανειστές – “δυνάστες”!!!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: