Οι Γερμανοί τρέμουν την άνοδο των ακροδεξιών: “Κινδυνεύει η δημοκρατία”, λέει το 76%




Δημοσίευση στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου ZDF, για τα αποτελέσματα της καθιερωμένης δημοσκόπησης «Πολιτικό Βαρόμετρο», αναφέρει ότι μετά τα επεισόδια ακροδεξιών στο Κέμνιτς, 76% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλος έως πολύ μεγάλος κίνδυνος για τη δημοκρατία από τους ακροδεξιούς, ενώ το 23% έχει αντίθετη άποψη.

Ειδικότερα, ενώ οι περισσότεροι οπαδοί γερμανικών κομμάτων θεωρούν απειλή για τη δημοκρατία τους ακροδεξιούς, οι οπαδοί του ακροδεξιού AfD αναγνωρίζουν την απειλή σε ποσοστό μόνο 34%, ενώ το 65% όχι. Το 52% κατηγορεί την Αστυνομία και τις Αρχές και του 72% τους πολιτικούς ότι δεν κάνουν αρκετά ενάντια στις ακροδεξιές ομάδες και απόψεις.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, τα κόμματα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU / CSU) συγκεντρώνουν στην εν λόγω δημοσκόπηση του ZDF ποσοστό 31% και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα SPD 18%. To AfD παρουσιάζει αύξηση 1% και φτάνει στο 17%, ποσοστό – ρεκόρ στο «Πολιτικό Βαρόμετρο». Το Φιλελεύθερο παραμένει στο 8%, ενώ Αριστερά και Πράσινοι χάνουν από 1% και συγκεντρώνουν 8% και 14%, αντιστοίχως. Τα λοιπά κόμματα παίρνουν 4% (1% περισσότερο).

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος
Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ
31/08/2018 17:43

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: