Οι όροι της Αμερικής στην Τουρκία: Ανάμεσα τους και η Κύπρος, υποστηρίζει Τούρκος αρθρογράφος




Για οκτώ προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων και την Κύπρο, που οι ΗΠΑ έθεσαν στην Τουρκία για να μην συνεχιστεί ο οικονομικός/εμπορικός πόλεμος, κάνει λόγο άρθρο του Ρετζέπ Μπαχάρ, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ντεταί, την περασμένη Παρασκευή, και αναδημοσίευσε η “Αφρίκα”.

Σύμφωνα με τον Μπαχάρ, ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ κυρίως με την Κίνα αλλά και με την Τουρκία, τη Ρωσία, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, έχουν βγάλει την παγκόσμια οικονομία εκτός τροχιάς. Τις περισσότερες επιπτώσεις έχει δεχθεί, όπως αναφέρεται, η Τουρκία.

Οι ΗΠΑ έχουν υποβάλει τρεις όρους στο Ιράν για να μην επιβάλουν κυρώσεις, και οκτώ στην Τουρκία, γράφει ο Μπαχάρ σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση του 2001 το αμερικανικό δολάριο έχει φτάσει σε αυτή την τιμή έναντι της τουρκικής λίρας, 80% πάνω από την αξία που είχε αρχές του χρόνου, ενώ το ευρώ καταγράφει κέρδη 75% έναντι της τουρκικής λίρας το αντίστοιχο διάστημα.

Οι οκτώ όροι που οι ΗΠΑ έθεσαν στην Τουρκία για να μην προχωρήσουν σε κυρώσεις είναι:

1) Την άμεση αποφυλάκιση των 20 πρακτόρων που ενέχονται στην πρωτοβουλία για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 1ης Ιουλίου 2016, συμπεριλαμβανομένου και το Αμερικανού πάστορα Μπράνσον. Γράφει δε ο Μπαχάρ που οι ΗΠΑ έχουν δώσει γι’ αυτό χρονικό διάστημα μέχρι μεθαύριο Τετάρτη, 15 Αυγούστου στην Τουρκία για να συμμορφωθεί, ιδιαίτερα όσον αφορά τον Μπράνσον.

2) Η Τουρκία να εφαρμόσει ένα συνολικό εμπάργκο κατά του Ιράν.

  • 3) Να μην προχωρήσει με την αγορά των S- 400 από την Ρωσία.

4) Να επαναξιολογήσει την πολιτική της για τα Ιεροσόλυμα (το Παλαιστινιακό).

  • 5) Να εγκαταλείψει τις έρευνες για αέριο και πετρέλαιο γύρω από την Κύπρο.

6) Να αποδεχθεί το πρόστιμο για την τράπεζα Χαλκ (ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή).

  • 7) Να κλείσει η Άγκυρα τον φάκελο με το αίτημα παράδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν και

8) να δώσει άδεια η Τουρκία σε αμερικανικές εταιρείες για εξόρυξη μεταλλευμάτων σε περιοχές της δικαιοδοσίας της.

ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: