Οι δυνάμεις του Άσαντ σφυροκοπούν δίχως έλεος την Ιντλίμπ: Προβλέπεται χερσαία επίθεση




Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος βομβάρδισαν σήμερα θέσεις ανταρτών και τζιχαντιστών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ ενώ συγκεντρώνουν παράλληλα ενισχύσεις γύρω από την επαρχία ενόψει μιας επίθεσης εναντίον αυτού του προπύργιου των ανταρτών, έγινε γνωστό από τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα στη Γενεύη ο σύμβουλος του ΟΗΕ σε ανθρωπιστικά ζητήματα Γιαν Έγκελαντ έκανε γνωστό πως η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία δήλωσαν σήμερα, στη διάρκεια συνάντησης της ανθρωπιστικής δύναμης κρούσης του ΟΗΕ για τη Συρία, πως θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να αποφευχθεί μια μάχη στην Ιντλίμπ που θα απειλούσε εκατομμύρια αμάχους.

Ο Έγκελαντ δήλωσε πως στην Ιντλίμπ βρίσκονται αυτή τη στιγμή 4 εκατομμύρια άνθρωποι ή και περισσότεροι και πως ελπίζει ότι διπλωμάτες και στρατιωτικοί απεσταλμένοι θα καταφέρουν να επιτύχουν μια συμφωνία ώστε να αποφευχθεί ένα «λουτρό αίματος». Πρόσθεσε όμως πως ο ΟΗΕ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να γίνει μάχη στην Ιντλίμπ και ζητάει από την Τουρκία να κρατήσει ανοικτά τα σύνορά της ώστε οι άμαχοι να μπορούν να διαφύγουν, εφόσον παραστεί ανάγκη.

Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ προειδοποίησε πρόσφατα πως η Ιντλίμπ, η τελευταία συριακή επαρχία που διαφεύγει πλήρως του ελέγχου του, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του στρατού του.

Σήμερα το πρωί, πυρά πυροβολικού και ρουκέτες έπληξαν τη ζώνη γύρω από την Ζισρ αλ-Σουγούρ, μια σημαντική πόλη στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ιντλίμπ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

«Οι βομβαρδισμοί αυτοί αποτελούν το προοίμιο μιας επίθεσης, όμως οι δυνάμεις του καθεστώτος δεν έχουν προχωρήσει στο πεδίο», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

«Από την Τρίτη στρατιωτικές ενισχύσεις που περιλαμβάνουν στρατιώτες, εξοπλισμό, οχήματα και πυρομαχικά καταφθάνουν στην περιοχή», διευκρίνισε.

Οι ενισχύσεις αυτές βρίσκονται σε τρία μέτωπα τα οποία έχουν δημιουργηθεί από το καθεστώς, στη γειτονική επαρχία της Λαττάκειας (δυτικά της Ζισρ αλ-Σουγούρ), στην πεδιάδα Σαλ αλ-Γαμπ (νότια της Ιντλίμπ) και στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ιντλίμπ.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al-Watan επιβεβαίωσε σήμερα πως στρατεύματα βομβάρδισαν θέσεις ανταρτών και τζιχαντιστών στην Ιντλίμπ.

Η επαρχία Ιντλίμπ τέθηκε υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης το 2015. Βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία και έχει γύρω της εδάφη που ελέγχονται από το καθεστώς.

Περίπου το 60% της επαρχίας Ιντλίμπ εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), μιας τζιχαντιστικής οργάνωσης στην οποία κυριαρχεί το συριακό πρώην σκέλος της Αλ-Κάιντα, ενώ το υπόλοιπο της επαρχίας μοιράζονται διάφορες ανταρτικές οργανώσεις.

09/08/2018 15:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Βηρυτός, Λίβανος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: