Οι φήμες για έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών στην τουρκική λίρα “πιέζουν” το ευρώ




Απότομη πτώση σημείωσε το ευρώ έναντι του δολαρίου σήμερα το πρωί, ύστερα από δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για τον αντίκτυπο της αδύναμης τουρκικής λίρας στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αναφέρει το δίκτυο CNBC.

Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,5% στο 1,146 δολάριο νωρίτερα σήμερα. Δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times ανέφερε ότι η ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas θα μπορούσαν να επηρεαστούν ιδιαίτερα από τη συνεχιζόμενη υποτίμηση της λίρας.

Η υποτίμηση της λίρας θα μπορούσε να πλήξει τις ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν επενδύσει στην Τουρκία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΚΤ ανησυχεί ιδιαίτερα ότι οι Τούρκοι πολίτες ίσως να μην είναι προετοιμασμένοι να στηρίξουν την υποτίμηση της λίρας και θα αρχίσουν να αθετούν τις πληρωμές δανείων σε ξένο νόμισμα. Αυτά τα δάνεια αντιστοιχούν περίπου στο 40% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων στον τουρκικό τραπεζικό κλάδο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), οι Τούρκοι δανειολήπτες οφείλουν 83,3 δισεκ. δολάρια σε ισπανικές τράπεζες, 38,4 δισεκ. δολάρια σε γαλλικές τράπεζες και 17 δισεκ. δολάρια σε ιταλικές τράπεζες, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα.

Στο μεταξύ, το πενταετές τουρκικό CDS (κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών) αυξήθηκε στις 379 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2009.

«Φυσικά, μια κανονικών διαστάσεων τραπεζική κρίση θα μπορούσε να έχει κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες της ευρωζώνης που έχουν μεγάλη πιστωτική έκθεση στην Τουρκία ή κατέχουν τουρκικές τράπεζες. Αλλά συνολικά, η έκθεση του τραπεζικού κλάδου της ευρωζώνης φαίνεται πολύ μικρή για να προκαλέσει μια σημαντική κρίση», ανέφερε οικονομολόγος της τράπεζας Berenberg σε σημείωμα προς τους πελάτες σήμερα το πρωί.

«Αλλά ακόμα κι αν κάνουμε λάθος και μια πιθανή κατάρρευση του τουρκικού τραπεζικού κλάδου προκαλέσει σοβαρά προβλήματα για κάποιες τράπεζες της ευρωζώνης, οι εποπτικές αρχές της περιοχής έχουν επαρκή εργαλεία στη διάθεσή τους για να περιορίσουν τη ζημιά. Φαίνεται ιδιαίτερα απίθανο ο αντίκτυπος από την Τουρκία να προκαλέσει πιστωτική κρίση σε οποιοδήποτε μέρος της ευρωζώνης» πρόσθεσε ο ίδιος.

10/08/2018 11:37
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: